Inbouwspots, we zien ze tegenwoordig steeds meer in de woningen in ons land. Dat is niet gek, want deze lampen worden in het plafond, de vloer of de muur verwerkt. Hiermee zorg je voor een strakkere uitstraling dan met bijvoorbeeld hanglampen. Wil jij ook spotjes in huis? Dan ben je mogelijk al op zoek. Deze 4 tips helpen jou om de juiste led inbouwspots te kiezen.

1. Kies voor spots met een verwisselbare lamp

woonkamer-ramen

Tegenwoordig zijn inbouwspots meestal voorzien van een ledlamp. De levensduur van ledverlichting is aanzienlijk langer dan die van andere lampen. Hierdoor hoef jij een ledlamp minder snel te vervangen. Dit betekent niet dat een ledlamp nooit vervangen hoeft te worden. Nee, want op den duur kan de ledlamp in een inbouwspot sneuvelen. Wil je voorkomen dat je het hele spotje moet vervangen? Kies dan voor inbouwspotjes met een verwisselbare lamp. In dat geval hoef je namelijk alleen de lamp te vervangen in plaats van het hele spotje. Dit scheelt je vaak aanzienlijk in de kosten.

2. Wel of niet dimbaar?

De meeste mensen maken gebruik van een dimmer bij inbouwspots. Op deze manier kunnen zij de lichtintensiteit van de lampen zelf regelen. Toch zijn niet alle inbouwspots dimbaar. Heb jij geen dimmer? Dan kies je waarschijnlijk voor spotjes die je niet kunt dimmen. Dit is niet verstandig. Waarom niet? Omdat je in de toekomst mogelijk alsnog besluit om een dimmer te plaatsen. Door direct voor dimbare spotjes te kiezen, hoef je geen nieuwe inbouwspotjes te kopen wanneer je de lampen alsnog wilt dimmen. Je hoeft in dat geval namelijk alleen een dimmer te plaatsen. Als deze eenmaal geplaatst is, kun je de spotjes er direct mee bedienen.

3. Hoeveel spotjes moet je hebben en waar komen ze?

woonkamer-blauwe-kussens

Heb je voor spotjes keuken gekozen? Denk dan niet dat je direct op zoek kunt. Nee, want je moet eerst bepalen hoeveel spotjes je nodig hebt. Daarnaast is het handig om te weten waar in de ruimte de inbouwspots precies komen te hangen. Vind het lastig om te bepalen waar de spotjes moeten komen en hoeveel je er nodig hebt? Maak dan een lichtplan. Dit is niets anders dan een plattegrond van de keuken waarop je aangeeft waar verlichting komt en om welke verlichting het gaat. Dit helpt jou eveneens om te bepalen hoeveel inbouwspots je nodig hebt.

4. Ga voor spotjes met juist afmetingen

Deze laatste tip is met name belangrijk voor mensen die al inbouwspots hebben, maar deze willen vervangen. De bedrading en openingen voor de spotjes zijn in dat geval al aanwezig. Dit is iets waar je rekening mee moet houden bij het kopen van nieuwe spotjes. Zo moeten de nieuwe spotjes bijvoorbeeld niet te diep zijn. In dat geval passen ze namelijk niet in de opening. Dit is eveneens het geval wanneer de nieuwe inbouwspots kleiner zijn dan de huidige. Wil je voorkomen dat je in de fout gaat bij het kopen van nieuw spotjes? Neem de oude dan mee naar de winkel. Op deze manier weet je precies welke diameter en diepte je nodig hebt.

Leave a Comment