Een minimalistische en strakke industriële stijl in het interieur wordt niet alleen steeds populairder in cafés, restaurants en bars, maar ook in appartementen en in huizen. Dankzij de trendy look en de hoogwaardige uitstraling willen steeds meer mensen deze stijl graag in hun huis opnemen. Maar wat zijn de kenmerken van deze stijl en hoe pas je die in je eigen keuken toe? Hieronder vind je mijn beste tips om je te helpen deze look te bereiken.

Wat is de industriële stijl?

slaapkamer-industrieel

Als je aan de ‘industriële stijl’ denkt, zijn de eerste dingen, die in je opkomen, waarschijnlijk zichtbaar metselwerk, stalen oppervlakken, omvangrijke vintage apparaten en geborgen metalen reclameborden aan de muren.

Die kenmerken zijn allemaal geweldig, maar naarmate de industriële esthetiek is veranderd van café-bars en ruime zolderruimtes naar een betaalbaar modern ontwerp voor thuis, heeft het zich ook ontwikkeld en geëvolueerd. In feite biedt het een zeer veelzijdige aanpak met veel ruimte om in je eigen huis te integreren.

Het benadrukken van verschillende elementen kan de industriële stijl in heel verschillende richtingen sturen. Zo kan het gebruik van verweerd hout en het opnemen van planten een zachtere, landelijke uitstraling creëren (een ‘neo-rustieke’ stijl) of kan het gebruik van veel messing of koper en gekleurd glas voor een retro-futuristische look zorgen.

Wat je mening ook is over de industriële stijl, de keuken is een geweldige plek om te beginnen en de juiste verlichting is hierbij essentieel.

Waarom werkt de industriële stijl zo goed voor keukens?

industriele-keuken-bar

Keukens zijn perfect voor de industriële stijl omdat het werkruimtes zijn. Je moet hoe dan ook je ovens, apparaten en keukengerei hebben, dus in plaats van ze te proberen te verbergen of weg te werken, kun je met een industriële look ook benadrukken en van het gebruik en het ontwerp één en dezelfde uitstraling maken.

Het zijn, vooral als je een grote eetkeuken hebt waar je zowel eet als het eten bereidt, ook goede ruimtes om te pronken. De industriële stijl zorgt voor een mooie flow tussen de praktisch noodzakelijke onderdelen (zoals werkbladen en kookplaten) en de aangename onderdelen voor de gezelligheid (zoals zit- en bargedeeltes met industriële barkrukken). Bovendien is er niet één ‘industriële keukenlook’, dus er zijn veel verschillende manieren om deze stijl te benaderen en je fantasie de vrije loop te laten.

Je kunt voor een soort vroege 20e-eeuwse New Yorkse hotelkeuken look met bakstenen muren, donkere metalen oppervlakken en tegelvloeren kiezen. Of je kunt kiezen voor witte kasten en houten vloeren zoals in een statig huis uit de Victoriaanse tijd. Je kunt mevrouw Beeton bijna een soort pudding zien mixen in deze…

Houd dingen open en strak

Geïnspireerd op de kaalheid van de industriële magazijnen, is het belangrijkste van deze look om dingen open en luchtig te houden. Het werkt het beste in grote keukens met hoge plafonds maar kan, als je je aan het decoreren met lichtere kleuren houdt, ook in kleinere keukens er net zo indrukwekkend uitzien. Reflecterende oppervlakken kunnen ook de indruk wekken dat een ruimte groter is, dus roestvrijstalen apparaten kunnen geweldig werken om de ruimte open te houden. Dit metaal wordt vaak in industriële keukens gebruikt en kan dus ook echt bijdragen aan de look.

Probeer ook je apparaten eenvoudig te houden. Een inductiekookplaat kan je keuken een mooie minimalistische uitstraling geven, die goed bij de kenmerken van deze trend past.

Ga voor grijs

kleurrijke-lamp-keuken

Deze look is sterk afhankelijk van het kleurenschema, dus kies voor rauwe, industriële kleuren zoals grijs, koper en zwart. Maar in kleinere keukens is het het beste om donkere kleuren tot een minimum te beperken omdat hierdoor de ruimte kleiner lijkt. Ga in plaats daarvan voor een lichte basiskleur, zoals wit en decoreer vervolgens met grijze of bruine accenten.

Als het om apparaten gaat, werken roestvrij staal en chroom goed. Maar voor een samenhangende look kun je met onze Colourange-service het perfecte fornuis ontwerpen, dat bij je kasten en de rest van je keuken past.

Houd dingen zichtbaar

Een industrieel decor is zo uniek omdat het op zijn eenvoud vertrouwt. Zichtbaar metselwerk voegt aan elke ruimte een moderne, stedelijke esthetiek toe en kan goed dienen als een kenmerkende muur in je keuken of eetkamer. Als je geen metselwerk hebt om bloot te leggen, kun je dezelfde look met een bakstenen bekleding of behang krijgen.

Om de stijl aan te vullen, kun je de kastdeuren verwijderen om open planken te creëren en pannen in rekken aan je muur of boven een eiland hangen. Zichtbare verlichting past ook goed bij deze look, dus kale gloeilampen en lange hangende draden kunnen een stijlvol alternatief zijn voor meer decoratieve armaturen. Alle blootliggende draden moeten door een elektricien volledig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze veilig voor gebruik zijn.

Houd het simpel

white and black dining table

Grondstoffen, zoals hout en steen, zullen ook bijdragen aan de kale uitstraling van de industriële stijl. Deze materialen zijn bij binnenhuisarchitecten zo populair geworden, dat ze één van de grootste keukenontwerptrends van 2021 zijn.

Werkbladen, tegels en vloeren van steen of beton zullen het ook goed doen, maar je kunt ook andere materialen gebruiken, zoals bijvoorbeeld hout, om een ​​organische zachtheid toe te voegen. Koper werkt goed voor lampen, kranen en apparaten, maar je kunt het ook in de rest van je meubels verwerken door voor stoelen en tafels met metalen accenten te kiezen.

Hergebruik en recycle

Gerecycleerde meubels kunnen deze trend helpen accentueren, dus als je oude metalen barkrukken of een upcycled houten tafel hebt gevonden, zullen ze goed in je industriële keuken passen. Probeer stukken te ontdekken, die een verleden in de productie hebben. Een houten werkbank kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden omgevormd tot een eettafel en zal heel goed dienen als een unieke en stijlvolle functie.

Leave a Comment