Er zijn genoeg regels waar je je in het dagelijkse leven aan moet houden. Soms is het fijn dat deze regels er zijn omdat ze je kunnen helpen. Het is maar goed dat er bijvoorbeeld regels zijn die bepalen hoe je je goed moet kleden. Natuurlijk kunnen smaken verschillen en waarschijnlijk zullen de meningen over deze regels ook wel verschillen. Wat bij de een prachtig staat, hoeft bij de ander helemaal niet mooi te zijn en wat de een casual vindt, kan een ander bijvoorbeeld underdressed vinden. Dus als je artikelen over kleding en stijlen leest, moet je kijken wat je zou kunnen gebruiken. Meestal zijn de adviezen in dergelijke artikelen solide suggesties in plaats van regels, waarvan je niet kunt afwijken.

Maar goed advies is nooit weg en naarmate de kleding voor mannen ook steeds meer en gevarieerder wordt, kun je wel wat hulp gebruiken. De kleding voor mannen wordt steeds experimenteler en overvloediger en ook steeds trendbewuster. Alhoewel de oxford cloth button down een echte menswear klassieker blijft – het is casual, professioneel, sportief en straalt betrouwbaarheid uit. Het was niet voor niets het favoriete hemd van stijliconen zoals Paul Newman en Steve McQueen.

Als je even niet meer weet welke stijl je moet aanhouden en wat je wel en niet moet dragen, kan het fijn zijn als iemand je helpt om het kaf van het koren te scheiden.

Deze ‘regels’ werken al jarenlang. Ze worden al generaties lang toegepast, dus je kunt ervan uitgegaan dat ze anno 2020 ook nog werken. En ze geven je advies over voor de hand liggende zaken die toch vaak over het hoofd worden gezien. Je kunt dan denken aan dingen als een goede pasvorm, hoge kwaliteit, veelzijdigheid, goede prijs, stijl en de stijl sober houden.

In dit artikel bespreken we een aantal van deze regels met je. Sommige hiervan heb je misschien al wel zelf ontdekt. Het leuke aan kleding is misschien wel, dat niets je zou moeten belemmeren. Je kunt bijvoorbeeld eens een nieuw pak of een ander kledingstuk uitproberen, kijken of het bij je past en ervaren hoe het voelt. Maar deze regels hebben de tand des tijds doorstaan en fungeren als ze op de juiste manier worden gebruikt als een handleiding voor hoe je je als man stijlvol kunt kleden.

1. Draag een pak met een perfecte pasvorm

Besnard pak

Credits: Besnard

Bij het dragen van een pak is het het belangrijkste dat de pasvorm correct is. Als je geen maatpak koopt, concentreer je dan op de pasvorm rond de schouders omdat het aanpassen van de pasvorm bij de borst en de taille vaak een relatief eenvoudige taak is. Wees voorzichtig met het dragen van een pak dat trendgevoelig is omdat het pak dan opeens zomaar uit de mode kan zijn. Een klassiek pak is het beste en ook het handigst. Denk aan een donker pak dat twee knopen heeft. Het is niet saai. Een pak is een basisstuk. Het idee is om dit pak te beschouwen als een canvas om verschillende ideeën over je individualiteit op te schetsen. Het is de manier waarop je het draagt dat indruk maakt en niet het label aan de binnenkant. Je kunt het met allerlei overhemden en stropdassen helemaal eigen maken.

Je zou ook een broek van het luxe kledingmerk Besnard (zie afbeelding hierboven) kunnen combineren met een net overhemd voor een casual look maar classy look. De broeken van Besnard zijn hoog gesneden, wat leidt tot een meer mannelijke uitstraling: de benen lijken optisch langer en de nadruk komt te liggen op de V-vorm van het bovenlijf. Speciale details zoals side-adjusters en een enkele bandplooi geven deze broek net een beetje extra vergeleken met een gewone chino.

2. Investeer verstandig in een horloge

Besnard - broek

Credits: Besnard

Voor een horloge kies je, net als een kunstwerk, omdat je er dol op bent en niet omdat je denkt dat je er geld mee kunt verdienen. Horloges zijn persoonlijk en dragen bij aan je stijl. Maar het moet ook praktisch zijn. Mooie, functionele, robuuste sporthorloges staan eigenlijk bij alle stijlen en kunnen ook tegen een stootje. Toch moet een horloge wel bij je passen. Het moet comfortabel zitten en ook qua grootte en diepte ten opzichte van je pols kloppen – 40mm wordt als de perfecte maat beschouwd.

