Het organiseren van een huishouden kan best lastig zijn, maar het hoeft niet al je tijd op te slokken. Ik heb het gevoel dat het huis schoonhouden niet zozeer te maken heeft met de tijd die ermee gemoeid is maar meer met het aanleren van goede gewoonten, die je uiteindelijk instinctief gaat volgen. Ja, er zijn nog steeds momenten dat dingen uit de hand lopen en ik niet altijd in staat ben om met de dagelijkse schoonmaak door te gaan, maar voor het grootste deel probeer ik deze elf gewoonten te volgen om het huis schoon en netjes te houden. Ik beloof het: hoe meer je ze doet, hoe makkelijker het wordt! Als de lijst in het begin overweldigend lijkt, kies dan één of twee punten om mee aan de slag te gaan en voeg er dan geleidelijk meer aan toe als je dat kunt.

1. Begin met het opmaken van het bed

blauw-wit-dekbed

Ik weet dat sommige mensen denken dat het opmaken van het bed tijdverspilling is, maar het maakt echt een groot verschil als de slaapkamer er netjes uitziet en het duurt maar een paar minuten. Bovendien vind ik het een goed begin van de dag en ik vind het heerlijk om aan het eind van de dag in een opgemaakt bedje te rollen. Om het je gemakkelijker te maken, vereenvoudig je je beddengoed zo veel mogelijk. Uiteindelijk hebben we onze bovenste lakens weggelaten omdat ze toch altijd gewoon in een grote berg aan het einde van het bed belandden en gebruiken we gewoon een dekbed met een wasbare hoes. Als je echter van je bovenlakens houdt, kun je het aantal kussens op je bed minimaliseren of gebruik een sprei als dunne deken. Veel luchtiger dan een dekbed, maar toch het gevoel alsof je lekker onder een deken ligt.

2. Draai één lading was per dag

Afhankelijk van het aantal wasbeurten dat je gewoonlijk per week doet, hoef je dit misschien niet elke dag te doen, maar wij doen minstens zeven wasbeurten per week. Probeer er een gewoonte van te maken om ‘s ochtends als eerste een was te laten draaien. Als je buitenshuis werkt en geen kans hebt om het voor je vertrek te drogen, stel je je machine op een timer in, zodat het klaar is om in de droger te worden gedaan wanneer je thuiskomt. Je kunt de lading ook ‘s ochtends in de machine plaatsen en hem gewoon aanzetten als je thuiskomt. Zorg ervoor dat je ergens op de dag wat tijd overhoudt om het wasgoed te drogen en op te bergen.

3. Schoon is ‘schoon genoeg’ 

schoonmaken-plastic-handschoenen

Je wilt dat je huis relatief schoon en opgeruimd is, maar dat betekent niet dat alles ook perfect hoeft te zijn. Ik probeer altijd de 80/20-regel te volgen – wat betekent dat ik blij ben als 80% van de schoonmaak wordt gedaan en al het materiaal in huis weer georganiseerd is. Verstrikt raken in alle kleine details, die de laatste 20% vormen, zoals ervoor zorgen dat elk klein vuiltje van de vloer wordt opgeruimd of al die kleine afgelegen en moeilijk bereikbare plekken om te stoffen, zijn enorm tijdvreters en zijn waarschijnlijk details, die niemand echt zou opmerken. De kleur zwart zorgt er dan ook voor dat je stof eerder ziet. Ik zeg niet dat ze nooit moeten worden schoongemaakt, maar maak ze onderdeel van een grondige schoonmaakbeurt in plaats van je normale wekelijkse schoonmaakschema. Wanneer je echt grondig gaat schoonmaken, dan zou comfortabele werkshorts van Engelbert Strauss handig zijn. Helemaal als je gaat klussen of verven!

4. Maak keuzes

Niet alle schoonmaakwerkzaamheden zijn even noodzakelijk. Maak een lijst van wat je graag gedaan wilt krijgen en prioriteer vervolgens wat er moet gebeuren en wat er kan wachten tot de volgende keer. Noteer, gezien de tijd die je hebt, je top 2 of 3 realistische schoonmaakdoelen en houd je daaraan, voordat je andere dingen probeert te doen. Ik heb altijd een hekel gehad aan het maken van lijstjes, maar ik merk dat het me echt helpt om gefocust te blijven.

5. Betrek het hele gezin erbij

verhuizen-familie

Dit is er een, waar ik de laatste tijd echt aan heb proberen te werken. Ja, het is vaak eigenlijk gemakkelijker om het werk gewoon zelf te doen, maar tijd besteden aan het leren van je kinderen om het werk te doen, dat bij hun leeftijd past, zal op de lange termijn voor jullie beiden beter zijn. Begin er gewoon aan te werken dat je kinderen het zelf oppakken – hun jas en schoenen opbergen als ze thuiskomen, de vaat in de vaatwasser zetten, hun kamer opruimen, enz. en voeg zo mogelijk andere taken toe. Het is verbazingwekkend hoeveel verschil het kan maken in de algehele netheid van het huis als alleen deze eenvoudige dingen worden gedaan. De eerste paar weken, dat je dit doet, zul je waarschijnlijk veel bij je kinderen moeten zijn maar na verloop van tijd zal dit ook een gewoonte voor hen worden en het zou uiteindelijk met minimale herinneringen moeten kunnen worden gedaan.

