Ga je naar het land dat zich uitstrekt over twee continenten en heb je een paar vragen? Wil je graag meer te weten komen over het lokale voedsel en over hoe je kunt onderhandelen op de bazaars? Wij hebben de antwoorden op die vragen en nog veel meer opgenomen in onze handige reistips.

Heb je een visum nodig voor een vakantie naar Turkije?

Alle toeristische en zakelijke reizigers moeten vooraf het visum Turkije aanvragen. De visumplicht geldt zowel voor reizigers met de Nederlandse als de Belgische nationaliteit. Ook minderjarige kinderen hebben een visum nodig. Beschik je niet over een visum? Dan houdt de Turkse immigratiedienst je tegen bij de paspoortcontrole na aankomst in Turkije. Wees er ook van op de hoogte dat een visum kan verlopen.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Turkije?

Je moet, voordat je naar Turkije reist, medisch advies inwinnen bij je arts en ervoor zorgen dat je alle juiste vaccinaties hebt gekregen. Als richtlijn worden Difterie, Hepatitis A en Tetanus sterk aanbevolen.

Is het veilig om kraanwater te drinken in Turkije?

Het kraanwater in Turkije kun je over het algemeen veilig drinken maar voor alle zekerheid en om maagklachten te voorkomen, kun je het beste mineraal water uit flessen drinken, die verkrijgbaar zijn bij winkels en in hotels en restaurants.

Hoe is het eten in Turkije?

kruiden-turkije

Turks eten is over de hele wereld beroemd. Eet heerlijke Meze bestaande uit houmous en andere dips, dolma (gevulde wijnbladeren), kaasrolletjes, de alomtegenwoordige doner kebab en pide – een soort pizza. Deze heerlijkheden enTurks fruit, versgeperste sappen, noten en fruit zijn overal verkrijgbaar. Als je het aandurft probeer dan Turkse koffie – rijk, donker en een vleugje heerlijke kardemom.
Het ontbijt in Turkije bestaat meestal uit verschillende kazen, olijven, brood, verschillende soorten jam en honing en af en toe een speciale soort pittige worst genaamd sucuk, die met eieren wordt gegeten. Menemen is ook een populaire ochtendschotel en bestaat uit roereieren met gesauteerde groenten.
Degenen die van vlees houden kunnen hun geluk niet op. Turks eten is perfect geschikt voor vleesliefhebbers met gerechten zoals Kofte (Turkse gehaktballen) en Kuzu Tandir (langzaam gekookt lamsvlees met rijst) die bijna overal worden geserveerd. Lahmacun, een platte pizza gegarneerd met gehakt, citroen en yoghurt, is een populaire snack en is in het hele land te vinden bij straatkraampjes. Als toetje, zet je tanden in de kleverige, nootachtige, stroperige verrukking die baklava heet of neem je een blokje heerlijk Turks fruit.

Veilig eten tijdens het reizen in Turkije

Reizigers naar Turkije zullen zelden problemen hebben met het eten. Eten op straat is hier heel normaal, dus bezoekers hoeven zich geen zorgen te maken dat eten te lang in de zon blijft liggen. Kraanwater is ook geen probleem in Turkije, dus ijs in dranken en voedsel dat is gewassen met dit water zal je niet ziek maken. Zoals overal ter wereld moet je als een restaurant er vervallen uitziet niet naar binnen gaan of als je eten (vooral vlees en vis) er niet gaar uitziet het gewoon laten staan .

Is het gebruikelijk om fooi te geven in Turkije?

In Turkije wordt het geven van fooi als normaal gezien en het achterlaten van een fooi van 10-15% van je rekening in een restaurant is over het algemeen een acceptabel bedrag. In taxi’s en bij mensen die bijvoorbeeld je koffers dragen is het afronden van het bedrag een aardig gebaar, maar niet verplicht. In luxe hotels is het ook aan te raden om een paar euro ( of dat bedrag in Lire) per dag achter te laten voor de schoonmakers en het conciërgepersoneel. Gidsen moeten ook worden getipt en hier is ongeveer € 8 – 10 per persoon per dag heel gebruikelijk.

