Een eigen buitenruimte, ook al is het maar een klein balkon, is een droom van de meeste mensen die in een appartement wonen. (Of, laten we eerlijk zijn, een brandtrap zou al voldoen.) Als je het geluk hebt om een balkon te hebben, dan ben je het aan jezelf – en al je vrienden – verplicht om er het beste van te maken. Dit betekent echter meer doen dan een tuinstoel uitklappen en denken dat je klaar bent. Hoe klein het ook is, jouw balkon heeft veel ontwerp potentieel. Op zoek naar ideeën om wat van je balkon te maken? Lees dan snel verder. Wij hebben 14 tips over hoe je je buitenruimte van boven naar beneden kunt transformeren.

1. Zet een kleine tafel neer

balkon-tafeltje

Het enige dat je nodig hebt om ‘s ochtends op je balkon van je koffie te genieten, is een tafeltje en een stoel. Kies er een, die gemakkelijk kan worden ingeklapt, zodat je hem indien nodig binnen kunt opbergen.

2. Installeer ingebouwde zitplaatsen

Maximaliseer jouw vierkante meters met ingebouwde zitbanken. Je hoeft je dan ook nooit zorgen te maken over harde wind, die je meubels omver kan stoten – of erger nog – ze kan laten wegvliegen. Check eventueel of een Van der Garde tuinset geschikt is.

3. Breng groen naar binnen

balkon-hangende-planten

Pak je balkon in met plantenbakken vol weelderige planten om het gevoel van die achtertuin te creëren, die je altijd al wilde hebben. Voeg wat kruiden toe om je balkon net zo lekker te laten ruiken als het eruit ziet.

4. Kies voor enkele vloerkussens

Het is niet nodig om in tuinmeubilair te investeren, vooral niet als je het appartement huurt. Koop wat kleurrijke en comfortabele vloerkussens, die ook binnen hun werk kunnen doen.

5. Voeg met een buitentapijt patronen toe

buitentapijt-balkon

Geef je balkon een extra dimensie met een vloerkleed of een loper met een patroon. Zorg ervoor dat je er een kiest, die bestand tegen de elementen is.

6. Maak gebruik van de ruimte aan de muur

Hang plantenbakken of weerbestendige kunst aan de muur van je balkon om het te laten voelen als een verlengstuk van je appartement.

7. Licht het op

assorted-color pillows near building

Geef jezelf voldoende licht door lampen aan de muur of het plafond te installeren om ’s avonds lekker te kunnen chillen. Als je huurt, ga dan voor lichtslingers of buitenlantaarns.

8. Hang een stoel of een hangmat op

Je woont misschien in de stad, maar er is geen reden waarom je balkon je niet het gevoel kan hebben dat je op vakantie bent. Een hangstoel of een hangmat zorgt voor een relaxte sfeer.

9. Kies voor inklapbare meubels

square brown wooden table

Als je weinig ruimte hebt, probeer dan meubels neer te zetten, die kunnen worden gevouwen of ingeklapt wanneer ze niet worden gebruikt. Deze klaptafel verdwijnt om vloerruimte vrij te maken.

10. Ontwerp ook een plekje voor cocktails

Wat is er nou beter dan een happy hour buiten? Een salontafel en twee lage stoelen zijn alles wat je nodig hebt om een ruimte te creëren, waar je achterover kunt leunen en bij kunt praten terwijl de wereld beneden voorbijgaat. Of ga voor een poef met een dienblad, zodat je altijd een extra zitplaats hebt.

11. Omring jezelf met bloemen

Je hebt misschien geen ruimte voor een eethoek (of zelfs voor een stoel), maar er is altijd ruimte voor bloemen. Installeer plantenbakken langs de balkonreling om jouw uitzicht te verfraaien en de aantrekkingskracht van jouw huis te vergroten.

12. Maak een plek om achterover te leunen

houten-lounge-stoelen-balkon

Of je nu wilt genieten van de zon of lekker wilt wegkruipen met een boek, een dagbed buiten of een lounge stoel is alles wat je nodig hebt voor een rustgevend toevluchtsoord. Voeg wat buitenkussens toe om het extra comfortabel te maken.

13. Geef jezelf wat privacy

Als je balkon recht tegen dat van je buren staat, voeg dan wat hoge planten zoals bamboe toe om een natuurlijke muur te creëren. Je kunt ook bamboe rolgordijnen ophangen, die naar behoefte omhoog en omlaag kunnen worden gebracht.

14. Voeg wat schaduw toe

Geniet bij elk weer van jouw balkon, met een parasol van Van der Garde. Ga voor een klassieke streep of kies voor een gedurfde kleur om jouw balkon te laten opvallen.

Leave a Comment