6. Bewaar schoonmaakbenodigdheden in de buurt van waar je ze gebruikt

Ik heb al onze badkamers gevuld met schoonmaakbenodigdheden zoals microvezeldoekjes en een poetsdoek, een toiletschrobborstel en een spuitfles met water en azijn of een allesreiniger. Dit maakt het zoveel sneller en gemakkelijker om het toilet een snelle schoonmaakbeurt te geven of het grove tandpasta spuug van de spiegel te vegen in plaats van schoonmaakbenodigdheden te moeten zoeken. Probeer deze eenvoudige taken uit te voeren als je de noodzaak ziet – de meeste nemen slechts een minuut of twee in beslag – en het zal echt verminderen hoe vaak je een grondige reiniging van boven naar beneden moet doen.

7. Verlaat nooit een kamer met lege handen

moderne-woonkamer

Dit is een gewoonte, die een enorm verschil kan maken in de algemene netheid van je huis. Als je van de ene kamer naar de andere gaat of van de ene verdieping naar de andere, kijk dan even snel rond om te zien of er iets is dat je mee kunt nemen naar de plek waar je heen gaat. Neem alleen mee waarvoor je tijd hebt om op te bergen. Een stapel van de ene kamer naar de andere verplaatsen, zonder echt iets op te bergen, helpt je niet echt veel. Het kunnen een paar vuile kopjes zijn, die je in de vaatwasser doet of wat wasgoed dat boven moet worden opgeborgen. Houd altijd rekening met de ‘one touch-regel’, wat betekent dat je items idealiter maar één keer wilt aanraken voordat ze worden opgeborgen. Elke keer dat je een object aanraakt om het van de ene plaats naar de andere te verplaatsen, verbruik je kostbare tijd en energie, dus doe die extra kleine moeite om het direct op te bergen. Nogmaals, ik denk dat het echt meer om gewoonte gaat dan om geen tijd hebben.

8. Ruim op

Deze moet mogelijk over een langere periode worden geïmplementeerd, maar als je de tijd neemt om je huis op te ruimen en te organiseren, zal de hoeveelheid tijd die nodig is om schoon te maken drastisch verminderen. Een plek hebben voor alles dat zowel gemakkelijk toegankelijk als gemakkelijk op te bergen is, maakt het zoveel gemakkelijker – voor zowel jou als voor de rest van je gezin – om op te ruimen. Minder items op het aanrechtblad vermindert de stofvorming en maakt schoonmaken een stuk sneller.

9. Ken de delen van het huis waar het druk is

woonkamer-blauwe-kussens

Als je je dagelijks richt op het schoonhouden van de drukbezochte gebieden, kun je echt helpen om de verspreiding van vuil en stof door de rest van het huis te voorkomen. Zorg ervoor dat je een speciale plek voor schoenen bij de ingangen van je huis hebt om iedereen eraan te herinneren om hun schoenen uit te doen en om al het vuil van de schoenen op één plek te houden. Kleine karpetten bij deuren kunnen ook helpen om veel van het binnenkomende vuil op te vangen. Voor onze harige vrienden, die naar binnen en naar buiten gaan, leg je een oude handdoek bij de deur om snel de poten af ​​te vegen als ze binnenkomen. Probeer deze gebieden dagelijks te vegen of te stofzuigen. Het hoeft niet veel te zijn – slechts een korte 5 minuten of zo zou het moeten doen.

10. Opgeruimd staat netjes

Deze lijkt misschien voor de hand liggend, maar ik denk dat het iets is dat we vaak niet doen. Onderweg dingen opbergen, kost niet echt veel tijd, maar het zal aan het eind van de dag zeker het verschil maken tussen een opgeruimd huis en een rommelig huis. Trek je kleren uit bij je kast en hang ze weer op of stop ze direct in de was. Laad de vuile vaat direct in de vaatwasser in plaats van ze gewoon op het aanrecht te zetten. Doe je schoenen en jas uit als je door de deur komt. Laat het hele gezin na het eten helpen met het opruimen van de keuken, zodat je niet met een rommelige keuken zit als het echt tijd is om naar bed te gaan. Al deze kleine dingen zijn slechts gewoonten die kunnen worden gecreëerd met een beetje planning. Er zullen natuurlijk momenten zijn dat dit niet mogelijk is, maar doe het wanneer je het wel kunt en je bespaart jezelf uiteindelijk een hoop opruimen!

Leave a Comment