Een veelgehoorde discussie in de fashion industrie is of je een hardshell of een softshell jas als buitenste laag moet dragen. Beide soorten hebben hun prioriteiten – hardshells blinken uit in extreme omstandigheden, terwijl softshells over het algemeen ademend, rekbaar en zacht aanvoelen – en het is voorspelbaar dat elk van beide zin heeft in heel verschillende omstandigheden. Om je te helpen de beste keuze te maken, zetten we hieronder de voor- en nadelen van hardshell en softshell jassen op een rij, waaronder bescherming tegen het weer, ademend vermogen, gewicht, comfort, kosten, en meer.


Hardshells: Ultieme bescherming tegen het weer

donker-blauwe-hardshell-jacket

Zoals de naam al aangeeft, zijn hardshell jassen stijf en stijf. Ze zijn immers ontworpen om je voornaamste verdedigingslaag te zijn tegen zwiepende wind en zware neerslag. Voor de dagen dat niets je binnen kan houden (zelfs moeder natuur niet), is een hardshell je beste vriend.

Het is belangrijk op te merken dat er geen industriebrede definitie van een hardshell jas is, maar er zijn een aantal gemeenschappelijke kenmerken die de fabrikanten van uitrusting gebruiken om dit type jas te definiëren. Wat de constructie betreft hebben hardshells allemaal een drielaagse opbouw gemeen: een waterdicht en ademend membraan zit ingeklemd tussen een binnenvoering en duurzame buitenbekleding. Het meest gebruikelijke membraantype is Gore-Tex. Verder zijn er enkele opmerkelijke eigen constructies The North Face’s Futurelight bijvoorbeeld. Om het af te maken hebben hardshells vaak getapete naden en een waterafstotende afwerking. Het resultaat? Een water- en winddicht jack dat de elementen op afstand houdt als je je waagt aan bijtende rukwinden en zware regen of sneeuw.

Softshells: Het jack dat je de hele dag draagt

Softshell-stone-island-zomerjas

Een softshell jas heren is, zoals de naam al zegt, een behaaglijke en buigzame buitenlaag. Softshell jassen hebben een duurzame nylon of polyester bovenstof en een ultra-comfortabele binnenkant – vaak van geborsteld polyester of fleece. Deze rekbare jacks hechten veel belang aan mobiliteit en ademend vermogen, wat zich vertaalt in comfort bij activiteit en een soepele buitenkant die verre is van het “knisperende” gevoel dat hardshells gewoonlijk hebben. Je krijgt een goede windweerstand en een DWR afwerking die lichte regen en sneeuw behendig afwerpt, waardoor deze jassen uitstekend geschikt zijn voor bergomgevingen. Zonder waterdicht membraan krijg je echter niet dezelfde bescherming tegen nat weer als met een hardshell.

Hardshell/Softshell Hybride Jassen

Er is geen universeel aanvaarde definitie van hardshells of softshells, dus natuurlijk zijn er jassen die de grens overschrijden. Met andere woorden, een shell die zacht en rekbaar is aan de buitenkant kan ook een waterdicht membraan in het midden hebben. Voeg daar naad-taping en een DWR coating aan toe, en het resultaat is een jas die de waterdichtheid van een hardshell combineert met het comfort van een softshell.

Wat is het nadeel van deze hybride jassen? Ze functioneren voor de helft als het gaat om hun kwaliteiten. Door een waterdicht membraan toe te voegen compromitteer je iets van het ademend vermogen dat velen in een softshell zoeken. Aan de andere kant vergroot het toevoegen van rekbare geweven stof aan een hardshell het gewicht en de ingepakte omvang. Deze hybride jassen hebben zeker hun plaats (wie wil er immers geen rekbare hardshell of een waterdichte softshell?), maar het is belangrijk dat je je bij je keuze bewust bent van de nadelen.

Prestatie overwegingen 


1. Bescherming tegen het weer (Hardshells aan te raden)

Arcteryx-hardshell-jas

Als er één ding is dat hardshells kenmerkt, dan is het ongeëvenaarde bescherming tegen het weer. Zowel softshells als hardshells hebben stevige constructies en waterafstotende afwerkingen, maar hardshells kleven er een waterdicht membraan op voor een bomvrije verdediging tegen vocht. Terwijl een softshell dus goed tegen wind kan en een beetje regen of sneeuw van zich af kan schudden, is een hardshell gemaakt om de hele dag bescherming te bieden in het natste weer. Verder hebben de meeste hardshells een uitgebreidere bescherming van hoofd tot heup, met kappen die geschikt zijn voor helmen, hoge kragen, en zomen met afhangende staarten.

