Als je denkt dat suppen slechts een rustige manier is om over water te glijden terwijl je van het landschap geniet, dan is het tijd om je te ontdekken. Suppen is natuurlijk niet alleen maar ontspannend en heerlijk om lekker tot rust te komen, weg te dromen tijdens een mooie suptocht. Met een Supboard kan je veel meer leuks doen! Van core training tot yoga op je board, met deze uitdagende oefeningen ervaar je een totaal nieuwe dimensie van suppen en fitness.

Jouw supboard als persoonlijke gym

Zie jezelf al staan, midden op een meer of in een rustige baai, zonnebril op en peddel in hand. De zon streelt je huid en het kabbelende water vormt de soundtrack van je workout. Of je nu op zoek bent naar cardio, krachttraining of flexibiliteit, het water en je SUP board bieden het allemaal. Het mooie? Door de niet vanzelfsprekende stabiliteit van jouw supboard wordt zelfs een simpele oefening een complexe uitdaging die al je spieren traint, inclusief die kleine stabiliserende spieren die je op de sportschool vaak vergeet. Ontdek alle gave workouts die je kan doen op het water met jouw supboard en beleef een compleet nieuw avontuur! Wil je goed van start zonder de ongemakkelijke momentjes beginnen? Dan is wellicht een Wakestore een Supwinkel waar je terecht kan voor jouw Sup board Fitness avontuur.

De Complete gids voor SUP-Workouts: Peddel je weg naar een gezonder lijf

white and black surfboard on body of water

Stand-up paddleboarden (Suppen) maakt het mogelijk om van het water en de natuur te genieten, en tegelijkertijd jezelf een geweldige fysieke training te geven. Ontdek wat er voor te gekke workouts zijn die je met jouw supboard kan beleven!

Sup oefeningen:

Ben jij toe aan een leuke en energieke Workout? Met deze tips heb je vast veel plezier! Ontdek hoe leuk het is om jezelf uit te dagen en start vandaag!

  1. Basis Peddelen: Dit is waar elke stand-up paddleboarder mee begint. Basis peddelen is niet alleen ontspannend, het is ook een effectieve workout voor je lichaam. Het traint je cardiovasculaire systeem en verbetert je algehele uithoudingsvermogen. Je bovenlichaam, core en benen worden allemaal aan het werk gezet. Als beginner kun je starten met een doel van 500 meter. Houd je rug recht, kijk vooruit en plaats de peddel dichtbij het board voor een efficiënte slag. Na het bereiken van het keerpunt, neem je 2 minuten rust. Probeer bij de terugkeer je tijd van de heenweg te verbeteren. Het is ook een goed moment om op je techniek te letten.
  2. Peddel Sprint: Bij de peddel sprint draait het om intensiteit. Je doel is om binnen een korte afstand, bijvoorbeeld 50 tot 100 meter, zo snel mogelijk te peddelen. Het is belangrijk om een goede ademhalingstechniek te hebben en gefocust te blijven op je doel. De peddel sprint is uitstekend voor het verbeteren van je cardiovasculaire gezondheid en longcapaciteit. Na elke sprint is het cruciaal om 1 tot 2 minuten rust te nemen, zodat je lichaam kan herstellen voor de volgende ronde. Deze oefening is ideaal om in je routine in te bouwen, vooral als je je snelheid en kracht wilt verbeteren.
  3. Interval Training: De sleutel tot een effectieve intervaltraining op een SUP is variatie. Je combineert periodes van hoge intensiteit met momenten van lagere intensiteit. Bijvoorbeeld, 1 minuut stevig peddelen gevolgd door 1 minuut rustig peddelen. Dit patroon kun je minimaal 10 keer herhalen. Intervaltraining is uitermate geschikt voor het verhogen van je metabole snelheid en het verbeteren van je cardiovasculaire conditie. Het breekt ook de monotonie van een normale peddeltocht, waardoor je meer gemotiveerd blijft.
  4. Plankpositie: Planken op een SUP-board is een unieke uitdaging voor je core. Het wiebelige oppervlak maakt het moeilijker om je balans te houden, wat extra inspanning vergt van je stabiliserende spieren. Ga op je buik op het board liggen en steun op je ellebogen en tenen. Je rug en benen moeten een rechte lijn vormen. Houd deze positie zo lang mogelijk vast, idealiter minstens 30 seconden. De focus moet liggen op het aanspannen van je core en het vermijden van het laten zakken van je heupen.
  5. Mountain Climbers: Deze oefening is zowel uitdagend voor je core als voor je cardio. Begin in een plankpositie op je board. Trek vervolgens één knie tegelijk zo dicht mogelijk naar je borst. Wissel je benen snel af, alsof je aan het hardlopen bent, maar dan in een plankpositie. Probeer de oefening gedurende 30 seconden tot 1 minuut vol te houden. Het wiebelige board zal je core extra activeren, wat helpt bij het opbouwen van een sterke middenrif.
  6. Zijwaartse Plank: Dit is een uitstekende oefening voor je schuine buikspieren. Begin in een normale plankpositie en draai dan naar een kant zodat je op een elleboog en de zijkant van een voet leunt. Houd je lichaam in een rechte lijn en hef je heupen zo hoog mogelijk op. Houd dit 20 tot 30 seconden vast aan beide kanten. Dit is bijzonder effectief voor het verbeteren van je core stabiliteit en het helpt ook bij het balanceren op je SUP-board.
  7. Paddleboard Jacks: Deze oefening lijkt op de standaard ‘jumping jacks’, maar dan op een SUP-board. Door de instabiele ondergrond moeten je spieren harder werken om je balans te bewaren, wat extra inspanning vereist van je been- en armspieren. Begin met je voeten bij elkaar en spring dan met je benen uit elkaar terwijl je je armen omhoog gooit. Herhaal dit 15 tot 20 keer en probeer je balans te bewaren gedurende de hele oefening.
  8. Paddleboard Twists: Zittend op je board, houd je je peddel horizontaal voor je borst. Draai je bovenlichaam en de peddel naar elke kant, terwijl je je benen en heupen stil houdt. Dit is uitstekend voor je core en helpt ook bij het verbeteren van je balans en coördinatie. Probeer 3 sets van 15 herhalingen aan elke kant te doen.
  9. Paddleboard Slalom: Dit vereist meer vaardigheid en peddeltechniek dan andere oefeningen. Zoek een gebied met boeien of gebruik natuurlijke kenmerken zoals rotsen als markeringspunten. Peddel in een slalompatroon om de objecten. Focus op een soepele peddelbeweging en zorg ervoor dat je lichaam gestabiliseerd blijft door je core aan te spannen.
  10. Paddleboard HIIT: Deze High-Intensity Interval Training combineert oefeningen zoals planken, mountain climbers en peddel sprints. Stel een timer in voor 30 seconden werk en 15 seconden rust. Ga door een reeks van 4-5 oefeningen en herhaal deze minstens 3 keer. Dit type training is geweldig voor vetverbranding en het verbeteren van je algehele conditie.

Vergeet niet dat veiligheid voorop staat, draag dus altijd een reddingsvest en zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt. Veel plezier en succes met je training op het water!

Leave a Comment