Wat moet je kopen als je in Turkije bent?

zoetigheid-turkije

Turkije is net de grot van Aladdin. De Grand Bazaar in Istanbul is overweldigend en staat vol met ongewone en alledaagse voorwerpen. Lokaal bekend als Kapali Çarsi is de Grand Bazaar in de oude binnenstad van Istanbul een grote verzameling van meer dan 4000 winkels, verdeeld in gebieden die gespecialiseerd zijn in goud, tapijten, leer, souvenirs en kleding. Turks handwerk omvat een rijke verscheidenheid aan textiel en borduurwerken, artikelen van koper, onyx en tegels, paarlemoer, ingelegde artikelen, leer- en suede-producten. Sieraden, tapijten en kelims worden op de bazaar het meeste gekocht.

De Egyptian Spice Bazaar in Eminonu bij Istanbul is eigenlijk een verlengstuk van de Grand Bazaar of een goed startpunt voordat je daarheen gaat. Hier kun je een duizelingwekkende verscheidenheid aan specerijen kopen tegen slechts een fractie van de prijs die je in je eigen land betaald. Pijnboompitten, peperkorrels, echte Iraanse saffraan en andere kostbare handelswaar zijn hier voordelig aan te komen! Echt Turks fruit is hier in grote hoeveelheden aanwezig. Probeer eens Turks fruit met melk met pistachenoten!

Markten en bazaars zijn ook in andere steden volop te vinden. Tijdens je verblijf in Turkije kun je een leerfabrikant en een emporium bezoeken. Hoewel de kwaliteit van sommige jassen en kleding op deze plaatsen uitstekend is, vragen ze hier wel de hoofdprijs. Als je een bepaald item leuk vindt, is het wel handig om af te dingen en dit kun je ook gewoon in de duurdere winkels doen.

Is onderhandelen acceptabel in Turkije?

In Turkije is onderhandelen gewoon iets dat hoort bij de cultuur en over bijna alles op een markt kan worden onderhandeld. De beste manier om een goede prijs te krijgen in een van de vele bazaars van Turkije is door gedurende het hele afdingproces een glimlach te behouden, beleefd te blijven en niet te laten zien dat je het echt graag wilt hebben. Als de verkoper denkt dat je het misschien wel laat liggen zal hij of zij de prijs verlagen om je zo te verleiden om het toch te kopen. Als je het echt graag wilt hebben en het gaat om een kwestie van centen, is het het beste om gewoon de iets duurdere prijs te accepteren en tevreden met je aankoop naar huis te gaan.

Is het voor een alleenstaande vrouw veilig om in Turkije te reizen?

Ondanks dat veel mensen denken dat Turkije op het Midden-Oosten lijkt en het er onveilig is voor vrouwen alleen, is Turkije opvallend vooruitstrevend en kosmopolitisch en veel vriendelijker voor vrouwen dan het van buitenaf lijkt. Het land is overwegend islamitisch en daarom kleden vrouwen zich over het algemeen conservatief, maar in de grote steden en belangrijkste toeristische gebieden en badplaatsen zullen buitenlandse vrouwen die een beetje huid vertonen echt niet al te veel aandacht trekken. Als je merkt dat mensen het niet prettig vinden of als je wordt nageroepen, zou het bedekken van je armen en benen dit kunnen oplossen. Natuurlijk kunnen vrouwen beter niet ‘s nachts alleen ergens gaan rondlopen, moeten ze hun drankjes in de gaten houden en op hun hoede zijn hoe ze tegen bepaalde mannen praten want er zijn mannen die je vriendelijkheid verkeerd kunnen interpreteren.

Hoe moet ik me gedragen als ik in Turkije moskeeën bezoek?

