Een slaapkamer moet een fijne plek zijn, een toevluchtsoord waarin jouw favoriete kleuren, gevoelens en collecties tot uitdrukking komen. In dit artikel delen we de belangrijkste regels, die je moet onthouden bij het decoreren van jouw slaapkamer.

Kies een subtiele kleur

slaapkamer-tapijt-grijs

Kies in plaats van gewaagde primaire kleuren voor rustgevende tinten en een rustgevend palet van monochromatische tonen. Onthoud deze theorie over kleuren: zachte tinten blauw, lavendel of groen staan voor kalmte en sereniteit. Rijke tinten brons en goud helpen de sfeer gezellig en comfortabel te maken. Je kunt dan denken aan kastanjebruin, diep granaatappelrood of bruin of geel-bruine topaas. Gebruik de afgezwakte versies van jouw favoriete kleuren in de slaapkamer. Dat kan betekenen dat je voor lila in plaats van aubergine kiest of pompoen oranje of geel in plaats van sinaasappel oranje.

Vergeet ook het plafond niet

Het plafond is de vijfde muur in een kamer. Als je in bed ligt, wil je dan naar een saai, leeg oppervlak kijken? Voeg een subtiel patroon of een zachte kleur toe. Verf het plafond in een iets lichtere tint van de kleur op de muur. Dit zal helpen om het plafond visueel te verlagen en de ruimte een gevoel van comfort en intimiteit te geven.

Andere oplossingen zijn om het plafond te stencilen of te behangen, architectonische elementen in de vorm van balken of lijstwerk toe te voegen of een decoratieve verfbehandeling te gebruiken. Bij ultieme luxe plafonds met zilveren accenten, kan een hemelbed of een klamboe, die je aan het plafond hangt, jouw ruimte een warme uitstraling geven. Zilver maakt de ruimte luxe terwijl het ook textuur, ontwerp en kleur aan het plafond toevoegt. Voeg een kroonluchter van kristal of een lamp met delicate tinten toe, om zo meer kleur, patroon en textuur aan de “vijfde muur” te geven.

Houd de slaapkamer eenvoudig

luxe-slaapkamer-brons

Een slaapkamer moet er, ongeacht voor welke stijl je kiest, gezellig maar ook eenvoudig, verfijnd en elegant uitzien. Om je goed door de ruimte te kunnen bewegen, moet je minstens 50 centimeter tussen het bed en de zijwanden of grote meubels en minstens een meter tussen het bed en de lage meubels, zoals bijzettafels, nachtkastjes en dressoirs overlaten. Als je rond het bed moet lopen om bijvoorbeeld bij de badkamer te komen, bedenk dan hoe je het bed eventueel kunt verplaatsen.

Richt je slaapkamer alleen in met wat je nodig hebt. Een bed, een nachtkastje of misschien twee, een dressoir en stoel zijn niet overbodig. Al het andere is rommel. Als je er de ruimte voor hebt, plaats dan een ladekast in een andere kast.

Accessoires moeten ook tot een minimum worden beperkt. Kies voor een prachtig kunstwerk, zet enkele familiefoto’s bij elkaar of zet wat bloemen en kaarsen neer, maar meer ook niet.

Kies voor de juiste maat meubels

Als je er klaar voor bent om de slaapkamermeubels te gaan kopen, begin dan met het maken van een plattegrond van de ruimte. Het meubilair moet wel in de kamer passen en dit geldt met name voor slaapkamermeubilair. Kies geen zwaar, groot bed en dressoir voor in een kleine slaapkamer. Als het plafond hoog is, kun je voor een groter bed kiezen.

Als je slaapkamer groot is, kies dan niet voor te fijne meubels. Voeg een stoel en poef toe of plaats eventueel een meubel aan het einde van het bed. Te kleine meubels en accessoires zullen niet mooi uitkomen in een grote kamer.

