We hebben ze allemaal wel eens gezien: piepkleine, speelgoedachtige mini auto’s die de straten van de stad doorkruisen. Dit type voertuig is het grootste deel van de afgelopen eeuw een vaste waarde geweest in Europa, maar pas sinds kort is de populariteit van mini’s in Nederland sterk toegenomen. Dit is grotendeels te danken aan het succes van de Smart-lijn, die zo alomtegenwoordig is geworden dat “smart” een verzamelnaam is geworden voor elk merk van kleine maar kwalitatieve auto’s. Het kopen van een smart auto is niet voor iedereen weggelegd, maar voor degenen die zich kunnen aanpassen aan het kleinere voertuig zijn er veel voordelen.

Waar voor je geld

Ik ga hier niet zitten en je proberen te overtuigen dat het kopen van een slimme auto de goedkoopste manier is om de weg op te gaan. Je kunt een ouder tweedehands voertuig kopen voor maar een paar duizend euro (of zelfs minder als je bereid bent te gokken op betrouwbaarheid). Een gloednieuwe Smart Fortwo kost ongeveer 15-20 duizend euro, afhankelijk van de opties die je kiest. Het model met elektrische aandrijving is met ongeveer 25 duizend euro iets duurder. Het verschil is dat je moet weten wat je koopt. Een gloednieuwe auto van een dochteronderneming van Mercedes Benz is een heel ander beestje dan een twintig jaar oude Honda Civic.

Parkeergemak

800_smart-hashtag3-press-testdrive-mallorca12

De meest onderscheidende eigenschap van de smart auto is zijn kleine formaat. Met een lengte van iets meer dan twee meter is de smart bijna de helft kleiner dan compacte auto’s zoals de Toyota Corolla (die iets meer dan twee meter is). Naast manoeuvreerbaarheid op de weg, maakt dit de smart auto zeer geschikt voor perfect parallel inparkeren. Het kleine voertuig past in kieren die te klein zijn voor “normale” auto’s – een onmisbaar voordeel voor stedelingen. Als je in een dichtbevolkte stedelijke omgeving zoals Amsterdam woont, zou je de aanschaf van een smart auto moeten overwegen om de hoofdpijn van het parkeren op straat aanzienlijk te verminderen.

Brandstofefficiëntie

Zoals ik later zal bespreken, vervangt de volledig elektrische smart auto snel zijn op gas rijdende neefje. Maar voor wie nog steeds vastzit aan fossiele brandstoffen is de aanschaf van een smart auto nog steeds een goede manier om je CO2-uitstoot te verminderen. Het kleine formaat leent zich goed voor een geweldig brandstofverbruik van iets minder dan 50 km/uur in de stad en tot 70 km/uur op de snelweg. De hybride automatische en handgeschakelde versnellingsbak van deze modellen zijn even wennen, maar ze zijn net zo efficiënt als auto’s die op gas rijden.

Opbergruimte

binnenkant smart #3

Zelfs als je niet in de stad woont, is het kleinere formaat van een smart in vergelijking met de meeste auto’s nog steeds een enorm voordeel op het gebied van opbergruimte. Veel huishoudens in buitenwijken hebben een afgesloten garage om je auto te beschermen tegen de elementen. In plaats daarvan worden deze garages vaak gebruikt als extra opslagruimte terwijl de auto op straat of op de oprit staat. Met een smart auto hoef je niet langer of/of te kiezen. De gemiddelde smart auto neemt zo weinig ruimte in beslag in je garage dat er nog genoeg ruimte is voor extra opslag, waardoor je het beste van twee werelden krijgt.

Constructie van kwaliteit

Wist je dat “smart” eigenlijk een merknaam is? Hoewel “smart” is gaan verwijzen naar een aantal kleine auto’s die worden geclassificeerd als “microauto’s”, komt de oorsprong van de term van het bedrijf, dat een dochteronderneming is van Mercedes Benz. Als je de klassieke Smart Fortwo of een ander aanbod van dit Europese bedrijf koopt, kun je er zeker van zijn dat het voertuig presteert volgens dezelfde hoge normen die je mag verwachten van een fabrikant als Mercedes Benz.

Volledig elektrisch met de smart #3

smart #3 wit

Met zijn krachtige en scherpe ontwerp maakt de smart #3 een indrukwekkende verschijning. De atletische rondingen zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar dragen ook bij aan verbeterde aerodynamica, verminderde luchtweerstand en een grotere actieradius. Met een laadtijd van minder dan 30 minuten ben je altijd snel en vol vertrouwen onderweg, of het nu naar huis is of op weg naar je volgende avontuur.

Meer binnenruimte dan je denkt

Hoewel de kleine afmetingen van een smart een grote aantrekkingskracht hebben op mensen die maximale wendbaarheid wensen, kan de daaruit voortvloeiende kleine opbergruimte in het interieur sommige kopers afschrikken. Feit is dat het interieur van deze auto’s ruimer is dan je misschien denkt. Als je kinderen hebt, drumt of een eigen bouwbedrijf hebt, dan zul je waarschijnlijk iets groters willen. Als je echter overweegt om een smart auto te kopen, dan ben je je waarschijnlijk al bewust van die beperkingen. Voor de meeste mensen is een smart perfect comfortabel. Als je je zorgen maakt, kun je altijd nog kijken naar de vierdeurs Smart Forfour, die iets groter is dan zijn tweedeurs broer.

Rijgedrag bij ruw weer

rijdende smart #3

Ook op dit gebied moet je geen belachelijke verwachtingen hebben. Een Smart gaat niet offroad als een Jeep Wrangler. Dat betekent echter niet dat hij zich niet staande kan houden in sneeuw of zware regen. De smart auto ziet er misschien uit als speelgoed, maar hij is meer dan capabel om je van punt A naar punt B te brengen, zelfs als het weer tegenwerkt en zeker als je hem uitrust met de beste winterbanden om je door de wintermaanden te loodsen.

Minimale maar effectieve functies

smart #3 geparkeerd

Een eigenschap van de meeste smart auto’s die voor sommigen een nadeel kan zijn, is het opvallende gebrek aan geavanceerde technologie in vergelijking met moderne, grotere auto’s. Er is geen satellietradio-interface, ingebouwde GPS of achteruitrijcamera. Maar voor wie de rijervaring eenvoudig wil houden, zijn veel van deze voorzieningen overbodig. Het formaat van de auto biedt een goed zicht, dus een achteruitrijcamera is niet echt nodig. Andere hightech voorzieningen zouden een auto waarvan de kracht in zijn eenvoud ligt alleen maar voller maken.

Stijl

Een laatste eigenschap die altijd een belangrijke factor is bij de aankoop van een nieuwe auto, is de vraag hoe mooi je de auto vindt aanvoelen. Laat ik het zo zeggen: Als je het een leuk idee vindt om in een Smart Fortwo of een andere smart auto rond te rijden, dan is er zeker niets dat je tegenhoudt. Zo’n kleine auto heeft zo zijn compromissen, maar er zijn zeker geen grote nadelen als je weet waar je aan begint. Met andere woorden, als je een smart koopt omdat je het uiterlijk mooi vindt, koop er dan een!

Leave a Comment