1. Houd alles overzichtelijk.

We zijn een grote fan van rommelvrije huizen en werkplekken, niet alleen omdat dit er veel mooier uitziet, maar ook omdat het je:

  1. helpt te concentreren op wat je doet in plaats van afgeleid te worden door visuele rommel;
  2. het meer sereen en ontspannend is; én
  3. het je tijd bespaart.

woonkamer-chique

Je vraagt je vast af hoe het je dan tijd bespaart? Het zorgt ervoor dat je dingen gemakkelijker kunt vinden, gemakkelijker kunt schoonmaken, je gemakkelijker door de ruimte kunt bewegen en het vermindert verspilde tijd omdat je niets opzij hoeft te schuiven, hoeft te sorteren, hoeft te zoeken en stapels rommel moet opruimen.

2. Overweeg om taken uit te besteden

Soms is het logischer om iemand in te huren voor een klus, vooral als je tijd meer geld waard is dan dat je die persoon betaalt. Als ik bijvoorbeeld mijn hele appartement moet schoonmaken, zou het me vijf uur kosten. Het is dan logischer om iemand in te huren via Helpling om dit te doen, omdat ik tijdens die vijf uur méér kan verdienen met mijn eigen werk. Andere dingen waarvoor je iemand zou kunnen inhuren zijn onderhoudsprojecten aan het huis, je auto wassen, de boodschappen of je was doen, belastingpapieren invullen… zo ongeveer alles waarvan het zelf de klus doen niet rendabel is.

3. Leer kinderen om zelf op te ruimen

Als je kinderen hebt, dan weet je dat een opgeruimd huishouden niet eenvoudig is als er kleine donderstenen rondrennen, die elke minuut van de lange dag een puinhoop maken. Begin je kinderen al op jonge leeftijd aan te leren om zelf op te ruimen als ze klaar zijn met spelen. Dus laten we zeggen dat ze de bak met blokken uit de kast trekken en er een enorme puinhoop maken – dat is OK. Maar als ze klaar zijn, help ze dan met alles op te pakken, de blokken terug in de bak te laten stoppen en de bak ook weer terug op zijn ‘plaats’ te zetten. Mijn jongere kinderen zingen graag het opruimliedje van Dora the Explorer terwijl ze aan het opruimen zijn. Maak er een spel van! Met zes kinderen heeft dit ons heel wat rommel bespaart.

4. Bereid de avond ervoor dingen voor

Of je nu single bent of een gezin met kinderen hebt, de ochtenden kunnen gehaast verlopen. Maak in plaats daarvan een avondroutine van de avond ervoor alles klaarleggen zodat je je dag goed kunt beginnen. Dit bespaart je technisch gezien misschien geen tijd, maar het geeft je ‘s ochtends wel meer tijd om je te concentreren op het doen van belangrijke dingen in plaats van je routine te doorlopen.

5. Kijk niet te veel tv

flat screen TV

Ik heb persoonlijk hele dagen met tv kijken verspild, dus ik weet wat voor een tijdverspiller de televisie kan zijn. Beperk in plaats daarvan de kijktijd en kijk misschien een uur per dag? Gebruik de tijd, die je anders zou hebben besteed aan tv kijken, aan het doen van belangrijkere dingen: tijd doorbrengen met je geliefden, sporten of die roman schrijven, waarover je droomde.

6. Plan een weekmenu

Als je van tevoren weet wat je elke dag van de week gaat eten (en zelfs lunchen), kun je veel tijd besparen. Ten eerste kun je van tevoren boodschappen doen en alles wat je nodig hebt in één keer in huis halen. Als je ver vooruit plant, kun je in feite zelfs al het weekmenu van de volgende week halen en kun je je boodschappen voor twee weken in één ritje naar de supermarkt plannen. Ten tweede kun je van tevoren het eten al bereiden (bekijk het volgende punt) en je lunch gemakkelijk inpakken om mee te nemen naar je werk. Ten derde hoef je je geen zorgen te maken over wat er elke avond wordt gegeten, want het staat al op het menu dat je op de koelkast hebt geplakt.

