Wat zou je ervan vinden als de winterseizoenen niet alleen over kastanjes roosteren en binnenshuis onder de dekens kruipen hoefden te gaan? Wat zou je ervan vinden als je in de koude maanden van jouw terras zou kunnen genieten? Wij hebben goed nieuws voor je want dat kan met een terrasverwarmer! Je hebt waarschijnlijk wel eens gezien dat deze grote piramide- of paddenstoelvormige apparaten jouw favoriete restaurants buiten opwarmen, maar ze zijn ook geweldig om jouw buitenruimtes thuis warm genoeg te houden om er het hele jaar door van te kunnen genieten.

Wat zijn terrasverwarmers?

turned-on heater

Een terrasverwarmer is eigenlijk precies wat het zegt: een apparaat om jouw terras mee te verwarmen. Maar er is veel verschil en als je weet wat er te koop is, weet je zeker dat jij de juiste verwarming voor jouw behoeften krijgt.

Laten we eerst eens kijken hoe ze werken. Net als elke andere vorm van verwarming, gebruikt een terrasverwarmer een soort brandstof om een ruimte warm te houden. Terrasverwarmers zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis, maar ze kunnen afhankelijk van de specificaties van de fabrikant ook geschikt zijn voor overdekte veranda’s en soortgelijke ruimtes.

Terrasverwarmers kunnen op de vloer staan, hangen, aan de muur worden gemonteerd of mooi op een tafelblad staan. Het kunnen ook vuurkorven of tuinhaarden zijn omdat beide ook een goede hoeveelheid warmte aan een buitenruimte kunnen leveren. De meeste terrasverwarmingen zijn er vaak in één van de vier vormen: aardgas, elektrisch, propaan of houtgestookt.

De voor- en nadelen van gas-, elektrische, propaan- en houtgestookte terrasverwarmers

terrace-garden

Elke brandstof voor terrasverwarmers heeft verschillende voor- en nadelen, afhankelijk van waarvoor je hem wilt gaan gebruiken. Overweeg elk type om er zeker van te zijn dat je ook de juiste keuze voor jouw buitenruimte koopt.

Vaak wordt gekozen voor terrasverwarmers op aardgas om gebruik te maken van een bestaande aardgasleiding. Aardgas verbrandt schoner dan hout en terrasverwarmers van dit type zijn gemakkelijker te onderhouden dan sommige andere opties. Omdat ze echter zijn aangesloten op een aardgasleiding, moeten ze wel vakkundig worden geïnstalleerd en daarom zijn ze over het algemeen duurder bij de aanschaf. Ze zijn ook minder draagbaar dan andere modellen omdat ze aan een gasleiding moeten worden bevestigd.

Elektrisch is een andere populaire optie, vooral omdat ze gemakkelijk, enigszins draagbaar en veilig te gebruiken zijn in besloten ruimtes. Elektrische terrasverwarmers kunnen op de lange termijn echter meer kosten vanwege de kosten voor het stroom en ze moeten dicht bij een stopcontact worden geplaatst. Elektrische terrasverwarmers kunnen ook langzamer opwarmen dan sommige andere stijlen, maar dat hangt enigszins van het soort verwarming af.

Propaan terrasverwarmers zijn ook een goede optie, omdat ze snel verwarmen en gemakkelijk van de ene plek op het terras naar de andere kunnen worden verplaatst. Propaan is echter duurder dan aardgas en de tanks moeten worden vervangen. Ze worden over het algemeen ook niet voor overdekte ruimtes aanbevolen, maar hiervoor moet je altijd de instructies van de fabrikant raadplegen om dit te controleren.

Ten slotte zijn houtgestookte terrasverwarmers, vuurkorven en tuinhaarden één van de meest betaalbare opties. De afweging is vaker het onderhoud, aangezien de restanten van het as en de kolen regelmatig moeten worden weggehaald. Ze zijn ook moeilijker aan te steken en produceren vonken en sintels, die onveilig kunnen zijn als ze onbeheerd worden achtergelaten.

Hoeveel terrasverwarmers heb ik nodig?

Voor een klein terras thuis is één verwarming meestal voldoende om de ruimte behaaglijk te verwarmen. Maar als je een grotere ruimte hebt of een bepaalde temperatuur wilt bereiken, moet je een beetje gaan rekenen.

Hoeveel verwarmers je nodig hebt, hangt af van hoe groot jouw terras is, hoeveel je er daadwerkelijk van wilt verwarmen en hoeveel je het wilt verwarmen. Zorg ervoor dat je voor alle drie de variabelen berekend om er zeker van te zijn dat jouw terrasverwarmers sterk genoeg zijn om jouw buitenruimte te verwarmen! 

Is een terrasverwarmer de moeite waard?

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het zoeken naar een terrasverwarmer voor jouw huis. Er zijn niet alleen meerdere stijlen om te overwegen, maar er bestaat ook de mogelijkheid om te huren of te kopen. Wij zijn hier om je te helpen!

Moet je een terrasverwarmer kopen of huren?

terrasverwarmer

Omdat terrasverwarmers zo populair bij buitenevenementen zijn, zijn er tal van verhuurmogelijkheden. Huur is echter niet altijd de beste optie: het hangt af van wat je zoekt. Stel dat je een receptie in de achtertuin plant voor de bruiloft van jouw zoon in november, zodat je kunt genieten van de frisse lucht en de gevallen bladeren. Je bent van plan om gasten van ongeveer vijf uur ‘s middags tot in de vroege uurtjes buiten te hebben, dus je hebt waarschijnlijk een hele dag huur nodig.

