Het kopen van auto onderdelen voor je Europese voertuig kan, vooral als je voor het eerst onderdelen online koopt bij een groothandel auto onderdelen, best een lastige klus zijn. De belangrijkste vraag, die gesteld moet worden, is: past dit onderdeel wel? Maar het koopproces hoeft niet altijd een stressvolle taak te zijn, waar het zweet je uitbreekt.

In dit artikel delen we zeven van onze beste tips voor het online kopen van auto onderdelen. Je hoeft ons echt niet te bedanken!

1. Ken je voertuig

licht-blauwe-bmw-auto

De eenvoudigste manier om de juiste auto onderdelen voor jouw voertuig te kunnen vinden, is door het merk, het model, het bouwjaar en de serie goed te kennen. De meeste zoeksystemen voor auto onderdelen vragen om deze informatie, dus als je deze bij de hand hebt, kun je veel tijd besparen.

Deze informatie is te vinden in de gebruikershandleiding van het voertuig. In sommige landen maken online tools het gemakkelijk om de details over het voertuig en over de VIN (in Nederland ook wel het voertuig identificatie nummer genoemd) op te halen door op het kentekennummer te zoeken.

2. Een automatisch of een handmatige versnelling?

Het lijkt misschien een voor de hand liggend kenmerk van het voertuig, maar het zal je verbazen hoeveel onderdelen er eigenlijk afhankelijk zijn van het feit of de auto een automatische of handmatige versnelling heeft. Denk aan radiatoren, homokineten en motorsteunen om er maar eens een paar te noemen.

3. Ken het voertuig identificatie nummer (VIN) of PR-nummer

auto-bergen

De PR-nummers of het VIN-nummer, ook wel chassisnummer genoemd, kunnen je alles van de kleur tot het bouwjaar vertellen wat je moet weten over een voertuig. Het is als een geheime code. Als je dit nummer opgeeft, wanneer je iets bij Run Auto Parts bestelt, garanderen wij dat het onderdeel past!

Elk voertuig ter wereld heeft een VIN-nummer van 17 tekens dat uit letters en cijfers bestaat. Het is te vinden op de deurpost of in de hoek van het dashboard, waar het de voorruit raakt.

Een PR-code is een productiecode, die door fabrikanten, waaronder VW, Audi, Seat en Skoda, wordt gebruikt. Het is vergelijkbaar met een VIN-nummer en is te vinden op de gegevenssticker (ook wel bekend als het gegevensbestand van de klantenservice) dat zich in het onderhoudsboekje van het voertuig of op de behuizing van de band bevindt (in de kofferbak van het voertuig).

4. Is je voertuig high performance of van een speciale editie?

Hoewel de Mercedes-Benz C-Klasse er misschien hetzelfde uitziet als elke andere C-Klasse, die je op de weg kunt tegenkomen, moet je er toch rekening mee houden dat voertuigen meestal met verschillende opties worden geleverd.

Zo is bijvoorbeeld een C-Klasse met een AMG-sportpakket afgesteld voor meer vermogen en een betere wegligging. Dit voertuig heeft andere auto onderdelen nodig dan een standaard C-Klasse. Denk bijvoorbeeld aan een krachtiger remsysteem.

5. Noteer het nummer van het onderdeel

motor-auto

Als je in het verleden auto onderdelen hebt gekocht of onderdelen koopt, die regelmatig moeten worden vervangen (denk bijv. aan lucht- of oliefilters), is het een goed idee om het nummer van het onderdeel te noteren. Bewaar de doos, maak met je telefoon een foto van het label, schrijf het op of bewaar je orderfactuur.

Als je het onderdeel dan in de toekomst opnieuw moet bestellen, hoef je geen kostbare tijd te besteden aan het zoeken naar het nummer van het onderdeel.

6. Ziet het onderdeel er hetzelfde uit?

Wanneer je online auto onderdelen bestelt, is het altijd een goed idee om je gezonde verstand te gebruiken. Vraag jezelf af of het onderdeel dat je gaat bestellen er hetzelfde uitziet als het onderdeel dat al in het voertuig zit?

Leave a Comment