Wil je graag een donkere woonkamer in huis opfleuren? Heb je een woonkamer in jouw groezelige kelder waar je geen plafondverlichting kunt aanbrengen? Dan is een kwalitatieve goede staande lamp de perfecte oplossing voor jouw verlichtingswensen.

Als je klaar bent om je woonkamer in te gaan richten, kijk dan eens goed rond. Het aanbrengen van voldoende verlichting zou bovenaan jouw lijstje moeten staan. Denk aan het merendeel van de activiteiten, die je in jouw woonkamer gaat doen. Zul je de meeste tijd tv kijken of lezen? Of zit je liever op de bank om op je laptop te werken? Bedenk hoe hoog de staande lamp moet zijn. Als je op de bank gaat zitten, wil je dat je lamp op of onder ooghoogte komt om verblinding te voorkomen. Tv kijken in de kamer? Dan kun je tijdens het winkelen naar iets hogere staande lampen kijken.

Tegenwoordig zijn de keuzes, als het gaat om staande lampen, echt eindeloos. Van heldere LED-verlichting tot Bluetooth mogelijkheden, het is allemaal beschikbaar. Met een beetje nadenken voordat je begint te winkelen, kun je jezelf behoorlijk wat hoofdpijn besparen. Voorkom retourzendingen, het retourneren of het hebben van een lamp waar je niet tevreden mee bent.

Vragen om te overwegen

Stel jezelf een paar vragen, voordat je een staande lamp gaat kopen.

Wat is het doel van de staande lamp in jouw woonkamer?

Overweeg de belangrijkste reden waarom je de staande lamp nodig hebt. Wat ga je allemaal doen met de lamp? Kijk naar jouw kamer en bedenk, voordat je jouw aankoop doet, hoe je deze gaat gebruiken. Zo weet je zeker dat je de perfecte staande lamp koopt.

Wat voor licht wil je in je woonkamer?

staande-lampen-woonkamer

Omdat er heel veel stijlen van staande lampen zijn, zijn er ook een aantal verlichtingsopties.

Je kunt kiezen uit superheldere LED-verlichting, die zelfs de donkerste kamers kan oplichten. Of je kunt kiezen voor een sfeervollere verlichting om een kleine zithoek, waar je vooral leest, mee op te fleuren.

Bedenk hoe je jouw kamer het meest zult gaan gebruiken wanneer je nadenkt over het verlichtingsniveau dat je nodig hebt.

Hoeveel licht heb je echt nodig?

Overweeg de hoeveelheid licht, die je echt nodig hebt. Bedenk hoe je jouw woonkamer daadwerkelijk gaat gebruiken.

Om te lezen, hebt je lagere verlichtingsniveaus en op een lagere hoogte nodig. Om een donkere kamer op te fleuren, is het beter om voor een hogere staande lamp met een heldere LED-lamp te kiezen. Klik hier voor vloerlampen die ook staande lampen dienen.

Welke andere eigenschappen zoek je in een staande lamp?

Tegenwoordig is verlichting niet het enige kenmerk van een staande lamp. Er zijn als het om staande lampen zijn er meer functies dan ooit tevoren beschikbaar.

Er zijn lampen die Bluetooth-functionaliteit bieden, zodat je jouw verlichting vanaf jouw telefoon kunt dimmen of uitschakelen.

Er zijn staande lampen die standaarden met USB-connectoren bieden, zodat je je telefoon altijd kunt opladen en bij je in de buurt hebt.

Er zijn decoratieve staande lampen en echt heldere LED-lampen, die zelfs de donkerste familiekamer beneden in de kelder zullen verlichten.

De functies, die je wilt, zullen uniek voor jou zijn. Je kunt er zeker van zijn dat er een perfecte lamp is, met de perfecte functies voor jou.

Verschillende soorten staande lampen

black floor lamp at the corner

Er zijn tegenwoordig een aantal verschillende soorten staande lampen op de markt. Door nu al jouw opties te overdenken, kun je kijken naar de juiste aanbieding voor precies de goede staande lamp voor jou en jouw specifieke woonkamer.

Boog

Staande booglampen bieden een geweldige oplossing voor grotere zitgedeeltes en secties. Een booglamp heeft een lange arm, die zich als een boog uitstrekt, waardoor je licht in het midden van de kamer kunt hebben terwijl je de lamp aan de kant kunt zetten. Dit is een geweldige optie voor een plek achter een bank.

Kolomlamp

Meestal is het een draadframe dat een kolom vormt, soms volledig bedekt met een doorschijnende kap en soms is slechts een deel van de kolom bedekt. Dit is een mooie sfeerverlichting en kan ook andere gunstige eigenschappen hebben, zoals een of twee standaarden.

Apotheeklamp

Dit soort lamp is geweldig voor nauwkeurige taakverlichting of lezen, maar niet zo goed voor het verlichten van een hele kamer. De meeste staande apotheeklampen hebben een verstelbare lampkop en voet.

Staande lamp

Dit soort lamp heeft een vrij traditioneel ontwerp met wat maatwerk zoals een verstelbare hoogte of lichtsterkte.

