Omdat verandering zo moeilijk is, is het handig om een leidraad te hebben als je probeert af te kicken van een verslaving aan drugs, alcohol of gedrag. Uit onderzoek blijkt dat de volgende stappen je kunnen helpen om je hersteldoelen te bereiken. Je hebt de grootste kans op succes als je alle vijf de stappen toepast.

1. Leid jezelf af

hiken-wandelen-bergen

In plaats van toe te geven aan een drang om te gebruiken, bedenk alternatieve activiteiten, zoals een wandeling maken of een vriend of familielid bellen om te praten, zodat je bezig blijft tot de drang overgaat. Wees voorbereid op dingen die je drang opwekken, zoals in een omgeving zijn waar anderen gebruiken.

2. Stel een stopdatum vast

Het kan helpen om een betekenisvolle datum te kiezen, zoals een speciale gebeurtenis, verjaardag of jubileum.

3. Verander je omgeving

veluwe-natuur

Verwijder alle herinneringen aan je verslaving uit je huis en werkplek. Neem bijvoorbeeld afstand van degenen die je zouden aanmoedigen om je bezig te houden met het voorwerp van je verslaving (drugs, alcohol of gedrag). Als je probeert te stoppen met drinken, doe dan alle alcohol, flesopeners, wijnglazen en kurkentrekkers weg. Als je probeert te stoppen met gokken, verwijder dan speelkaarten, krasloten of pokerchips. Laat ook geen andere mensen gebruiken of herinneringen aan de verslaving gerelateerde stof of gedrag in je huis brengen.

4. Bekijk je eerdere pogingen om te stoppen

Denk na over wat werkte en wat niet. Bedenk wat kan hebben bijgedragen tot terugval en breng dienovereenkomstig veranderingen aan.

5. Creëer een ondersteunend netwerk

meeting-dames-lachen-laptops

Praat met je familie en vrienden en vraag om hun aanmoediging en steun. Laat hen weten dat je stopt. Als ze jouw verslavingsobject gebruiken, vraag ze dan om dat niet in jouw bijzijn te doen. Als je drugs koopt, moet je overwegen je dealer te vertellen dat je stopt; vraag je dealer je niet meer te bellen en je geen drugs meer te verkopen. Ook kun je overwegen om naar een drugs afkickkliniek te gaan.

Leave a Comment