We hebben allemaal behoefte aan een veilige thuisbasis. Kleine dagelijkse ergernissen of problemen kunnen heel wat stress veroorzaken en je huis is dan de enige plek waar je je veilig, ontspannen en over het algemeen gelukkig moet kunnen voelen. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Als je huis je niet het comfort biedt dat je nodig hebt, zozeer zelfs dat je probeert te voorkomen dat je er bent, dan moet er echt iets veranderen. Hier zijn 7 mogelijke oorzaken van stress in je huis, die je beter kan vermijden om thuis meer te kunnen ontspannen.

1. Rommelige ruimtes

kurkvloer-woonkamer

Rotzooi en rommel zijn belangrijke bronnen van stress, waardoor het bijna onmogelijk wordt om je zelfs in je eigen huis te ontspannen. De stress, die het gevolg is van een rommelig huis, kan je zelfs achtervolgen waardoor je je, waar je ook bent, angstig voelt. Als je huis een warboel is van kapot speelgoed, vuile vaat, oude papieren en andere rotzooi, dan moet je echt actie ondernemen. Begin met makkelijke dingen door bijvoorbeeld een kast op te ruimen en ga dan langzaam verder met de grotere taken. Als je eenmaal begint, wil je niet meer stoppen en kun je je gaan verdiepen in de taken, die al maanden op je wachten. Als er een vlek op een leren meubel zit en je hebt geen tijd of geld gehad voor een speciale leershampoo of te bekijken hoe je zo’n delicaat materiaal schoon kunt maken, geeft het een goed gevoel wanneer je na het schoonmaken het resultaat kunt bewonderen. Het gevoel van voldoening van een opgeruimde en schone ruimte verslaat elke vorm van ontspanningstechniek!

2. Lastige huisgenoten

Als je met iemand samenwoont en veel tijd met hem/haar doorbrengt, zul je het af en toe oneens zijn of zelfs ruzie maken. Of het nu je huisgenoten zijn die niet meedoen met de klusjes of je kinderen die hun groenten niet willen eten, dit soort conflicten kunnen een grote stressfactor zijn. In plaats van je gevoelens te negeren, moet je gaan zitten en rustig over het probleem praten. Als jullie allebei respectvol zijn, kun je hopelijk tot een oplossing komen. Je moet ervoor zorgen dat je tijd voor jezelf maakt.

3. Koude kamers

wit-interieur-woonkamer

Van lagere temperaturen is bekend dat ze zowel het lichaam als de geest belasten, waardoor je je uitgeput en angstig kunt gaan voelen. Het kan ook een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem waardoor je een grotere kans loopt om ziek te worden, wat een stressvolle gebeurtenis op zich is. Overweeg daarom om contact op te nemen met externe experts. Ze kunnen de ramen in je huis vervangen, wat de isolatie verbetert, de tocht vermindert en je huis voor minder geld warm houdt. Als je echt goed en snel wilt opwarmen, dan is een Finse sauna een geweldige optie.

4. Speel het ABC-spel

Zoek naar dingen in de kamer waarin je je momenteel bevindt en die beginnen met de letter A. Zoek dan naar dingen die beginnen met de letter B, dan met de letter C, enzovoort. Het doel is om je gedachten te heroriënteren en je naar een rustgevende plek te brengen.

5. Ongezond eten

Onze fysieke en mentale gezondheid zijn veel meer met elkaar verbonden dan de meeste mensen beseffen. Hoewel je waarschijnlijk al begrijpt dat het voedsel dat je eet je lichaam kan beïnvloeden, weten maar weinig mensen dat het ook op de geest een impact heeft. Ongezonde en bewerkte voedingsmiddelen, zoals gefrituurde producten en snoep, kunnen je allemaal zenuwachtig en angstig maken, waardoor je stressniveau toeneemt. Met dat in gedachten, zou je moeten proberen om het junkfood te laten staan en het te vervangen door gezonde snacks.

6. Neem dagelijkse een mediapauze

Besteed elke dag 20 tot 30 minuten zonder je telefoon, tv, iPad of een ander elektronisch apparaat. Plaats je apparaat op een plaats waar je het niet kunt zien of horen, zodat het je niet afleidt. Strek je lichaam gedurende deze tijd, doe wat yoga-oefeningen of doe iets dat je helpt om weer in contact met jezelf te komen en voor jezelf te zorgen.

7. Werk mee naar huis nemen

macbook-werken

Werk mee naar huis nemen, lijkt vaak een verstandig idee. Het stelt je immers in staat om onvoltooide opdrachten thuis af te maken, terwijl je toch in de buurt van je gezin bent. Helaas kun je hierdoor je balans tussen werk en privé schaden omdat je je ontspanningsruimte met de stress van het werk gaat associëren. Om dit te voorkomen, moet je ofwel je werk op kantoor laten of om advies vragen over hoe je een werkruimte in je huis kunt creëren.

Leave a Comment