Zorg voor voldoende bergruimte

Bewaar je spullen uit het zicht om zo het serene gevoel van de slaapkamer te vergroten. De kamer ziet er zo rustiger en ruimer uit.

  • Kies voor een ruim nachtkastje met laden of deurtjes zodat je boeken, lotion en leesbrillen binnen handbereik maar wel uit het zicht kunt opbergen. Kies voor meer opbergruimte voor een klein dressoir met laden.
  • Gebruik een dekenkoffer aan het voeteneind van het bed om extra hoeslakens, dekens en kussens in op te slaan.
  • Gebruik voor gemakkelijk bereikbare boeken en accessoires een hoofdeinde met ingebouwde planken of schuifpanelen.
  • Een op maat ontworpen opbergsysteem kan je veel extra bergruimte geven.
  • Plaats ondiepe plastic bakken onder het bed en verberg ze met een mooie bedrok.

Richt een gezellig hoekje in

Verwen jezelf door een rustige plek om te zitten en te lezen te maken. Creëer een intieme lees- of loungeruimte door een comfortabele stoel en een voetenbank aan het einde van je bed of in een hoek te zetten.

Als je de ruimte hebt, bouw dan een bankje onder het slaapkamerraam. Geniet zo meer van het uitzicht en het natuurlijke licht.

Geniet van luxe beddengoed

Gebruik in je slaapkamer mooie en luxueuze stoffen. Er is niets dat zoveel comfort toevoegt aan een slaapkamer als prachtig beddengoed. Koop lakens van 100% katoen of linnen met een hoge draaddichtheid. Om je het gevoel te geven dat je in een 5-sterrenhotel slaapt, breng je je beddengoed naar de stomerij zodat het professioneel gewassen en gestreken wordt, wat niet veel kost, maar wel zorgt voor een frisse gladheid, die je het gevoel geeft dat je in het Ritz slaapt.

Voeg andere sensueel aanvoelende stoffen toe door bijvoorbeeld een kasjmier sprei op je bed of een mooie doek over de armleuning van een leesstoel te leggen. Bedek de muren met getextureerd behang, hang zijden gordijnen op of voeg zachte vloerbedekkingen toe.

Kies voor een luxe raambekleding

Een prachtig aangekleed venster helpt het raam en het uitzicht te kaderen en biedt weer een mogelijkheid om kleur, patroon, textuur en zachtheid aan een slaapkamer toe te voegen. Als je van zachte, doorzichtige gordijnen houdt, die het licht filteren, combineer dan ondoorzichtige rolgordijnen die naar beneden kunnen worden getrokken om de privacy ‘s avonds te waarborgen en het ochtendlicht met mooie overgordijnen te blokkeren.

Als je van uitslapen houdt, kun je het beste ondoorzichtige jaloezieën of gordijnen nemen om zo de zon buiten te houden.

Zorg voor verschillende soorten verlichting

In een slaapkamer is het goed om voor verschillende soorten verlichting te kiezen. Sfeerverlichting verlicht de hele kamer, kleine lampen kunnen taakverlichting voor tijdens het lezen geven en accentverlichting geeft zacht licht op de achtergrond.

Gebruik een bedlampje met een beweegbare arm om het leeslicht te kunnen richten naar de plek waar je het nodig hebt. Elke lamp moet ook instelbaar zijn met een dimmer. Installeer een afzonderlijke aan-/uit-schakelaar voor elke lamp, zodat je selectief kunt zijn en alleen het gewenste gebied kunt verlichten.

Laat je slaapkamer een plek zijn waar je je terug kunt trekken

Probeer jezelf aan te leren om je mobiele telefoon, je computer en de televisie uit de slaapkamer te houden. Creëer een geliefde plek om te kunnen ontspannen en om jezelf te kunnen opladen. Je zult zo genieten van een kamer waar je kunt lezen, kunt slapen en waar er tijd is voor romantiek.

Leave a Comment