Wij hebben weer een tuincolumn van onze onvolprezen Petra Bertelink voor u. Hoewel, eigenlijk is het meer een huishoudcolumn deze keer. Ach ja, vrouwen en voorjaar, dat zit toch in de genen. Of is dat flauw? Ja, eigenlijk wel. Goed dan, advies van Petra van www.karaktertuinen.nl. U heeft er vast en zeker weer veel aan. Het gaat over, zoals de titel al aangeeft, blinkend schone terrassen en stoepen zonder mos en een groene was. Petra adviseert gewone azijn. Lees waarom!

stoep schrobben

Wij hebben weer een tuincolumn van onze onvolprezen Petra Bertelink voor u. Hoewel, eigenlijk is het meer een huishoudcolumn deze keer. Ach ja, vrouwen en voorjaar, dat zit toch in de genen. Of is dat flauw? Ja, eigenlijk wel. Goed dan, advies van Petra van www.karaktertuinen.nl. U heeft er vast en zeker weer veel aan.

‘Mijn grootmoeder was nog echt van de oude stempel, de traditionele huisvrouw zeg maar. Wassen deed ze met de hand, met zo’n wasbordje (niet de sixpack van grootvader); elk voorjaar ging de witte tornado door het huis, de vitrages gingen in de bleek, de kasten werden uitgemest en in de was gezet, de vloer natuurlijk ook, de ramen werden lekker gelapt en de stoepen geschrobd. Dat schrobben ging met de bezem en volgens mij gewoon met bleekmiddel. Niet puur gelukkig, maar een flinke scheut in de emmer en dan met de bezem er grof overheen. Daarna werd de boel nagespoeld met water, waarna de bleek wegliep in de borders en het gras. Gelukkig hebben planten ook chloor nodig, misschien niet zoveel als mijn grootmoeder ze gaf, maar toch. En eerlijk is eerlijk, de stoepen werden er wel schoon van.

Tegenwoordig mag dat niet meer. Niet dat er echt een wet voor is, maar wees nou eerlijk: gaat u op een verjaardag roepen dat u de stoepen met chloor schoonmaakt? Daar maakt u geen vrienden mee. Waar u wel vrienden mee maakt is door te zeggen dat u diep in de portemonnee tast voor al die hele dure middelen tegen groene aanslag. Allemaal biologisch, afbreekbaar, milieuvriendelijk en het geurt waarschijnlijk heerlijk. Of handmatig wieden, dat kan er ook prima mee door. Maar als uw tuin net iets groter is dan de gemiddelde tuin dan kleven er aan deze beide opties nadelen. Het ene nadeel is de prijs, het andere nadeel is het werk.

Vorig jaar juni ben ik, na de verhuizing naar een huis met iets meer stoepen, begonnen met schoonmaakazijn. De goedkoopste oplossing volgens mij en qua tijdsinvestering valt het reuze mee. Azijn is zuur. De groene waas die over de tegels zit houdt niet van zuur. Ik heb het spul onverdund gebruikt. Gewoon in een plantenspuit en dan alle voegen en de tegels besproeien. Niet wegspoelen, rustig laten intrekken en opdrogen. Het stinkt enorm, en ook echt de héle dag. Maar het resultaat daarentegen vond ik verbluffend. Het is jammer dat ik geen voor en na foto’s heb gemaakt. Zeker als u spuit met droog weer ziet u heel snel resultaat. De dag erna schrikt u gewoon van de schone stoep. Op de foto ziet u het verschil na 7 (zeven !) maanden. Een deel heb ik niet besproeid en het andere deel wel. Het effect is nog steeds goed zichtbaar, hoewel er natuurlijk al weer wat onkruid in de voegen is gaan groeien. Ik ben zeer tevreden. Geen nadelen? Dat weet ik nog niet zo net. Het spul is heel zuur. Het risico bestaat natuurlijk dat delen bij uw vaste beplanting of in het gazon komen en hoe het zich gedraagt op natuursteen weet ik ook niet. Ik kan me voorstellen dat de zuren daar vlekken achterlaten. Maar op mijn gebakken kleiklinkers en betonnen tegels zie ik geen nadelige gevolgen. U kunt het ook verdunnen 1:1 met water. Ik zou zeggen probeert u gewoon eens een stukje en bent u niet tevreden dan gebruikt u de rest van de azijn gewoon voor de sla.’

 

 

Leave a Comment