De smartphone is niet uit ons dagelijks bestaan weg te denken. Maar wanneer het om IT toestellen gaat, komt de laptop zonder twijfel op de tweede plaats. De vaste computer samengesteld uit verschillende componenten, verdwijnt steeds meer uit beeld. Vooral bij het thuisgebruik vinden we steeds meer laptop computers.

Deze draagbare toestellen kunnen vandaag de dag voor de normale taken bijna alles wat ook de vaste computer aan kan. En de prijzen zijn de laatste jaren sterk gedaald. Waar de laptop 25 jaar geleden alleen werd aangekocht door grote- en middelgrote bedrijven, vind je nu op de meeste jeugdkamers een eigen laptop voor iedere student.

Hoe lang gaat een laptop mee?

laptop-reparatie-werkplaats

Op deze vraag kunnen we heel moeilijk een sluitend antwoord geven. Naast de normale slijtage waar we het later over hebben, is de samenstelling van de nieuwe aankoop van belang. Softwarebouwers maken toepassingen die steeds meer kracht van de hardware vragen. Vooral video en fotobewerking zijn hier voorbeelden van. Dat geldt uiteraard ook voor de gamingsector. De nieuwste computerspelletjes vergen soms het onderste uit de kan van de nieuwste hardware.

Gebruik je een laptop alleen voor studie en kantoortoepassingen, dan zul je minder snel in de problemen komen. Ook voor het iGamen zul je meer ruimte hebben. Zelfs de beste slots kunnen op minder gesofisticeerde computers gespeeld worden, zonder aan kwaliteit in te boeten.

Enkele tips om je laptop langer operationeel te houden

Gratis stockfoto met apparaat, arbeid, arbeider

Wanneer je laptop naar de computerhersteller moet, weet je vooraf al dat dit een hele hap uit je budget zal gaan kosten. De werkuren in de IT-branche liggen heel hoog. Onderdelen zijn vrij duur en moeten bijna altijd besteld worden. Dus je zal je toestel ook voor een tijdje moeten missen.

We helpen je met enkele eenvoudige tips die dat zoveel mogelijk kunnen voorkomen. En ze houden je laptop niet alleen weg bij de herstellingsdienst, maar ze verlengen ook nog de levensduur.

  • Verwijder regelmatig het stof uit de ventilatoren. Stof is vijand nummer 1 van je draagbare computer. De behuizing is veel kleiner dan bij een vast toren-toestel, dus stof zal in je laptop vlugger verstoppingen veroorzaken. Blaas ieder zes maanden de ventilatoren onderaan uit met een busje perslucht, je zult versteld staan wat eruit komt.
  • Houdt eten en drinken ver weg van je laptop. Dit behoeft niet veel uitleg vermoeden we. Al betrappen we ons er allemaal wel eens op, denk eraan: een glas van een soda- of energiedrankje kan dodelijk zijn voor je laptop.
  • Koop een laptopstandaard. Gebruik de computer niet op een zacht en gesloten oppervlak zoals een kussen of een deken. De onderdelen worden warm, en je gaat de koeling van je toestel afsluiten. Gebruik daar waar het kan beter een laptopstandaard.
  • Denk aan de scharnieren. De scharnieren van het beeldscherm zijn een van de meest kwetsbare onderdelen van een laptop. Klap de computer niet dicht wanneer het niet nodig is. De scharnieren zullen anders sneller gaan loszitten. Omdat via die scharnieren het beeldscherm met de laptop verbonden is voor de gegevensoverdracht, zou je beeldscherm vlugger kunnen haperen. Draag ook nooit de laptop bij het beeldscherm.

Leave a Comment