Of er nu gasten komen of dat je alleen eet, een gezellige eetkamer maakt het eten van de maaltijden aangenamer.

Eén van de vragen die ik het vaakst hoor, is hoe je de eetkamer aangenamer kunt maken – en niet alleen wanneer er bezoek komt, maar gewoon voor elke dag. Het is normaal om meer aandacht te schenken aan de woonkamer, maar dit betekent soms dat formele eetkamers verwaarloosd worden.

Misschien heb je gekozen voor een bijpassende eetkamer set waarvan je houdt, maar heb je nooit de tijd genomen om de kamer af te maken. Of misschien vulde je de ruimte met stukken die een look zouden creëren die je bewondert, maar in werkelijkheid ontdekte dat de stoelen niet comfortabel waren of dat de stijl te saai was voor jouw gezin. Door de kleuren, de vormen van de meubels, accessoires en zelfs de indeling van de kamer opnieuw te beoordelen, kun jij jouw eetkamer een nieuw leven geven, waardoor er een ruimte ontstaat die er warm en uitnodigend uitziet en precies goed aanvoelt.

round clear glass-top table and five gray chairs dining se

Maak een moderne eethoek gezelliger met een vloerkleed. Strakke, moderne ruimtes zien er het gezelligst uit met handgemaakte elementen, zoals het prachtige Marokkaanse tapijt dat hier wordt getoond. Een groot terrarium en een foto op wandcirkel brengen hier persoonlijkheid terwijl het nog steeds past bij de moderne esthetiek.

Gebruik een rijke muurkleur om een grote ruimte warmer aan te laten voelen.

dinnerware on dining table near brown wooden console table

Een enorme eetkamer klinkt misschien goed (er is meer ruimte voor die grote tafel die jij op het oog had) maar kan koel aanvoelen. Schorsbruine muren brengen in deze rustieke eetkamer in ranchstijl warmte, maar elke tint met diepte zorgt voor een gezelliger gevoel in een spelonkachtige ruimte. Denk ook aan mooie en kleurrijke canvas prints. Zorg ervoor dat je een zacht tapijt en dikke, gelaagde raambekleding gebruikt om je te helpen bij de akoestiek.

Zet een bank neer voor een knus Engels cottage-gevoel.

woman sitting on white couch near window

Als je echt van een knusse look houdt, zijn gestoffeerde stukken de perfecte keuze. Gebruik fauteuils aan het einde van een lange tafel, zet een gestoffeerde bank aan de zijkant of zit zelfs op een knusse bank – zorg er wel voor voordat je een aankoop doet dat de zithoogte goed bij jouw tafel past. Kratten, die aan de muur zijn bevestigd, worden rustieke planken om serviesgoed op te plaatsen, terwijl een raambedekking met bloemen en franjes een speelse touch toevoegt.

Verwissel de opstelling eens en dineer bij de open haard. Als je een open woon-eetkamer hebt, probeer dan eens voor wat afwisseling je meubels naar de andere kant van de kamer te draaien. Je kunt als de opstelling niet werkt ze altijd weer terugzetten, maar je kunt er ook aan wennen dat je diners bij de open haard hebt!

Voeg karakter toe met een kast vol curiosa. Accessoires kunnen de toon voor de kamer zetten, dus denk na over de sfeer die jij wilt creëren voordat je die porseleinen kast vult. Kies ervoor om je collecties een beetje willekeurig te stapelen in plaats van in perfecte volgorde om de ruimte vrij te maken. Een slinger gedrapeerd vanaf de bovenkant en meer decoraties die aan de knop hangen, dragen hier ook bij aan de leuke sfeer. Voor een organische, op de natuur geïnspireerde look, gebruik je mooie stenen, mos en bladeren om stapels serviesgoed te accentueren.

Profiteer van een zonnige plek met een stoel bij het raam.

dining table set placed beside glass window

Als jouw eetkamer veel natuurlijk licht krijgt, loop je dat waarschijnlijk mis als je de kamer alleen tijdens de maaltijden gebruikt. Zet een comfortabele stoel bij het raam en het kan jouw nieuwe favoriete leeshoek worden. Bonus: een stoel bij het raam is een geweldige plek voor kinderen om weg te glijden nadat ze klaar zijn met eten, terwijl ze nog steeds in zicht zijn.

Of breng de zon binnen 

white wooden table

Zonnige gele gordijnen of zitkussens en een sierlijk groen ornament brengen ongeacht het weer buiten naar binnen. Als je een levende plant wilt binnenbrengen, moet je je plaatselijke tuincentrum raadplegen om variëteiten te vinden die gedijen in omstandigheden met weinig licht.

Of suggereer warmte met een gewaagde warme tint.

Verf een laag van levendig rood op je kast met serviesgoed, buffet of Rotan eetkamerstoelen – probeer eens wijn- of tomatenrood voor een klassieke look en zalm als je dapper bent.

Verlevendig een eenvoudige, rechthoekige kamer met beschilderde strepen. Verf in twee tonale tinten brede strepen op de muur om in een saaie kamer een architectonisch tintje te creëren. Voeg, zonder dat het druk lijkt, een symmetrische opstelling van kunst aan de muren toe, die past bij de sterke horizontale strepen.

Gebruik op een onverwachte plaats een prikbord. Weersta de onuitgesproken regel dat eetkamers onpersoonlijk moeten zijn door een prikbord aan te brengen om snapshots op te hangen. Gasten zullen het op prijs stellen om er tijdens het diner over te praten!

Leave a Comment