In Nederland verhuizen we gemiddeld acht keer in ons leven en we schaffen dan ook vaak nieuwe meubels aan van bijvoorbeeld Meubelleeuw. Als land geven we jaarlijks vele miljoenen uit aan meubels, dus wat is de beste manier om verstandig te winkelen en op elke bezoeker van jouw nieuwe huis indruk te maken? Besteed twee minuten aan het lezen van deze allerbeste 10 tips, voordat je iets koopt…
1. Stel een budget vast… en houd je er ook aan
De gemiddelde kosten voor het inrichten van een driekamerwoning in Nederland bedragen ruim € 15.000, dus je kunt dit als uitgangspunt bij het budgetteren van jouw verhuiskosten gebruiken. De vraag is dus: “Hoeveel moet ik uitgeven?”. Probeer voor elke kamer een budget vast te stellen en om overal een constante kwaliteit te garanderen, dit ook relatief gelijkmatig uit te geven.
We kennen allemaal de gezegden ‘Je krijgt waarvoor je betaalt’ en ‘Goedkoop is duurkoop’ en in het algemeen geldt dit natuurlijk ook voor meubels. De meeste items worden elke dag gebruikt, dus de kwaliteit is ook belangrijk om te overwegen. Meubels, die je zelf in elkaar moet zetten, zijn niet per se een slechte zaak en je kunt er zeker voor minder dan € 15.000 iets mee inrichten. Voor een eersteklas afwerking en items die langer meegaan, zijn kant-en-klare producten (bij voorkeur gemaakt van hardhout en andere duurzame materialen) echter de juiste keuze.
2. Eetkamerstoelen zijn voor het leven en niet alleen voor Kerstmis
Probeer jouw meubels zo veelzijdig mogelijk te maken. Als je af en toe graag meerdere gasten ontvangt, zoals bijvoorbeeld tijdens de feestdagen, kies dan voor volledige eetkamer sets.
Overweeg dus eetkamerstoelen die ook dienst kunnen doen als bijzetstoelen en dus in jouw woonkamer, gang of slaapkamer kunnen worden geplaatst. In feite zijn veel zogenaamde ‘bijzetstoelen’ even geschikt als eetkamerstoelen (zorg er wel voor dat de zithoogte ongeveer 45cm vanaf de vloer is).
3. Koop niet te veel
Heb je echt wel een salontafel in jouw woonkamer nodig? Gebruik je eigenlijk wel een consoletafel in de gang? Voor veel mensen zullen de antwoorden ‘ja’ zijn, maar vraag jezelf toch af voordat je koopt of je echt dat meubelstuk zult gaan gebruiken. Dit geldt met name voor een appartement, waar de ruimte meestal beperkter is, maar het geldt natuurlijk ook voor een nieuwe woning. Hoe dan ook, de behoefte aan meer ruimte is één van de meest populaire redenen om te gaan verhuizen dus waarom zouden we het onnodig vol gaan proppen? Probeer jouw behoeften te evalueren en jouw beslissingen op functionaliteit in plaats van op decoratieve verdiensten te baseren – het bespaart je ruimte en geld.
4. Leef eerst eens in jouw woonkamer…
Het is allemaal wel erg verleidelijk om vanaf de eerste dag alles te willen, maar neem de tijd om een goed gevoel over jouw nieuwe ruimte te krijgen. Opmeten helpt altijd, maar er is een nog betere manier om te simuleren hoeveel ruimte dat nieuwe dressoir in de woonkamer in beslag zal nemen. Plaats een paar dozen (je hebt er genoeg na de verhuizing genoeg) in het gebied waar het zal komen te staan en leef er een paar dagen mee – ruimtelijk gezien geeft het je een goed idee of je potentiële aankoop te groot is.
Hoewel een moodboard misschien een beetje pretentieus voor je maisonnette in Maidstone kan klinken, kan het wel helpen om enkele ideeën over de inrichting uit te printen en deze een paar dagen aan je muren te plakken. Je kunt dan tijdens het diner nadenken of naar de overkant kijken, terwijl je naar de tv kijkt, wat dat je zal helpen om jouw gedachten te distilleren. Klik dus niet op de knop ‘toevoegen aan winkelmandje’ voordat je jezelf wat tijd hebt gegeven om goed na te denken.
Er zijn ook twee praktische redenen om niet te vroeg te kopen. Ten eerste is het omslachtig en soms een beetje eng om nieuwe items uit te proberen. Ten tweede komen vertragingen bij verhuizingen maar al te vaak voor en helaas mislukt bijna een derde van de aankopen in Nederland. Verhuizen is al stressvol genoeg en probeer daarom te voorkomen dat je tijdens de planning met leveringen rekening moet houden.
5. Denk na over kleuren en stijlen
Meubels van goede kwaliteit gaan vaak langer mee dan de rest van de inrichting, dus denk twee keer na voordat je een stoffering als een gewaagde accentkleur gebruikt. Het is veel gemakkelijker en goedkoper om de kleur van een kussen of dat gordijn te veranderen en daarom zijn neutrale tinten en houtsoorten vaak een veilige keuze.