3. Ga kleur niet uit de weg

Of het nu gaat om casual kleding of om formele kleding, het is leuk om wat kleur toe te voegen. De meeste mannen zijn hier ten onrechte bang voor. Ze zijn angstig voor alles wat niet donkerblauw of grijs is. Maar kleur kan juist ook tijdloos zijn. Een groen pak kan er bijvoorbeeld bijzonder herfstachtig uitzien, terwijl roze, groen, mosterdgeel en helderdere tinten blauw het hele jaar door kunnen worden gedragen. Maar als het om kleur gaat, is less zeker more: je hebt er maar een beetje van nodig en één gekleurd kledingstuk is echt voldoende.

4. Draag je jeans net zolang totdat hij naar je lichaam gevormd is

De meest bruikbare pasvorm van het populairste kledingstuk ter wereld is de ‘slim-tapered’ pasvorm. De broek is bij de dijen wat breder, dus zit het comfortabel terwijl de onderkant smaller is en mooi staat bij verschillende soorten schoenen of sneakers. Een spijkerbroek kan het hele jaar door met allerlei bovenstukken worden gedragen. Wij zijn dol op een donkere, ruwe denim met een slim-tapered pasvorm. Het leuke aan denim is, dat als het ouder wordt door de manier waarop je het draagt alleen maar mooier wordt. Waarom zou je dat niet eens proberen?

5. Verzorg je kleding goed

Besnard overhemd

Credits: Besnard

Het is het soort advies dat je moeder je zou kunnen geven, maar als je geld hebt uitgegeven aan mooie kleding zou het zonde zijn om er niet voor te zorgen en het netjes te houden. Gebruik houten hangers voor het ophangen van shirts en overhemden en gebruik spanners om je beste schoenen in vorm te houden. Laat je pak stomen en persen en was je kleding regelmatig en stop ze idealiter niet in de droger (het kan de stof aantasten) en poets je schoenen. Ook moet je je leren jas goed verzorgen en een jas, die je dagelijks draagt, laten luchten. Creëer een eenvoudig, maar niet minder solide, verzorgingsregime, borstel je haar en knip je nagels. Het zit hem tenslotte in de kleine details.

6. Draag effen ondergoed

Ook voor de kledingstukken, die mensen niet kunnen zien, is stijl belangrijk. Als het op mannenondergoed aankomt, zijn er twee regels waar je je echt aan moet houden. Eén, prints zijn niet voor volwassen mannen want je ondergoed is niet het item om je ‘persoonlijkheid’ mee uit te drukken. En twee, ondergoed waar het merk groot op staat, is ook niet meer van deze tijd. Juist op je ondergoed zou een niet opvallend een merk moeten staan. De stijl, die het beste de tand des tijds heeft doorstaan, is natuurlijk de katoenen boxershort, waarschijnlijk omdat (zoals het geval is met katoen) ze herhaaldelijk kunnen worden gewassen, goed ademen en comfortabel zitten.

7. Bespaar niet op goede schoenen

Een eenvoudig ontwerp is meestal tijdloos en dit geldt zeker voor schoenen. De kleur, het patroon, de zool, houd het simpel. Een schoen die trendgevoelig is, zal er misschien nu goed uitzien, maar zal al snel uit de mode raken.

8. Draag weinig accessoires

Besnard - pak

Credits: Besnard

Accessoires zoals stropdassen en pochetten maken een look persoonlijk, maar wees voorzichtig met hoe je ze gebruikt. Het is het beste om ze te laten matchen met wat je draagt door voor een kleur te kiezen. Wat je niet wilt, is de stropdas met de pochet laten matchen. Draag een stropdas of een pochet in een donkerdere tint als het jasje. En overdrijf de accessoires ook niet. Je hebt maar één aandachtspunt nodig.

9. Ken jezelf

Er zijn maar weinig dingen die minder stijlvol zijn dan een man, die kleding draagt die niet echt bij hem past. Je moet ook wel dragen wat je mooi vindt. Daar zijn natuurlijk kanttekeningen bij: je kunt je niet kleden als een rodeoclown, tenzij je dat echt bent. Maar wat je ook draagt, je moet het met trots dragen. Echte stijliconen zijn degenen die hun kleding met zelfvertrouwen dragen. Dit zelfvertrouwen krijg je als je het gevoel hebt dat je kleding een tweede huid is en geen kostuum.

10. Kleed je voor de gelegenheid

Stijl heeft niet alleen met zelfexpressie te maken, het gaat ook over gepast gekleed zijn voor de juiste gelegenheid. Bekijk je kleding als codes van een kluis: je hebt de juiste combinatie nodig om op te gaan in de omgeving. Dit geldt niet alleen voor een formeel diner maar ook voor een luie zondag in de kroeg. De slechtste stijl is er een, die niet op zijn plaats is. Is dit een soort overeenstemming? Nee, zoals één van de vaak geciteerde fashion quotes van Tom Ford uitlegt, is het een teken van respect voor anderen. Je op je gemak voelen, begint bij jezelf. Bij twijfel kun je beter overdressed dan underdressed voor de dag komen.

Leave a Comment