Of je nu op de verloving van jouw beste vriend wilt toosten of gewoon een weekendbrunch hebt, er zijn genoeg geschikte momenten voor een verfrissend glas bubbels. Het vinden van de juiste kan echter soms een stressvolle ervaring zijn. Wij helpen je graag met dit artikel!

Stap 1: ken het verschil tussen champagne, cava, prosecco en mousserende wijn

Champagne: om het prestigieuze label “champagne” te verwerven, moet de mousserende wijn

  • In Champagne, Frankrijk, zijn gemaakt.
  • Gemaakt zijn van de traditionele champagnedruiven (Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier).
  • Volgens een traditionele techniek van wijn bereiden wordt gemaakt, die vereist dat de vloeistof in de fles, in tegenstelling tot in houten tanks, wordt gegist.

De hoge prijs is te wijten aan de prijs van de druiven, die duurder zijn dan alle andere. Van de drie (champagne, prosecco en cava) is dit het minst zoet en heeft het de fijnste bubbels. De champagne Moët en Chandon viert dit jaar het 150-jarig bestaan van de Moët Impérial Brut! De Brut Impérial is de bekendste en meest gedronken champagne van dit fameuze champagnehuis. Om zijn lange bestaan en het succes van de champagne is er een Moet & Chandon 150th Anniversary fles uitgebracht. Dat zou dan een geweldig cadeau kunnen zijn.

Cavanet als champagne wordt deze Spaanse mousserende wijn in de fles gegist, maar wordt gemaakt van minder dure druiven, wat resulteert in een lagere prijs. De bubbels van de cava zijn fijner dan die van de prosecco, maar groter dan van de champagne en cava is ook meestal zoeter dan champagne.

Prosecco: gemaakt in Italië, worden deze wijnen volgens de Charmat-methode gemaakt, wat betekent dat ze eerst in tanks worden gegist en daarna pas in de fles gaan. Prosecco is over het algemeen zoeter dan cava en heeft de grofste bubbels.

Mousserende wijn: is een algemene term voor alle soorten bruisende vino’s die geen traditionele wijnbereidingstechnieken volgen, die de drie hierboven genoemde wel volgen. Bovendien kan het van elke locatie komen, van Californië tot Zwitserland.

Champagne pouring on glass

Stap 2: voor de zoetekauw, van doux tot extra brut

Tijdens de laatste fase van de productie wordt er aan mousserende wijnen suiker toegevoegd om de zuurgraad te egaliseren. Afhankelijk van hoeveel zoetheid wordt toegevoegd, valt de fles wijn onder één van deze labels, die hieronder worden vermeld van zoet naar droog. Als het gaat om de wijn af te stemmen op gerechten, is een onfeilbare benadering om de wijn te matchen met het gerecht, waarbij wordt toegevoegd dat zoete melanges perfect samengaan met desserts en zuurdere variëteiten beter geschikt zijn voor salades.

Doux: zoeter kun je het niet vinden. Drink deze wijn bij een crème brûlée.

Demi-sec, sec en extra sec: nog steeds aan de zoete kant, maar deze wijnen passen niet alleen perfect bij desserts, maar ook verrassend goed bij pittig Aziatisch eten.

Brut en extra brut: nu komen we bij de drogere wijnen. In tegenstelling tot de zoetere variëteiten is een Brut wijn erg veelzijdig en kan alleen worden genoten of met een scala aan gerechten, van salades en krabkoekjes tot pizza en kip, zegt Lhote. Als je op zoek bent naar een limited edition fles, dan ben je bij Veuve Clicqout bij het goede adres. De Veuve Clicquot Brut, ook wel “The Yellow Label” genoemd is een luxe champagne met een volle en rijke smaak. Veuve Clicqout geschenken behoren tot de absolute top. Dit champagne geschenk is perfect als eindejaargeschenk!

Stap 3: ken de drie stappen

Classic: het begrip classic geeft aan dat het om een wijn van een klassiek druivenras uit een bepaald gebied gaat, die voldoet aan een hoge kwaliteitseis en vol, krachtig, aromatisch en droog van smaak is.

Réserve: betekent dat de wijn voor complexere resultaten enige tijd heeft gerijpt (dit kan variëren van een paar jaar tot meerdere jaren).

Prestige: deze melanges worden gemaakt met behulp van de meest prestigieuze druivensoorten van het wijnhuis.

people holding clear champagne glasses

Stap 4: Besteed een beetje, maar krijg er veel voor terug

Flessen tussen € 15 – € 20 zijn een goed startpunt als je niet zeker weet wat je moet serveren of als je indruk op een gastheer of op je schoonouders wilt maken.

Stap 5: ga voor groen (met je fles)

Net als olijfolie kunnen wijnen door overmatig licht worden aangetast, dat is de reden waarom veel mousserende wijnen in donkere flessen zijn verpakt. Bewaar de wijn op een koele en donkere plaats, zodat je niet het risico loopt dat de wijn te snel rijpt, waardoor het zijn heerlijke aroma’s verliest en oud wordt. Bekijk champagne cadeaus op het internet om de meest geschikte fles te vinden!

Leave a Comment