Dat wil nog niet zeggen dat je niet uit je dak mag gaan en er is zeker geen tekort aan moderne en opwindende meubelstijlen om uit te kiezen. Door onderscheidend en creatief te zijn, haal je het allerbeste in jouw nieuwe huis naar boven – een industriële tafel kan bijvoorbeeld een eigentijds tintje aan een keuken met stenen vloeren geven of de Scandi-look kan jouw woonkamer in een mid-century sfeer verfraaien. Zorg ervoor dat de stijlen tussen de kamers niet enorm verschillen, vooral als die kamers aan elkaar grenzen.
6. Meubilair voor een nieuwbouwwoning
Met een nieuw gebouwd huis heb je niet alleen dat weelderige, gloednieuwe gevoel, maar ook het voordeel van een leeg canvas. Denk dus na over jouw toekomstige inrichting voordat iets koopt, zodat je bij het kiezen van specificaties zoals bijvoorbeeld de vloer al een globaal plan hebt van hoe alles zal coördineren.
De kans is groot dat je een modelwoning hebt gezien, voordat je hem kocht en als je op zoek bent naar inspiratie, onthoud dan dat deze door professionele interieurontwerpers zorgvuldig zijn gecoördineerd. Volg daarom nog een rondleiding en neem je notietieboekje en camera mee. Onthoud echter dat modelwoningen vaak ruimtebesparende (d.w.z. kleine) meubels gebruiken om de indruk van ruimte te wekken en daarom is het ook de moeite waard om voor toekomstig gebruik een meetlint mee te nemen.
7. Denk aan het milieu
Wat ga je doen met je oude, ongewenste meubels? Vaker zullen ze nog steeds geschikt zijn voor iemands behoeften of kun je een goed doel helpen door het te doneren. Meubelwinkels voor liefdadigheidsinstellingen of gemeenschapsprojecten in de buurt zullen jouw oude spullen vaak gratis komen ophalen (op voorwaarde dat ze wettelijk de conforme brandbeveiligheid labels hebben). Een snelle Google-zoekopdracht en een telefoontje of een e-mail is meestal al voldoende.
Je steunt niet alleen een goed doel, maar je helpt ook nog eens het milieu.
8. Gezinsvriendelijke meubels
In de komende jaren kun je misschien wel nieuwkomers bij je thuis verwelkomen en het is de moeite waard om van tevoren over hun behoeften na te denken, aangezien meubilair van goede kwaliteit een investering voor vele jaren is. Als je bijvoorbeeld overweegt om een gezin te stichten, vermijd dan meubels met scherpe hoeken en overweeg om bekledingsmaterialen te kiezen, die ofwel donkerder van kleur zijn (om vlekken te verbergen) of gemakkelijker schoon te vegen zijn (zoals bijvoorbeeld leer). Toekomstige huisdieren zijn een ander praktisch punt om te overwegen.
9. Als je online iets koopt, mag je ook van gedachten veranderen
De manier waarop we meubels kopen, evolueert en de traditionele ‘winkels’ worden steeds minder populair. Online winkelen is handiger, er is meer keuze en je betaalt geen extra geld om die dure winkelruimte te dekken of voor de salarissen van het verkooppersoneel. Onthoud echter wel dat jouw consumentenrechten nog steeds van toepassing zijn wanneer je online koopt en, wat cruciaal is, dat je wettelijk het recht hebt om artikelen binnen 14 dagen te retourneren als je van gedachten verandert.
Als je online koopt, vermijd dan websites die ‘restocking fees’ of buitensporige leverings- of incassokosten in rekening brengen, want dit zijn vaak veelbetekenende tekenen van bedrijven waarmee je liever niet te maken hebt.
10. Nieuw huis… oud meubilair
Ten slotte wordt upcycling ook steeds populairder. Misschien heb je wel een oud, geliefd meubelstuk uit je vorige huis waar je niet graag afstand van doet, maar zie je niet hoe het zal combineren met je nieuwe interieur? Zo ja, waarom zou je het dan niet een make-over geven? Wees er creatief mee en heb plezier – je kunt de vernislaag verwijderen, handgrepen of andere kenmerken vervangen of misschien zelfs wel schilderen. Een perfect goed stuk kan dan een tweede leven krijgen – goed voor het milieu en ook goed voor jouw portemonnee.
Veel plezier bij het verhuizen!
Hopelijk heeft deze checklist je wat nuttig advies en ideeën gegeven. Onthoud vooral dat, hoewel een verhuizing stressvol kan zijn, het kopen van dingen voor je nieuwe woning ook leuk moet zijn. Veel succes met je verhuizing en, als je er al bent, welkom en geniet ervan om van je nieuwe huis een echte thuis te maken!
Leave a Comment