ISO 27001 is de internationale norm met eisen voor informatiebeveiligingsmanagementsystemen. Een dergelijk systeem wordt gebruikt om binnen een organisatie een passend beveiligingsbeleid te ontwikkelen en uit te voeren. Het werkt volgens het Plan-Do-Check-Act (PDCA)-principe. Hoe behaal je deze certificering als bedrijf? Welke stappen moet je zetten?

Stap 1: Zoek een certificerende instelling

Allereerst ga je op zoek naar een certificerende instelling. Deze instelling kan je ook helpen met raad en daad om een informatiebeveiligingsmanagementsysteem op te bouwen. Ze helpen met de volgende onderdelen:

  • Context van de organisatie
  • Leiderschap
  • Planning
  • Ondersteuning
  • Uitvoering
  • Evaluatie van de prestaties
  • Verbetering

Er is ook speciale aandacht voor de ISO 9001 certificering, de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. Door te voldoen aan de ISO 9001 norm, toon je aan dat je bedrijf kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, wat je positie in de markt kan versterken.

Stap 2: Beginnen met aanpassingen

Zodra je weet wat er binnen de organisatie moet veranderen, kun je beginnen aan het maken van aanpassingen. De onderdelen van de norm volgen uit de High-Level Structure (HLS), wat het gemakkelijker maakt om je managementsystemen voor kwaliteit en informatiebeveiliging te integreren.

Naast de genoemde onderdelen is er ook volop aandacht voor de aanspreekbaarheid en betrokkenheid van de directie, risicomanagement, bescherming van gevoelige informatie en het continu verbeteren van de informatieveiligheid. Met een ISO 27001-certificering haal je alle kennis in huis die nodig is om verantwoord met informatie om te gaan.

Stap 3: Het certificaat halen

contract

Als je de aanpassingen hebt gemaakt, kun je een certificerende instelling vragen een inspectie te doen. Op die manier weet je zeker dat je bedrijf geheel functioneert volgens de ISO 27001-norm. Geïntegreerde audits kunnen doublures voorkomen, zorgen voor de juiste focus en leveren bovendien meer efficiëntie op.

Het behalen van de ISO 27001-certificering en ISO 9001 certificering is dus de moeite waard. Ze versterken niet alleen de informatiebeveiliging en kwaliteitsmanagement van je organisatie, maar dragen ook bij aan het opbouwen van een solide reputatie. Zet de schouders eronder en begin vandaag nog met het traject!

Leave a Comment