De moskeeën in Turkije, inclusief de prachtige Blauwe Moskee in Istanboel, zijn open voor alle bezoekers, zowel moslims als niet-moslims, maar het is belangrijk om je te houden aan de regels en culturele etiquettes, die er zijn. Meestal is de toegang gratis, maar donaties voor het onderhoud van de moskee worden gewaardeerd. Allereerst is het het beste om moskeeën te bezoeken wanneer je geen gebedsgroepen of mensen die aan het bidden zijn zult storen en zult afleiden. Bij aankomst moeten alle gasten hun schoenen uitdoen om zo de moskee van binnen schoon te houden.

Eenmaal binnen in de moskee, moeten bezoekers rustig lopen en zo stil mogelijk zijn, achter omdat voorlangs lopen bij mensen die bidden als onbeleefd wordt beschouwd. Zowel mannen als vrouwen moeten zo weinig mogelijk huid blootstellen en dus bedekte kleding dragen. In de Blauwe Moskee en andere populaire moskeeën, zullen medewerkers je als je outfit te onthullend wordt geacht een gewaad geven om aan te trekken. Vrouwen moeten om de moskee binnen te gaan een hoofddoek dragen.

Wat is de belastingvrije som voor Turkije?

Reizigers mogen het volgende mee het land in nemen:
• 600 sigaretten, 100 cigarillo’s, 50 sigaren en 250 gram tabak
• 1liter alcohol van 22% of 2 liter alcohol van minder dan 22%
• 5 flessen (maximaal 120ml elk) parfum en eau de toilette
• 1kg thee, koffie, chocolade of zoetwaren
• Geschenken ter waarde van € 425 (en € 150 voor kinderen onder de 15 jaar))
Het is verboden om verdovende middelen en scherpe voorwerpen (inclusief kampeermessen) mee te nemen naar Turkije en wapens vereisen een speciale vergunning.

Wat is de valuta in Turkije?

De officiële munteenheid in Turkije is de Turkse Lire.
Euro, Britse ponden, Amerikaanse dollars en andere belangrijke valuta kunnen lokaal of voor vertrek worden ingewisseld. Istanbul Ataturk Airport biedt geldwisselkantoren die je naast de bagagehal kunt vinden. Daarnaast kun je ook bij verschillende wisselkantoren geld wisselen en banken in grote steden hebben geldautomaten met een wisselfunctie. Het is raadzaam bankbiljetten in kleinere coupures mee te nemen, omdat het soms moeilijk is om grote bankbiljetten te wisselen en kleinere bankbiljetten handig zijn voor het doen van kleinere aankopen en het geven van fooien.
Reischeques worden niet aanbevolen, omdat ze vaak moeilijk om te wisselen zijn en hoge kosten met zich meebrengen.

Wat zijn de gemiddelde prijzen in Turkije?

man standing on hamburger stall during night time

Hoewel Turkije een ongelooflijk populaire toeristenbestemming is, zijn steden zoals Istanbul voor de gemiddelde reiziger vrij goedkoop gebleven. Snacks van straatverkopers kosten slechts een paar euro, terwijl een maaltijd in een restaurant met een drankje niet veel meer zal zijn dan € 8. Een middenklasse accommodatie kost meestal ongeveer € 45 per nacht. Openbaar vervoer binnen steden is zeer goedkoop en zal niet meer dan enkele euro’s per reis kosten. Taxi’s hebben meestal een basistarief van € 0,85 en kosten daarna een € 0,85 per kilometer.

Wat voor soort stekkers kan in meenemen naar Turkije?

De standaard spanning is 230 – 240 volt. De stekkers die in het stopcontact passen zijn die met 3 pootjes , vergelijkbaar met die in sommige Europese landen. Griekse stekkers hebben bijvoorbeeld maar 2 pootjes. We raden je aan een universele reisstekker in te pakken. Om Amerikaanse apparaten te kunnen gebruiken heb je een converter nodig.

Is overal in Turkije WiFi verkrijgbaar?

In de grote steden, zoals Istanbul, is WiFi op grote schaal beschikbaar in hotels, restaurants, cafés, bars en vele openbare plaatsen. Er is ook een overvloed aan internetcafes. In meer landelijke gebieden zijn er ook verbindingen te vinden, maar deze zijn iets schaarser en minder betrouwbaar.

Leave a Comment