Wil jij jouw energierekening verlagen en jouw huis het hele jaar door efficiënt kunnen beheren? Lees dan snel verder.

Het maakt niet uit welke tijd van het jaar het is, het is altijd slim om overal in huis energiezuinige verbeteringen door te voeren. Je bespaart niet alleen geld op jouw energierekening, maar je maakt jouw huis ook het hele jaar door comfortabeler.

Bekijk deze zeven tips waarmee je van jouw huis een echt energiezuinig huis kunt maken.

Stap 1: upgrade jouw ramen

Goed geïsoleerde ramen kunnen in de zomer koele lucht en in de winter warme lucht vasthouden. Het vervangen van oude, tochtige ramen is misschien geen goedkoop project, maar het levert je wel jarenlang energiebesparingen op.

Het meest geschikt hiervoor zijn ramen, die met argongas tussen twee ruiten zijn gevuld. Zoek ook naar ramen met een lage-emissiecoating. Verwacht hiervoor tussen € 600 en € 700 per raam te moeten betalen, maar je kunt dan wel tot 50% op jouw energierekening besparen.

Stap 2: gebruik energiezuinige gloeilampen

huis-amerika

Er liggen steeds meer soorten lampen in de winkelrekken en vaak tegen sterk variërende prijsklassen. Maar het vervangen van traditionele gloeilampen door efficiëntere opties brengt in vergelijking met projecten zoals het vervangen van grote apparaten of het installeren van nieuwe ramen relatief lage kosten met zich mee. Bovendien gaan de meeste energiezuinige lampen langer mee dan gloeilampen. Dus hoewel je bij de aanschaf meer uitgeeft, hoef je ze niet zo vaak te vervangen.

Compacte fluorescentielampen (CFL’s) gebruiken bijvoorbeeld niet alleen maar eenderde van de energie, die standaard lampen nodig hebben, maar ze gaan ook tien keer langer mee. De meeste spaarlampen kosten tussen de € 3 en € 5 per stuk of tot € 14 voor een dimbare versie. LED-lampen zie je ook vaak in de winkels, hoewel die kosten ongeveer € 15 per lamp. Het voordeel is dat ze erg lang meegaan en zelfs opties hebben om met Alexa of Google Assistant beheerd te kunnen worden.

Stap 3: koop een tankloze boiler

brown steel container on white wall

Jouw waterboiler is één van de grootste energieverbruikers van al jouw huishoudelijke apparaten. Overweeg een tankloze versie, die aanzienlijk energiezuiniger is en de neiging heeft om langer mee te gaan dan conventionele boilers.

Voor nog betere resultaten kies je voor een condenserende tankloze boiler, die uitlaatgassen hergebruikt om jouw water sneller te verwarmen.

Stap 4: update en ontwerp jouw HVAC-systeem

Het vervangen van jouw oude HVAC door een nieuw systeem levert van het verwarmen van jouw huis in de winter tot het koelen van de lucht tijdens de hete zomermaanden het hele jaar door aanzienlijke besparingen op jouw energierekening op,.

Zorg ervoor dat je voor een HVAC met een hoge beoordeling van Energy Star kiest. Jouw nieuwe unit moet ook de juiste maat voor jouw huis hebben, wat door middel van een warmteverliesberekening door een aannemer kan worden uitgevoerd.

Veel electriktrische verwarmings- en koelunits van Mitsubishi zijn Energy Star-gecertificeerd waarmee je ook afzonderlijke zones in jouw huis kunt regelen om zo efficiënt mogelijk te zijn. Welk product je ook kiest, verwacht voor een volledige vervanging minimaal € 5.000 uit te moeten geven.

Nadat jouw nieuwe HVAC is geïnstalleerd, moet je wel een jaarlijkse onderhoudsbeurt plannen, zodat het probleemloos door de jaren heen werkt. Gebruik ook filters met een antimicrobiële coating om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.

Stap 5: verbeter de energie-efficiëntie van jouw apparaten

Omdat je overal in huis apparaten moet vervangen, kies je voor apparaten met een hoge Energy Star-beoordeling. Denk ook bij het kiezen van een nieuw apparaat aan het apparaatontwerp. Een voorlader droogt bijvoorbeeld niet alleen kleding beter (waardoor de tijd van de wasdroger wordt verminderd), maar verbruikt ook minder water.

Wanneer je van plan bent om huishoudelijke apparaten te upgraden, kun je ook specifieke stappen ondernemen om de efficiëntie van jouw huidige apparaten te maximaliseren. Jouw koelkast moet bijvoorbeeld aan alle kanten ongeveer 2,5cm ruimte rondom hebben om de luchtcirculatie te verbeteren. Je moet de koelkast ook minstens één keer per jaar uitschakelen en de koelspiraal van stof en vuil ontdoen.

Stap 6: verbeter de isolatie

warme-woonkamer

Door de isolatie van jouw huis te verbeteren, kun je tussen 10% en 50% op jouw energierekening besparen. De beste plek om te beginnen is de zolder met daarna de vloer en de spanten.

Kies voor een gebied met een standaard afstand tussen de balken lange rollen met isolatiemateriaal. Glasvezelmatten kosten zonder isolatie tussen € 0,40 en € 1 per vierkante meter.

Voor niet-standaard gebieden met oneven tussenbalken of frequente obstructies, is het gemakkelijker om losse isolatie te gebruiken. Het kost ongeveer € 1,20 tot € 2 per vierkante meter om het door een aannemer te laten uitvoeren.

Als alternatief kun je geld besparen door jouw eigen bladblazer te huren voor ongeveer € 70 per dag en niet meer dan € 0,60 per vierkante meter aan materialen uit te geven. Denk er bij het installeren van een nieuw type isolatie aan om de luchtstroom van de zolder te beschermen met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie.

Stap 7: gebruik een open haard

openhaard

Een andere manier om jouw energiekosten te verlagen, is door een inzethaard aan jouw open haard toe te voegen. Deze eenvoudige toevoeging aan jouw huis vermindert het verlies van verwarmde lucht door de open haard en verandert deze van een warme sfeer in een effectief hulpmiddel om jou de hele winter comfortabel te houden.

Het gebruik van een professionele installateur maximaliseert de efficiëntie van de inzethaard en zorgt voor een goede ventilatie. Voor een hoogwaardige inzethaard inclusief de kosten voor installatie moet je wel € 2.000 tot € 4.000 besteden.

Conclusie

Energie besparen in jouw huis (en geld in jouw zak houden) komt door zowel naar het grote geheel als naar jouw dagelijkse gewoonten te kijken. Analyseer de zwakke plekken van jouw huis om prioriteit te geven aan jouw aanstaande investeringen in energie-efficiëntie.

Je hoeft niet al deze wijzigingen in één jaar door te voeren. Wees in plaats daarvan strategisch in jouw keuzes voor woningverbetering, zodat je ook slimme energieoplossingen gebruikt.

Leave a Comment