2. Ademend vermogen (Softshells aan te raden)

Net zoals hardshells uitblinken in bescherming tegen het weer, bieden softshells een indrukwekkend ademend vermogen en ze zijn daarom ideale zomerjassen. Zonder de extra barrière van een waterdicht membraan kan lichaamswarmte gemakkelijk uit een softshell ontsnappen, waardoor het een prima optie is voor intensieve activiteiten. We kennen veel klimmers en backcountry skiërs die dol zijn op softshells omdat ze ademen terwijl ze hard werken in de bergen, maar toch isolatie bieden als ze stoppen om klimvellen af te doen, over te stappen, of te wachten tot hun makkers hen inhalen. Hardshells daarentegen houden eerder de warmte van je lichaam vast tijdens activiteiten als vellen, sneeuwschoenwandelen of wandelen, en veroorzaken een opeenhoping van transpiratievocht op je huid en onderkleding. Vooral in de winter is het belangrijk om hevig zweten te voorkomen-hypothermie kan snel toeslaan als je stopt met bewegen en dat zweet bevriest.

3. Voordeel qua gewicht (Hardshells aan te raden)

Over het algemeen zijn hardshells lichter dan softshells, wat ze aantrekkelijk maakt voor lange dagen op de piste, meerdaagse rugzaktochten, en andere grote bergavonturen. Een van de best beoordeelde hardshell jas, de Arc’teryx Beta AR, weegt bijvoorbeeld 400 gram, wat ongeveer het gemiddelde is. De meeste van onze favoriete softshells wegen hier ruim boven, en vallen tussen de 15 en 25 ons met dikkere stoffen en fleece voeringen. Voorspelbaar beïnvloedt dit ook de inpakbaarheid: hardshells zijn over het algemeen compacter en passen gemakkelijker in een rugzak dan softshells. Het is echter belangrijk op te merken dat er steeds meer lichtgewicht softshell jassen zijn, die een prima optie zijn voor backcountry-gangers die bereid zijn wat warmte en bescherming tegen het weer op te geven om op gewicht te besparen.

4. Duurzaamheid (Hardshell of softshells)

Hardshells en softshells delen het podium als het op duurzaamheid aankomt, met robuuste materialen die voor zwaar gebruik ontworpen zijn. De meeste hardshells zijn gebouwd met stijve bovenstoffen van ongeveer 20- tot 80-denier (hoe hoger het getal, hoe zwaarder en bommiger de shell zal zijn). Anderzijds gebruiken softshells dikke, rekbare stoffen om tegen slijtage te wapenen. Bedenk dat bij beide stijlen geldt: hoe dunner je gaat, hoe minder duurzaamheid je krijgt. Dit geldt vooral voor stijve hardshells, terwijl de ingebouwde rek van een dunne softshell wel beschermt tegen schuren (tot op zekere hoogte).

5. Comfort (Softshells aan te raden)

paars-softshell-jas-stone-island

Als het op comfort aankomt, zijn softshell jassen de duidelijke winnaars. Het is immers moeilijk iets in te brengen tegen zachte en rekbare stof, en veel softshells hebben ook fleece voeringen voor extra behaaglijkheid naast de huid. Hardshells, daarentegen, zijn over het algemeen steviger, met schreeuwerige, kreukelige stoffen en over het algemeen minder beweeglijkheid. Sommige hardshells hebben stretch of een zacht gebreide achterkant, maar zelfs deze ontwerpen kunnen niet tippen aan het comfort van een echte softshell.

6. Kostenvoordeel (Softshells aan te raden)

Als je geld wilt besparen, is een softshell veel gemakkelijker voor je portemonnee – zelfs de beste softshells zijn veel goedkoper dan hardshells. De meeste goede hardshell jassen schommelen bijvoorbeeld rond de €350 tot €500, terwijl de duurste softshell jassen rond de €350 kost. Softshells en hardshells hebben heel verschillende prioriteiten, dus is het logisch dat ze sterk in prijs verschillen. Maar voor een laag die gebruikt kan worden als buitenlaag voor actieve wintersport, als tussenlaag op regenachtige of winderige dagen, of gewoon als jas om in de stad te dragen, vinden we een softshell nog steeds de betere koop.

Conclusie

Uiteindelijk komt de keuze van een hoogwaardige shell neer op de omstandigheden en het activiteitsniveau. Het goede nieuws is dat zowel hardshells als softshells jassen volstrekt levensvatbare opties zijn voor bergbeklimmen, skiën, sneeuwschoenwandelen, wandelen en klimmen. Een hardshell zal de beste optie zijn voor dagen met veel neerslag en harde wind, terwijl een softshell beter is voor milde dagen waarop het dumpen van warmte tijdens het bergop of snel reizen het doel is. Onze ervaring is dat hoe vertrouwder we worden met onze uitrusting en met de omstandigheden waarin we ons zullen begeven, hoe meer we naar een softshell grijpen boven alles (of zelfs naar een rekbaar windjack). Het mag dan niet water- of winddicht zijn, maar de rekbaarheid en het comfort maken het een stuk aangenamer om het de hele dag te dragen. En realistisch gezien zullen wie veel tijd in de buitenlucht doorbrengt uiteindelijk minstens één van elk type shell in zijn koker hebben.

Leave a Comment