Bijna drie op de tien Nederlanders mijden dure sportscholen en sporten liever thuis. Uit onderzoek bleek ook dat méér dan een derde antwoordde dat de woonkamer hun ideale plek is om oefeningen te doen. Dit is ook eigenlijk niet zo gek want dankzij grote hoeveelheden video’s op YouTube of video’s op on demand-diensten die laten zien hoe je verschillende trainingen kunt uitvoeren, kun je voor een fractie van de kosten van een lidmaatschap bij een sportschool jouw lichaam in vorm houden.

Maar een snel stabiel breedband internet abonnement is iets dat niet mag ontbreken als je thuis met behulp van video’s wilt gaan sporten.

Dus ben jij gefrustreerd omdat je webpagina’s traag laden of het tijden kan duren voordat een download is voltooid, probeer dan de eenvoudige trucs uit dit artikel om jouw breedband internet te versnellen en het surfen op het internet tot een vloeiendere, snellere ervaring te maken.

1. Zet de router op de juiste plek

black corded electronic device

Als je router achter de tv is verborgen of achter het meubilair is weggestopt, krijg je nooit echt een goed signaal. De router moet hoog worden geplaatst, nooit op de vloer worden neergezet en het liefste in het midden van het huis een plekje krijgen. Ook moet je onthouden dat draadloze telefoons, magnetrons en babyfoons dezelfde bandbreedte gebruiken als waarop je draadloos netwerk werkt en je wifi-signaal kunnen verstoren en je internetverbinding kunnen vertragen. Zorg er dus voor dat je je router uit de buurt van deze apparaten houdt.

2. Maak verbinding met de sterkste aansluiting

Zorg ervoor dat je router is aangesloten op de ‘hoofdaansluiting’ van de telefoon, omdat deze een sterker signaal biedt. Hier komt de telefoonkabel je huis binnen (meestal is dit in de gang). Als het is aangesloten op een andere telefoonaansluiting (meestal een kabel die is doorgetrokken van de hoofdaansluiting), is je signaal niet op zijn sterkst.

3. Verander het kanaal

Routers gebruiken in Nederland één van de dertien kanalen om een draadloos netwerk uit te zenden. Je router kan standaard één kanaal gebruiken of het minst bezette kanaal kiezen en dat dan gebruiken. Maar als je merkt dat je een traag internetsignaal ontvangt, is het zeker de moeite waard om van kanaal te wisselen.

Je kunt door een gratis tool, Insider genaamd, op je computer te downloaden controleren hoeveel andere mensen om je heen hetzelfde kanaal gebruiken. Deze tool kan je de meest en minst drukke kanalen laten zien en je helpen beslissen welk kanaal je router moet gebruiken. Download het van de site van Softonic. Als alternatief kun je ook, als je een Android-smartphone of -tablet hebt, Wifi Analyzer gratis downloaden. Maar zorg er wel voor voordat je een test uitvoert dat het apparaat is verbonden met je wifi-thuisnetwerk.

Raadpleeg de website van je internetprovider voor de specifieke instructies voor het wijzigen van het kanaal dat je router gebruikt, maar je moet in ieder geval de instellingenpagina van je router openen. Dit is toegankelijk via een webadres, dat meestal op de onderkant van de router staat afgedrukt. Waar je naar moet zoeken is een reeks cijfers en punten, bijvoorbeeld http://192168.92.3. Voer dit adres in een webbrowser op een apparaat dat is aangesloten op het thuisnetwerk in en dan moet je je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Deze worden meestal ook op de onderkant van de router of in het bijbehorende papierwerk geplaatst. De instellingen voor het draadloze netwerk bevinden zich, afhankelijk van het merk van je router, op verschillende plaatsen.

4. Upgrade je router

rectangular gray corded device on black rack

Als je met moeite een wifi-signaal in een ruimte kunt ontvangen, overweeg dan om je router te vervangen. Je kunt bijvoorbeeld een router kopen met een wifi-systeem dat in het hele huis voor een sterk signaal kan zorgen.

5. Beveiliging is belangrijk

Zorg ervoor dat je draadloze netwerk ook goed beveiligd is door een wachtwoord in te stellen dat moet worden ingevoerd voordat apparaten verbinding met je router en netwerk kunnen maken. Dit voorkomt dat onbevoegde gebruikers toegang krijgen tot je verbinding en webpagina’s bekijken of content downloaden, wat je internet zou kunnen vertragen. Ga opnieuw naar de webpagina met instellingen van de router zoals hierboven beschreven en stel je eigen unieke wachtwoord voor de verbinding in.

Leave a Comment