Een straatpromotor is een persoon, die de straat op gaat om een evenement, een merk of een product te promoten door middel van bijvoorbeeld sampling. Deze groepen mensen worden ook wel ‘streetteams’ genoemd en het is een zeer populair marketingconcept , waarmee het bedrijf of het merk mensen kan gebruiken om relatief goedkoop voor hen te adverteren.

Straatpromotors zijn vaak vrijwilligers, die bepaalde voordelen ontvangen. Sommige straatpromotors worden ook wel betaald voor wat ze doen en werken fulltime. Om een straatpromotor te kunnen worden, moet je contact opnemen met de groep waarvoor je wilt werken, je voorbereiden op de lange tijd die je doorbrengt op straat, zoveel mogelijk leren over wat je promoot en vervolgens klassieke marketingstrategieën gebruiken om potentiële klanten te kunnen benaderen.

Vraag een straatpromotor of er vacatures zijn

Als je graag aan promotiewerk wilt doen, kun je het beste als je een team ziet, vragen of ze nog mensen zoeken. Straatpromotors zijn vaak op zoek naar vrijwilligers of betaald personeel om voor hen te werken en ze kunnen je waarschijnlijk vertellen of er nog vacatures voor je zijn.

Zorg ervoor dat het wel een product, een merk of een bedrijf is dat je wilt promoten!

Loop naar een straatpromotor die je ziet en vraag zoiets als: “Hé! Ik zou dit ook graag willen doen, weet jij of er nu vacatures zijn of hoe ik hierover meer informatie kan inwinnen?”

Controleer online of er vacatures voor straatpromotors zijn

straat-stoplicht

Als jij denkt dat dit echt een baan voor jou is, kun je online kijken of er een streetteam is waar je lid van kunt worden. Probeer op de website van een merk, waar jij achter staat, op te zoeken of ze nog promotors zoeken! Veel bands hebben bijvoorbeeld streetteams, die bestaan uit mensen die hun albums en aankomende shows promoten. Kijk op de website van de band als je wilt proberen om mee te doen. Kijk ook op online prikborden zoals Marktplaats om te zien of er vacatures voor straatpromotie, waarin je geïnteresseerd bent, zijn. Veel muziekfestivals zoeken straatpromotors om reclame te maken voor aankomende shows. Ze bieden ook vaak gratis kaartjes aan in ruil voor het promoten van de festivals.

Neem via de social media contact op met een bedrijf

Neem via hun social mediaplatforms contact op met een bedrijf of een groep om uit te zoeken of ze mensen nodig hebben voor hun streetteams. Bedrijven en bands hebben vaak een marketingteam, die hun sociale media beheert en dit zijn precies de juiste mensen om te informeren of ze nog een straatpromotor zoeken. Stuur direct een bericht of tweet, probeer een Facebook-bericht te sturen of stuur een privébericht op Instagram naar het bedrijf of de band waarvoor jij als straatpromotor wilt gaan werken.

Solliciteer persoonlijk voor de functie straatpromotor

Als je als straatpromotor aan de slag wilt, is het zinvol om persoonlijk te gaan solliciteren omdat de meeste merken iemand willen met een bepaalde ‘look’ voorin hun streetteams. Door persoonlijk naar het bedrijf toe te gaan, kunnen ze je meteen zien. Bezoek het kantoor van het bedrijf of de organisatie waarvoor je wilt gaan werken en vraag of ze promotors nodig hebben.

Probeer het kantoor vóór jouw bezoek te bellen om te controleren of je zomaar langs kunt komen. Als het kantoor niet echt bij jou in de buurt zit of als mensen niet zomaar langs mogen komen, probeer dan telefonisch of online contact op te nemen. Bereid je wel voor op een sollicitatiegesprek. Ze hebben misschien wel meteen een straatpromotor nodig, dus je moet wel bereid zijn om meteen te solliciteren voor die baan.

Vraag naar de voordelen en de extraatjes

Veel van deze teams bestaan uit vrijwilligers, maar soms zijn er ook betaalde posities. Sommige functies worden betaald en vereisen dat je een bepaald aantal uren per week werkt. Vraag, voordat je ergens mee instemt, naar de functie-eisen en natuurlijk ook naar de voordelen. Vraag naar pauzes en of ze bijvoorbeeld de lunch en jouw reiskosten vergoeden.

Ontdek of ze voordelen zoals gratis concertkaartjes of eten bieden. Kijk ook of er mogelijkheden zijn om binnen het bedrijf door te kunnen groeien.

Leave a Comment