U heeft ongetwijfeld ouderen om u heen die u dierbaar zijn en die u graag de best mogelijke aandacht en zorg geeft. De maatschappij verandert razendsnel en de zorg verandert daardoor mee. Veel technologische ontwikkelingen blijken erg goed te gebruiken te zijn bij de ouderen- en thuiszorg. Een bekend voorbeeld is de opkomst van robots. Maar mantelzorgers en werknemers van zorginstanties kunnen elkaar uiteraard ook steeds gemakkelijker bereiken en informeren via hun smartphones en via apps en whatsapp. En er zelfs al sprake van integratie van virtual reality in de ouderenzorg. Van ouderen wordt verwacht dat zij steeds langer zelfredzaam zijn. Ouderen en moderne technologie is echter niet altijd een goede combinatie. Toch zijn er nu ontwikkelingen die zowel hen als hun mantelzorgers heel goed kunnen helpen. Dat is vast en zeker ook interessant voor u.>>

dayclocks1

U heeft ongetwijfeld ouderen om u heen die u dierbaar zijn en die u graag de best mogelijke aandacht en zorg geeft. De maatschappij verandert razendsnel en de zorg verandert daardoor mee. Veel technologische ontwikkelingen blijken erg goed te gebruiken te zijn bij de ouderen- en thuiszorg. Een bekend voorbeeld is de opkomst van robots. Maar mantelzorgers en werknemers van zorginstanties kunnen elkaar uiteraard ook steeds gemakkelijker bereiken en informeren via hun smartphones en via apps en whatsapp. En er zelfs al sprake van integratie van virtual reality in de ouderenzorg. Van ouderen wordt verwacht dat zij steeds langer zelfredzaam zijn. Ouderen en moderne technologie is echter niet altijd een goede combinatie. Toch zijn er nu ontwikkelingen die zowel hen als hun mantelzorgers heel goed kunnen helpen. Dat is vast en zeker ook interessant voor u.

Een veel voorkomend probleem bij mensen die ouder worden is vallen. De oplossing? Virtual reality! Looptrainingen krijgen hierdoor een totaal andere dimensie. Gangbare looptrainingen bestaan alleen uit alleen de fysieke kanten van lopen. Het cognitieve aspect, zoals beter leren opletten en kijken, wordt daarbij eigenlijk altijd achterwege gelaten. Bij virtual reality kunnen bij het oefenen van lopen op een loopband virtuele obstakels worden toegevoegd. De virtual reality training http://nieuws.radboudumc.nl/oudere-valt-minder-met-virtuele-looptraining leverde gemiddeld een valreductie van 42 procent op, daar waar reguliere trainingen zo’n 17% behaalden. Virtual reality kan dus voor oudere mensen letterlijk en figuurlijk de toekomst zijn.

csm_Lopband-leren_vallen_0faefb20c5

Onderzoeker Maurice de Hond verspelde het twintig jaar geleden al in een interview met Sonja Barend over het ‘Internet of Things’. Praten tegen je koelkast om boodschappen te bestellen en een alarmsysteem dat direct in contact met je smartphone staat, wordt heel gewoon, zo zei hij toen. Hij kreeg gelijk. Omdat van ouderen wordt verwacht dat ze steeds langer zelfredzaam zijn en dus langer thuis blijven wonen, dienen ze wel beschermd te worden tegen onverhoopte nare situaties zoals bijvoorbeeld inbraken. Het huidige Internet of Things biedt hier een oplossing voor. Een aantal bedrijven in Silicon Valley is  bezig met het maken van intelligente sensoren met zogeheten Click2Call drukknoppen, die in elke woning geïnstalleerd kunnen worden, dus zeker die van ouderen. Bij een verdachte activiteit, maar ook bijvoorbeeld bij een gezondheidsprobleem, worden direct de mantelzorgers gecontacteerd. Daardoor kun je daadwerkelijk langer veilig zelfstandig wonen.

2016-08-31

Naast dergelijke meer ingrijpende technologische ontwikkelingen zijn er gelukkig ook eenvoudiger oplossingen die de ouderenzorg kunnen verbeteren. Immers, het genoemde onderzoek van het Radboud MC was slechts een proef, er is nog vervolgonderzoek nodig. Een mooi voorbeeld van een handig product dat al op de markt is, is de Dayclock. Het is niet zomaar een handige en gemakkelijk af te lezen digitale klok. Er is ook een handige agenda functie waarbij via het internet afspraken vanaf een afstand door mantelzorgers ingepland en weergegeven kunnen worden. Er hoeft dan niet meerdere keren gebeld te worden of onhandige briefjes te worden opgehangen om een bezoek te organiseren. De actuele dag en datum, en het dagdeel, staan voluit geschreven en dat maakt het tot dé perfecte oplossing voor vergeetachtige of dementerende ouderen die de dagen door elkaar beginnen te halen. De klok is ook nog eens uitermate gemakkelijk te bedienen, ook door mensen zonder technische knobbel. En door het strakke design staat hij ook nog eens leuk in de vensterbank of op een dressoir. De klok is gemakkelijk te bestellen in de webshop van Dayclocks, via www.dayclocks.nl.  U heeft er beslist iets aan!

51172074 - smiling senior care assistant helping elderly lady

Leave a Comment