7. Kook grotere porties

Ik maak graag grote hoeveelheden eten klaar, wat vooral handig is als je een groot gezin hebt. Ik kook bijvoorbeeld grote pannen chili, vegetarische soep, spaghetti of een ander gerecht en eet de restjes als lunch of als avondeten (soms kunnen dit zelfs meerdere maaltijden zijn).

8. Doe al je boodschappen in één keer

bunch of assorted produce in brown wicker basket

Dit punt hebben we al een beetje besproken. Schrijf je boodschappen gedurende de week op een boodschappenlijst en haal alles op één dag in huis. Plan ook de route die je neemt, zodat je zo min mogelijk tijd kwijt bent aan rondrijden. Hoe minder vaak je naar de winkel hoeft, hoe meer tijd je op dit vlak bespaart.

9. Doe je bankzaken in één keer online

Ik doe dit graag elke week of zelfs eens in de twee weken… Ik leg al mijn rekeningen klaar om te betalen (eigenlijk heb ik voor de meeste een automatische incasso), ik log in bij de bank, betaal de rekeningen, controleer mijn overschrijvingen enzovoort.

10. Maak alles in één grote beurt schoon

Hoewel ik graag dingen schoonhoud door er regelmatig een doekje over te halen, heb je ook nog het grondig vegen en dweilen en het schoonmaken van de badkamers en dat soort klussen… Je zult veel tijd besparen als je dat allemaal in één grote schoonmaak doet of wanneer je het uit laat besteden door Helpling te gebruiken. Aan Helpling kan je namelijk precies doorgeven wat je gedaan wilt hebben, zoals bijvoorbeeld het lappen van de ramen of zelfs het strijken van de kleren. Je kunt er niet alleen een schoonmaak service bestellen, maar ook alle andere huishoudelijke taken.

11. Voltooi je trainingen in een mum van tijd

Als je niet veel tijd hebt, maar wel in vorm wilt blijven (of wilt komen), probeer dan eens een intense training, die je in korte tijd kunt voltooien. Doe bijvoorbeeld een aantal pull-ups, push-ups en squats (respectievelijk 5, 10 en 15) en doe er zo veel mogelijk in 10 minuten (of 20 als je fit bent). Creëer je eigen trainingen met verschillende oefeningen of zoek online naar vergelijkbare uitdagingen om voor wat afwisseling te zorgen. Doe deze intense oefeningen niet als je net begint – probeer dan gewoon eerst een oefening te doen.

12. Houd een hele grote kalender bij

white printer paperr

Bij ons thuis blijft het georganiseerd door een grote kalender op onze koelkast (die ik ook handmatig synchroniseer met Gcal omdat ik Gcal zo leuk vind). Alles staat op onze kalender: feesten, vergaderingen, schoolevenementen, voetbalwedstrijden, muzieklessen, verjaardagen, vrijwilligerswerk, enzovoort. Dit zorgt ervoor dat we niets vergeten, dat we allemaal weten waar de ander is en dat we geen afspraken of evenementen missen. En één grote kalender bespaart tijd omdat je zo niet naar verschillende schema’s of agenda’s hoeft te kijken.

13. Leg de dingen op een vaste plaats

Op dezelfde manier bespaart het hebben van een vaste ‘plaats’ voor alles ook tijd. Je kunt een opgeruimd huis hebben, maar niet weten waar je iets kunt terugvinden… Zorg in plaats daarvan dat alles een vaste plek heeft en leg dingen wanneer je ze niet gebruikt terug op die plek. Maak er een belangrijke gewoonte van in je leven om als je klaar bent met iets, het dan terug te leggen waar het hoort. Het duurt maar een paar seconden om dat te doen en het bespaart tijd omdat je het dan niet later hoeft op te ruimen en belangrijker nog dat je nooit naar dingen hoeft te zoeken. Hoe vaak ben je niet iets kwijtgeraakt en moest je er heel lang naar zoeken of heb je het zoeken zelfs opgegeven. Dit houdt je huis over het algemeen netter en overzichtelijk.

Leave a Comment