Aan de andere kant beginnen terrasverwarmers bij ongeveer €70 tot maximaal €400, afhankelijk van de grootte, het verbruik en het ontwerp. De prijzen tussen het kopen of het huren van terrasverwarmers zal als je goed rondkijkt niet zo veel verschillen en je hebt als je koopt meer keuze om uit te kiezen. Als je echter niet van plan bent om jouw terrasverwarmer meerdere keren te gebruiken, is huren wellicht een betere optie. Weeg de kosten van de huur of het kopen van een nieuwe terrasverwarmer af tegen factoren zoals gemak, verbruik, het ontwerp, enzovoort om erachter te komen welke optie voor jou het beste is.

Zijn terrasverwarmers milieuvriendelijk?

Naarmate mensen zich steeds meer bewust worden van duurzaamheidskwesties, worden ze ook nieuwsgierig naar de impact op het milieu, vooral als het om warmte gaat, van hun buitenleven.

Zijn terrasverwarmers milieuvriendelijk?

fire in metal cage

Dat hangt er vanaf. Volgens een bron kan het gebruik van een terrasverwarmer voor de meeste avonden en soms tijdens de lunch vier ton koolstofdioxide per jaar produceren, wat ongeveer gelijk is aan tweederde van de koolstofdioxide-uitstoot van een heel huishouden. De meeste mensen zullen hun terrasverwarmers echter minder gebruiken, maar ze hebben wel een meetbaar effect op het milieu als je je daarover zorgen maakt.

De milieueffecten van vuurkorven zijn niet zo duidelijk, maar experts zeggen dat je gedroogd brandhout alleen in kleine, hete vuurtjes moet verbranden om de rookproductie te beperken. Het stoken moeten ook worden beperkt tot die momenten waarop er geen brandgevaar is en wanneer de luchtkwaliteit niet al door vervuiling of door rook van natuurbranden wordt beïnvloed.

Aardgas en propaan verbranden schoner, produceren geen rook of geur, dus ze kunnen ook milieuvriendelijker aanvoelen. Ze zijn echter niet ecologisch neutraal: zoals elk elektrisch apparaat, propaanapparaat of aardgasapparaat verbruiken ze nog steeds energie en produceren ze mogelijk koolstofdioxide. Als je je zorgen maakt over de milieu-impact van jouw terrasverwarmer, beperk het gebruik dan tot wanneer dit het meest nodig is en zorg ervoor dat je alle instructies opvolgt.

Zijn terrasverwarmers veilig?

Elk verwarmingsapparaat kan bij onjuist gebruik persoonlijk letsel, schade of brand veroorzaken. De beste manier om een terrasverwarmer, van welke aard dan ook, veilig te gebruiken, is door alle instructies van de fabrikant te volgen, direct contact met de verwarmer te beperken en de verwarmer voldoende lege ruimte eromheen te geven.

Eén van de belangrijkste vragen die mensen over terrasverwarmers hebben, is of ze in bepaalde omgevingen kunnen worden gebruikt.

Een andere grote zorg voor veel eigenaren van terrasverwarmers is hoe ze kunnen voorkomen dat ze omvallen en mogelijk brand veroorzaken. Veel modellen worden geleverd met een automatische uitschakeling, die wordt geactiveerd als het apparaat te kantelt, maar het is het beste om aan de veilige kant te blijven en ervoor te zorgen dat jouw terrasverwarmer stevig, verzwaard en verankerd is. Dit geldt vooral als je in een gebied met harde wind woont.

Controleer ook of jouw terrasverwarmer na gebruik kan worden afgedekt of naar binnen moet. Of een terrasverwarmer waterdicht is of niet, hangt van de fabrikant af, maar over het algemeen is het een goed idee om er toch een hoes voor te kopen om te voorkomen dat water, insecten en ander vuil in de verwarming komen. Je kunt misschien niet al het vuil voorkomen, maar een hoes helpt het wel tegen de elementen te beschermen.

De terrasverwarmer moet ook regelmatig worden schoongemaakt, minimaal één keer per jaar. Dit helpt om de opeenhoping van stof en ander vuil te verminderen, wat het brandgevaar kan vergroten of ervoor kan zorgen dat jouw terrasverwarmer gewoon niet meer werkt.

Een terrasverwarmer is op elke buitenruimte een geweldige aanvulling, want meer warmte betekent dat je het hele jaar door van het buitenleven kunt genieten. Laat de kou je niet naar binnen jagen voordat je er klaar voor bent. Koop een verwarmingsoptie en maximaliseer jouw buitenruimte, zelfs als het weer wat frisser wordt.

Wat zou je ervan vinden als de winterseizoenen niet alleen over kastanjes roosteren en binnenshuis onder de dekens kruipen hoefden te gaan? Wat zou je ervan vinden als je in de koude maanden van jouw terras zou kunnen genieten? Wij hebben goed nieuws voor je want dat kan met een terrasverwarmer! Je hebt waarschijnlijk wel eens gezien dat deze grote piramide- of paddenstoelvormige apparaten jouw favoriete restaurants buiten opwarmen, maar ze zijn ook geweldig om jouw buitenruimtes thuis warm genoeg te houden om er het hele jaar door van te kunnen genieten.

Leave a Comment