Statistici schatten het aantal mobiele telefoons, die er wereldwijd worden gebruikt, op ongeveer 5 miljard, waarvan ongeveer de helft smartphones zijn. Dat zijn 2,5 miljard smartphones die echt in gebruik zijn, wat betekent dat ongeveer een derde van de wereldbevolking sms’jes verzendt, FaceTime gebruikt, foto’s verzendt en ontvangt en hun telefoon anders gebruikt voor meer dan alleen maar het voeren van gesprekken. Zelfs als je nog maar net een smartphone hebt, gebruik je dat slimme mobiele apparaat nu waarschijnlijk elke dag en verzamel je veel persoonlijke data. Dus denk je misschien: “Hoe houd ik het gebruik van mijn smartphone veilig en goed beveiligd?” Telefoonhoesjes zijn natuurlijk noodzakelijk, maar vergeet ook niet dat er binnen in je telefoon wel eens wat verkeerd kan gaan.

Volg deze 9 tips om het gebruik van je mobiele telefoon veiliger te maken en je bent goed op weg om je privacy op een veilige en gezonde manier te beschermen.

1. Vergrendel je apparaat met een toegangscode

telefoon-gebruiken-man-hand

Zonder deze eerste beveiligingslaag heeft iedereen, die je telefoon oppakt, toegang tot je apps en de data die erin staan. Stel een toegangscode in die jij alleen kent en gebruik het elke keer voordat je je telefoon gebruikt. Voor die apparaten die dit toestaan, kun je ook een ‘biometrische beveiliging’ instellen, waarmee de telefoon als reactie op je vingerafdruk wordt geopend. Je kunt ook een ‘gezichts-ID’ instellen waarmee een telefoon wordt ontgrendeld wanneer de camera aan de voorzijde jouw gezicht herkent.

2. Vermijd verdachte links

Bij elke link, die jij in een e-mail of in een sms ontvangt, moet je in eerste instantie je twijfels hebben. Als je de afzender niet kent, denk er dan niet aan om op de link te klikken. Als je de afzender wel kent, controleer dan voordat je klikt of deze het inderdaad heeft verzonden. Onechte e-mail-, sms- en berichtaccounts, die zich voordoen als een persoon of een entiteit die jij kent, is een veelvoorkomende truc van cybercriminelen en staat bekend als phishing. Zorg ervoor dat je er niet intrapt.

3. Voer een software update onmiddellijk uit

telefoon-iphone

Elke keer dat er een update voor je apparaat wordt uitgebracht, download en installeer deze dan ook meteen. Deze updates bevatten vaak beveiligingsoplossingen, nieuwe data en noodzakelijk onderhoud.

4. Gebruik voor ELK online account unieke wachtwoorden

Gebruik wachtwoorden nooit opnieuw. Wanneer cybercriminelen het wachtwoord van een gebruiker binnen handbereik krijgen, proberen ze dat wachtwoord voor elk van de accounts van de gebruiker. Geef ze die gemakkelijke toegang niet. Je kunt het beste een wachtwoordbeheerder gebruiken om unieke, moeilijk te kraken wachtwoorden voor je aan te maken. Het voordeel van een wachtwoordbeheerder is dat deze ook al je wachtwoorden voor je onthoudt. Een andere optie is om gedenkwaardige zinnen of ‘wachtwoordzinnen’ te gebruiken, die je gemakkelijk kunt onthouden. Als je ze moet opschrijven, doe dat dan, maar bewaar ze niet in de buurt van je computer.

5. Gebruik op open wifi-netwerken een VPN

Het gebruik van openbare wifi-netwerken is moeilijk te vermijden: je hebt het druk, je bent onderweg en je moet een aantal online transacties uitvoeren. Dit is een veelvoorkomend scenario: je bevindt je toevallig in een coffeeshop en daarom verbind je je telefoon met hun onbeveiligde wifi-netwerk en doet een aankoop of voert een banktransactie op je mobiele telefoon uit. We hebben het allemaal weleens gedaan. Dus als je in een dergelijke situatie toch een open wifi-netwerk moet gebruiken, download dan een VPN-app voor je mobiele apparaat. Het maakt je online anoniem, zodat je openbare wifi kunt gebruiken zonder dat je een prooi bent voor op de loer liggende cybercriminelen.

6. Download apps uit gerenommeerde app-stores

iphone-x-black

Gebruik alleen de officiële app stores – Apple App Store als je een iPhone of een iPad hebt en Google Play Store als je een Android-apparaat hebt. Het komt maar al te vaak voor dat ontwikkelaars van malware valse kwaadaardige apps maken en deze op louche sites van derden plaatsen, in de hoop dat iemand naïef genoeg is om ze te downloaden. Officiële app-stores hebben een strenger controleproces.

7. Maak een back-up van je data en sla het op in de cloud

Je bespaart jezelf veel hoofdpijn als je een doorlopende back-up van je telefoon bewaart. Op die manier heb je, als het ooit verloren gaat of gestolen wordt, nog steeds alle apps, data en accounts up-to-date in je back-up.

8. Schakel het op afstand wissen van je telefoon in

iphone-xr

Voor wat extra gemoedsrust kun je bij verlies of diefstal van je telefoon via een speciale site al je persoonlijke data op afstand uit het geheugen wissen. (En je hoeft je geen zorgen te maken dat je die data kwijtraakt, want je hebt je de handige back-up van Tip 7.) Je kunt op hun respectievelijke webpagina’s meer te weten komen over hoe je je iPhone en je Android-apparaat op afstand kunt wissen.

9. Gebruik een beveiligingsapp

Als je alle bovenstaande tips in gedachten houdt, blijf je goed op je hoede en als je een sterke beveiligingsapp installeert, ben je zeker van volledige bescherming. Cybersecurity-software werkt non-stop op de achtergrond en zorgt ervoor dat er geen onbekende programma’s of bestanden op het apparaat terechtkomen. Avast heeft één van de grootste beveiligingsengines ter wereld en beschermt een wereldwijd netwerk van honderden miljoenen gebruikers. Bescherm je data en zorg voor wat meer gemoedsrust door Avast Mobile Security voor iOS of Avast Mobile Security voor Android te installeren.

Er is geen reden waarom je niet zou moeten genieten van het plezier en het gemak van smartphones. Elke nieuwe technologie vereist een nieuwe les in veiligheid. Onthoud deze tips en je kunt vol vertrouwen genieten van de opwinding van de nieuwste moderne tools.

Leave a Comment