Lamp met zwenkarm

Zoals de naam al doet vermoeden, is het voordeel van deze lamp dat je de verlichting naar jouw werkruimte kunt zwaaien in plaats van dat je de hele lamp moet verplaatsen.

Taaklamp

Deze lamp geeft direct naar beneden gericht licht op je werkplek. Dit kan handig zijn als je licht nodig hebt op één gedetailleerde locatie, maar is niet zo goed als je een hele kamer met deze ene optie wilt verlichten.

Toortslamp 

Eén van de meest populaire soorten staande lampen, dankt zijn naam aan het feit dat ze eruit zien als een toorts met hun kap naar boven gericht in plaats van naar beneden zoals een toorts.

Boomlamp

Met takken als een boom, is dit soort lamp het beste als je meerdere plaatsen met één lamp wilt verlichten.

Als je een staande lamp wilt, die tegelijkertijd zowel sfeerverlichting als taakverlichting biedt, overweeg dan een staande boomlamp.

Traditionele lamp

Jouw grootouders hadden waarschijnlijk een traditionele staande lamp in hun woonkamer. Dit is een typische lamp, met een zware voet, een hoge kolom en een traditionele neerwaartse lampenkap over de lamp.

Elk van deze soorten staande lampen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Neem de tijd om na te denken over wat je werkelijk in jouw specifieke woonkamer wilt. Zo weet je zeker dat je precies de juiste staande lamp koopt, die bij jouw kamer en jouw levensstijl past.

Factoren waarmee je rekening moet houden voordat je een staande lamp voor in de woonkamer koopt

Overweeg de hoeveelheid licht die nodig is

Overweeg eerst de hoeveelheid licht, die er voor jouw woonkamer nodig is. De hoeveelheid licht die nodig is voor jouw woonkamer hangt af van hoe jij jouw kamer het grootste deel van de tijd zult gebruiken.

Leeslampen hebben een zachtere gloed en moeten als je zit op ooghoogte zijn. Een hogere staande lamp zal beter een ruimte kunnen verlichten met een LED-lamp.

Welke soorten lampen zijn ideaal voor de verlichting van een woonkamer?

Nogmaals, het soort lamp dat je nodig hebt, hangt af van hoe je de woonkamer gaat gebruiken. Er zijn zoveel opties, afhankelijk van hoe je je woonkamer gebruikt. Er zijn lampen die perfect zijn om bij te lezen, zoals de traditionele lamp met weinig licht en onder ooghoogte.

Er zijn ook lampen die perfect zijn voor het verlichten van de donkerste kamers met een LED-toortslamp.

Ten slotte, waarom zou je moeten kiezen tussen die twee stijlen? Met een boomlamp heb je zowel de verlichting van een leeslamp als van een felle toortslamp.

Zoals hierboven vermeld, zijn er tal van verschillende soorten lampen verkrijgbaar. Ben je op zoek naar meer gedetailleerd licht tijdens een project, denk dan eens aan de apotheeklamp of een taaklamp.

Je hoeft er ook niet voor één te kiezen, maar dat is afhankelijk van de grootte van je woonkamer. Misschien wil je een booglamp om het midden van de kamer te verlichten en een kolomlamp om verlichting aan een donkere hoek toe te voegen.

Hoeveel lampen heb je nodig?

gold table almp

Zoals hierboven vermeld, ben je niet beperkt tot één soort lamp. Dus, bekijk hoe groot jouw woonkamer is. Als je een grotere kamer hebt, heb je meer lampen nodig om ervoor te zorgen dat jouw kamer voor jouw behoeften voldoende verlicht is.

Kleinere kamers hebben misschien maar één of twee lampen nodig. Dus bedenk eens hoeveel lampen je nodig hebt? En wil je verschillende stijlen of wil je het in de kamer uniform houden?

Hoe breed moet jouw lamp zijn?

Als je in jouw woonkamer rondkijkt en de afmetingen van jouw leefruimte begint op te meten, bedenk dan hoe breed jouw lamp moet zijn.

Voor kleinere ruimtes kun je een staande lamp vinden, die niet zo’n grote voetafdruk heeft. En voor grotere kamers zou je kunnen kijken naar een boomlamp, die veel takken kan hebben en die veel verschillende gebieden kunnen verlichten.

Hoe groot kan de voet van staande staande lamp in jouw woonkamer zijn? Heb je een meer gestroomlijnd ontwerp nodig voor jouw kleinere ruimte?

Hoe hoog moet jouw lamp zijn?

Nogmaals, wanneer je beslist hoe hoog jouw lamp moet zijn, moet je voordat je je staande lamp koopt, overwegen hoe hoog jouw plafonds zijn.

Als je een kamer beneden in jouw kelder moet verlichten, is het slim om naar beneden te gaan en jouw plafonds op te meten, in plaats van de hoogte te gissen en er vervolgens achter te komen dat jouw nieuw aangeschafte staande lamp te hoog is. Zoals het oude gezegde luidt, ‘meten is weten’ – of zoiets.

Wat is de gemiddelde hoogte van een staande lamp?

Dus, wat is de gemiddelde hoogte van een staande lamp? Het simpele antwoord is dat je vrijwel elke gewenste lengte kunt krijgen.

