Wanneer het winter/herfst is zijn sweaters heel populair als het gaat om heren kleding.

Net als stevige, zware blauwe jeans.

Dat is goed nieuws als je van casual outfits houdt, want weinig dingen gaan zo gemakkelijk samen als jeans en sweaters.

Met de juiste jeans en de juiste sweaters in je kast kan je winterkleding op de automatische piloot lopen, van de eerste sneeuwvlokken tot de laatste plassen smeltwater.

Toch kan zelfs een eenvoudige look fout gaan, en als dat gebeurt valt het des te meer op. Maak je sweater/jeans game deze winter strakker met een paar eenvoudige trucs om alles er ontspannen, casual en stijlvol uit te laten zien.

1. Kledingstijlen op elkaar afstemmen

wollen-sweater-patroon

Het belangrijkste wat je kunt onthouden bij het combineren van jeans met je sweaters is dat je de proporties wilt handhaven.

Een dikke sweater met rolkraag en verhoogde sierstiksels voegt veel massa toe aan je bovenlichaam, en je hebt onderaan wat gewicht nodig om er niet uit te zien als een stripfiguur.

Ga voor een stevige jeans met wijde pijpen als je die grote, logge sweaters draagt.

En op dezelfde manier, als je een slank katoenen truitje of vestje draagt dat maar uit één laag bestaat, zonder grof breiwerk of zomen, ga dan ook voor een smallere pijp en een strakkere pasvorm van je spijkerbroek.

Je kunt (en moet) deze logica doortrekken naar schoeisel: draag niet je slankste geklede schoenen met het gladste oppervlak en de scherpste tenen als je een pofgebreide trui en een laars-gesneden spijkerbroek draagt.

Draag slanke schoenen bij slanke trui/jeans combo’s, en zwaardere schoenen en laarzen bij grotere jeans en truien.

2. Houd het interessant.

sweater-gescheurde-jeans-man

Een van de grote gevaren van een jeans en sweater voor heren, is dat het twee grote, brede lappen effen stof paart.

Dat kan er saai en blokkerig uitzien als je het niet een beetje opbreekt.

Ga iets verder dan de eenvoud van een monochrome sweater met ronde hals en een effen blauwe spijkerbroek.

Ofwel voeg wat fysieke interesse toe aan de trui (een losse sjaalhals of veststijl in plaats van de basistrui, bijvoorbeeld), draag een trui met een patroon in plaats van een effen, of voeg wat extra lagen en accentstukken toe.

Of doe ze alle drie! Er is geen regel die zegt dat je geen donkergekleurd vest met een lichtere rand boven op een gedessineerd overhemd en onder een sportjasje kunt dragen, allemaal met je favoriete spijkerbroek. Het gaat erom dat je afziet van een combinatie van één kleur boven en één kleur onder, zonder vormen of texturen die de boel opbreken.

Bij twijfel is een sportjasje of blazer bijna altijd een goede manier om zowel visueel belang als een flatterende vorm toe te voegen. De taps toelopende borstopening laat de borst van een man er slank en goed gedefinieerd uitzien, wat een volumineuze, vormeloze trui kan temmen. (Als je helemaal vormloze truien kunt vermijden, helpt dat natuurlijk ook).

3. Houd je trui eenvoudig

Er zijn geen absoluten in de mode – en dat geldt zeker als het gaat om sweaters voor mannen.

Er zijn echter beproefde regels en richtlijnen die gewoon zinvol zijn.

Een van die regels is om je garderobe op te bouwen uit stukken die zowel qua kleur als patroon eenvoudig zijn.

Waarom?

In één woord – Veelzijdigheid.

Een effen gekleurde sweater uit een traditioneel mannelijk palet – grijs, houtskool, gebroken wit, bruin en kleuren of een trui van garen met een donkere tint in blauw of groen zijn eenvoudig te combineren.

Ze passen bij lichtblauw, donkerblauw of zwart denim, en je kunt ook een witte spijkerbroek en een blauwe sweater dragen, als je de tijd van het jaar en de gelegenheid goed kiest en er de juiste teint voor hebt.

Door je sweater effen te houden wordt hij minder memorabel. Je kunt het wat pittiger maken met stikstijlen (zoals een aran motief zoals links te zien is), maar een betere optie voor je eerste 2 basisstukken zijn eenvoudige gladde breisels.

Een grijze turtle neck of marineblauwe crew met raglanmouwen past bij bijna alle jeans in onze garderobe.

Truien met witte, rode of zwaar gedessineerde motieven kunnen worden gecombineerd met jeans – maar de jeans moeten deze sterkere sweaters complimenteren.

4. Correcte laagjes maken

man wearing gray sweater

Hand in hand met het bovenstaande advies is dit de tijd van het jaar voor gelaagde looks – dus doe het goed.

Ken de basisprincipes van het stapelen van shirts, truien en jassen op elkaar:

  • Elke bovenste laag moet lager op je lichaam vallen dan de laag eronder. Dat betekent dat de zoom van je jasje lager moet eindigen dan de zoom van je trui, de zoom van je trui lager dan je hemdstaart (instoppen om dit te bereiken is prima), enzovoort.
  • Kraagpunten gaan onder de lagen erboven, niet erover. Als je last hebt van losschietende kraagpunten, neem dan een paar plastic kraagsteunen om ze vast te zetten.
  • Truien onder sport- of pakjassen zijn lastig. Je wilt dat de manchet van de trui ofwel verder reikt dan de manchet van het jasje, maar niet verder dan de manchet van het overhemd (ideaal), ofwel helemaal verborgen wordt door het jasje, zodat alleen de manchet van het overhemd zichtbaar is (acceptabel).
  • Aan de andere kant, als de trui de bovenste laag is, wil je dat de manchetten van de trui de manchetten van het overhemd bedekken en verbergen.

Het klinkt een beetje pietluttig omdat het dat ook is, maar door al die kraag- en manchetranden op precies de juiste plaats te krijgen, ziet de outfit er scherp en weloverwogen uit in plaats van gewoon aangesmeerd. Als je je kleedt met een spijkerbroek aan de onderkant, komt een beetje scherpte aan de bovenkant goed van pas.

5. Varieer met je denimkleuren

sweater-jeans-man-lopen

Vergeet niet dat niet alle jeans blauw zijn.

Zwarte denim, grijze denim en zelfs fellere kleuren kunnen allemaal gecombineerd worden met dezelfde sweater voor heel verschillende looks.

Als je alleen gewone werkspijkerbroeken hebt, probeer dan eens iets nieuws in je kast te gooien. Begin met een echt diep, rijk indigo met een beetje contrasterende stiksels als je het klassiek wilt houden, en waag je van daaruit aan wildere aanbiedingen als je comfortniveau dat toelaat.

Het voegt veel veelzijdigheid toe aan je sweaters. Effen grijze crewneck met een vrij slanke, strakke pasvorm.

Combineer die pup met een middelblauwe spijkerbroek en een platte pet voor een outdoor, werkmanslook, en gooi hem dan over een donker navy slim cut jeans met een sportjasje en een paar gekleurde sneakers voor een funky “night out on the town” gevoel.

Met een paar verschillende kleuren voor je bovenste helft en je onderste helft heb je snel veel verschillende outfits in de kast.

Leave a Comment