Het is nooit te laat om te werken aan een goede gezondheid op oudere leeftijd. Kleine aanpassingen in je leefstijl kunnen al zorgen voor het voorkomen van ongemakken en het behouden van een fit lijf en dito brein. Dit zijn vier tips om gezonde oud te worden:

1. Onderhoud goed contact met de mensen om je heen

Wist je dat gezond oud worden alles te maken heeft met je sociale contacten? Uit onderzoek blijkt dat mensen zich gelukkiger voelen en lichamelijk actiever zijn als ze omringd zijn door vrienden en familie.

Maak dus regelmatig afspraken met fijne vrienden en bezoek familieleden met wie je een goede band hebt.

Als je meer sociale contacten zou willen hebben, kijk dan in je omgeving naar activiteiten die je graag samen met anderen zou willen doen. Denk aan yogalessen, een tuindersvereniging of een wandelgroep.

2. Volg een uitgebalanceerd dieet

meal-prep-gezond-eten

Als je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt om goed te functioneren en ongemakken te voorkomen, werk je effectief aan een goede gezondheid op oudere leeftijd. Vul je bord vooral verse groenten en fruit, aangevuld met gezonde eiwitten en vetten.

Met een gezond eetpatroon krijg je veel vezels, vitamines en mineralen binnen voor een goede energiebalans, sterke weerstand en stevige botten. Daarnaast levert zo’n eetpatroon gezonde brandstof voor je lichaam en brein en bouwstenen voor je spieren, weefsels en hormonen.

Het Mediterrane eetpatroon is een voorbeeld van een dieet dat in al deze voedingsstoffen voorziet. Denk aan verse groenten als tomaat, paprika en aubergine, eiwitten in de vorm van noten, peulvruchten en verse vis en olijfolie als bron van gezonde vetten.

Als je het lastig vindt om groenten en fruit aan iedere maaltijd toe te voegen, denk dan eens aan appel of banaan door je muesli en rauwkost bij je lunch. In de avond kun je je groente-inname verhogen door de helft van je bord te vullen met deze voedingsmiddelen.

3. 1 x per week vette vis

Om je brein fit en scherp te houden, zijn gezonde omega 3-vetzuren belangrijk. Deze vind je in visolie en vette vissoorten als zalm en forel. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal één keer per week vette vis te eten om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen.

Je kunt deze vissoorten op het menu zetten bij het avondeten, maar je kunt er ook een lekkere salade van maken. Of denk ook eens aan gezonde zadencracker met een stukje makreel of haring.

Naast dat ze veel voor je brein doen, helpen omega 3-vetzuren om een gezond gewicht en een slanke taille te behouden. Ze leveren namelijk lange tijd energie, zodat je niet snel weer trek hebt (wat met koolhydraten wel het geval kan zijn). Ook dragen ze bij aan het verminderen van buikvet.

4. Gezonde dosis beweging

man-hardlopen-buiten

Je wordt niet alleen vrolijk van bewegen. Als je je lichaam gebruikt waarvoor het bedoeld is, werk je effectief aan het behouden van een goede balans en tegelijkertijd aan lenigheid.

Ook je botten profiteren van beweging. De botaanmaak wordt hierdoor gestimuleerd, zodat je botten langer sterk en krachtig blijven. Voor je gewicht is beweging eveneens goed, net als voor je brein en je stemming.

Vooral hardlopen heeft een positief effect op je gemoedstoestand. Zorg wel voor goede loopschoenen om je knieën te ontlasten. Dat doe je ook met de juiste manier van hardlopen. Wandelen en fietsen zijn ook goed, dus kijk vooral welke activiteiten je aanspreken.

Het beste is dagelijks een half uur bewegen, maar een kwartier is ook al prima. Gewone dagelijkse bezigheden dragen eveneens bij aan meer beweging. Net als in de tuin werken. Houd je van tuinieren, doe er dan je voordeel mee voor een betere gezondheid op ouder wordende leeftijd.

Leave a Comment