De algemene vuistregel is dat als je op zoek bent naar een staande lamp voor achter jouw bank, je een staande lamp moet kopen die ongeveer 150cm tot 165cm hoog is.

Maar nogmaals, als het gaat om wat je kunt bestellen, zijn de opties bijna onbeperkt.

Overweeg de schaal, het ontwerp, de kleur, het materiaal en de kwaliteit

turned-on lamp with tripod

Kijk eens rond in jouw huis om jouw voorkeursstijl voor jouw staande lamp te bepalen. Jouw staande lamp moet jouw decoratieve stijl weerspiegelen. Een staande lamp is tenslotte niet alleen functioneel.

De schaal van jouw lamp hangt af van de grootte van jouw kamer; probeer niet een te hoge lamp in een kleine kamer te persen.

Je wilt de esthetiek niet overweldigen door iets te kiezen dat niet in verhouding staat tot al het andere in de kamer.

Wat betreft kleur, past een traditionele zwarte of een donkerbruine kleur dan beter bij de rest van je woonkamer?

Het ontwerp en de kleur van jouw lamp zijn afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

Ben je dol op een traditionele uitstraling in je woonkamer? Of neig je tijdens het decoreren meer naar de minimalistische look?

Voor elke ontwerpvoorkeur en wens is er wel een lamp te vinden. Het uiterlijk van jouw lamp heeft waarschijnlijk meer met jouw budget dan met iets anders te maken.

Kun jij je kwalitatief goede materialen veroorloven of kies je liever voor iets dat goedkoper is? Deze laatste lamp zal natuurlijk niet dezelfde kwaliteit hebben, maar hij zal je kamer toch prima verlichten.

Hoe kies je voor de lampenkap?

Het kiezen van de lamp zelf is slechts de helft van de beslissing. Vervolgens moet je gaan nadenken over hoe je voor de juiste lampenkap kiest.

Wil je iets dat puur is of een donkerdere tint om minder licht in je kamer te brengen? Bedenk nogmaals hoe jij jouw woonkamer het meest zult gaan gebruiken.

Dit zal je helpen om te beslissen hoe helder je het licht wilt hebben en dus hoe doorschijnend de kap ook moet zijn.

Hoe zit het met stijl?

Als je eenmaal jouw budget, merkkeuze en afmetingen hebt bepaald, hoef je alleen nog maar te overwegen wat voor soort stijl je voor jouw staande lamp wilt.

Denk, zoals besproken bij het ontwerp van je staande lamp, na over welke stijl je in de rest van je huis leuk vindt. Welk ontwerp vind je mooi? Ben je dol op moderne of minimalistische stijlen? Houd je van een metalen lamp in de industriële stijl? Of geef je de voorkeur aan een houten lamp in de Shaker-stijl?

Deze vragen helpen je om op basis van je stijlvoorkeuren de zoektocht naar je lamp te verfijnen.

De juiste plaatsing

black wooden desk and brown desk lamp

Denk bij het kiezen van een staande lamp na over waar je de lamp in jouw woonkamer gaat plaatsen.

Waar is de meest waarschijnlijke optie om jouw staande lamp in jouw woonkamer te plaatsen? Gaat het achter de bank als leeslamp? Of zal het in de hoek de hele kamer moeten opfleuren?

Dit zal je helpen om te beslissen wat voor soort staande lamp je moet kopen.

De prijs van een staande lamp

Denk ten slotte aan jouw budget. De kosten van staande lampen kunnen sterk van merk tot winkel variëren.

Door naar al jouw opties te kijken, kun je ervoor zorgen dat je precies de juiste staande lamp krijgt, zonder het budget te overschrijden.

Als je jouw lamp eenmaal thuis hebt

Weet jij hoe je voor je lamp moet zorgen als je hem eenmaal thuis hebt? Als je alles leert over de juiste verzorging van jouw lamp, weet je zeker dat jouw investering lang meegaat.

De meeste lampen kunnen met een vochtige doek worden schoongemaakt. Aangezien water en elektriciteit niet samengaan, moet je de stekker van jouw lamp uit het stopcontact halen voordat je deze gaat schoonmaken.

De meeste lampenkappen kunnen voor een grondigere reiniging worden verwijderd. Dit is vooral belangrijk voor hoge staande lampen met een omgekeerde kap, omdat die behoorlijk wat stof kunnen verzamelen.

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn er veel vragen die je jezelf moet stellen voordat je een staande lamp voor jouw woonkamer koopt. Je zult elk van deze factoren moeten overwegen voordat je begint met winkelen. Vooral als je online winkelt, besparen deze vragen jeveel tijd en geld.

Je wilt geen hoop tijd en geld verspillen door de verkeerde staande lamp terug naar de winkel te moeten sturen. Stel jezelf eerst deze vragen om er zeker van te zijn dat je de perfecte staande lamp voor jouw woonkamer krijgt. Als je deze vragen hebt beantwoord, voordat je gaat winkelen, zorg je ervoor dat je de perfecte staande lamp voor je woonkamer vindt.

Leave a Comment