Wanneer het kwik begint te stijgen, lopen peuters een groter risico dan volwassenen om oververhit te raken en te verbranden door de zon. Omdat peuters constant op verkenning uit zijn, zullen ze minder snel dan volwassenen merken dat het soms tijd is om een pauze in de schaduw te nemen en wat water te drinken. Bovendien is gebleken dat als kinderen door de zon verbranden, dat ze later twee keer zoveel kans hebben op het krijgen van een melanoom.

Ongeacht wat voor kleding je je peuter ook laat dragen, het is het beste om de directe zon op het heetst van de dag (tussen 10.00 uur en 16.00 uur) te vermijden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. En er zijn wel dingen, die je kunt doen om je kindje koel te houden. Kies voor zomerkleding, die zoveel mogelijk UV-bescherming biedt om zo het verbranden door de zon te voorkomen. Zorg ervoor dat je in de zomer ook de huid van je kindje goed verzorgt en volg de tips voor het kopen van zomerkleding uit dit artikel om je kind, als het buiten warm is, te beschermen.

Koop een zonnehoed en een zonnebril voor je peuter

peuter-zonnebril

Ga op zoek naar een hoedje met een brede rand, die niet alleen dat kleine gezichtje, maar ook de oren van je peuter (ze zijn vooral vatbaar voor verbranden omdat ze uitsteken) en de achterkant van de nek goed beschermen. Een klassieke zonnehoed met een brede rand, die onder de kin wordt vastgemaakt, is ideaal maar zorg er wel voor dat de koordjes niet te lang zijn zodat ze geen gevaar voor verstikking opleveren. (Bandjes van klittenband kunnen vaak niet worden aangepast en zullen het hoedje niet goed op zijn plaats houden.) Katoen is het koelst en biedt de beste bescherming. Maak het af met een schattige kleine zonnebril, die beschermen tegen minimaal 99% of meer van de UV-stralen biedt.

Kies voor strak geweven katoenen kleding voor je peuter

peuter-zomerkleding

De kleding van je peuter voor op een warme zomerdag zou idealiter gemaakt moeten zijn van 100% lichtgewicht katoen, zodat het lichaam van je kind zijn warmte kwijt kan en zodat het zweet kan verdampen in plaats van aan de huid te blijven plakken en irritatie te veroorzaken. Kies voor een shirtje dat strak is geweven om zo zoveel mogelijk zonnestralen te blokkeren en controleer dit door de kleding tegen de zon te houden. Hoe minder licht er doorheen schijnt, hoe beter. Kies in het ideale geval voor lange mouwen en broeken om zoveel mogelijk blote huid te bedekken en smeer de zichtbare huid in met een zonnebrandcrème. Bij de kleding van de Vingino collectie zit je in ieder geval goed.

Draag lichte kleding en was de kleding op een speciale manier

Hoewel donkere kleuren de zonnestralen het beste blokkeren, absorberen ze ook warmte in plaats van ze te weerkaatsen zoals lichtere kleuren doen. Verhoog de zonbeschermende kracht van lichtere zomerkleding voor je peuter door ze te wassen in SunGuard, een zonbeschermingsformule die 30 SPF zonnebrandcrème in stoffen wast.

Bedek je peuter bij het zwembad of op het strand

man in black shirt carrying girl in yellow and white tank top on beach during daytime

Geen zomergarderobe voor peuters zou compleet zijn zonder zwemkleding. Voor een goede bescherming tegen de zon, trek je een topje over de badkleding van je peuter aan terwijl je kindje in de zon ligt. De perfecte bescherming voor zowel jongens als meisjes zijn zwempakken met korte mouwen, die door surfers worden gedragen in rekbare, sneldrogende stoffen zoals lycra en nylon.

Je kunt ook badkleding (evenals shirts, korte broeken en andere zomerse kleding) met ingebouwde zonbescherming, UPF genaamd, kopen. Zoek naar een UPF van minimaal 15, wat betekent dat de stof slechts 1/15 van de UV-stralen van de zon doorlaat. De Skin Cancer Foundation beveelt een UPF van minimaal 30 aan en zegt dat 50 ideaal is.

Als je peuter nog niet zindelijk is, koop dan een pak met een ingebouwde zwemluier of laat je kindje een zwemluier onder het pak dragen.

Leave a Comment