Omdat het ontwerp van een modern interieur simpel is, is het ook tijdloos. Moderne huizen hebben strakke lijnen en verder niet te veel gedoe, maar toch kan het interieur ook comfortabel en gezellig zijn. Een modernistische esthetiek is niet beperkt tot een specifieke stijl omdat moderne meubels in veel huizen met verschillende stijlen kunnen worden neergezet. Lees snel dit artikel en verzamel een aantal verbluffende ideeën voor een modern interieurontwerp zodat ook jij geïnspireerd kunt raken om je eigen meesterwerk te maken.

De geschiedenis van het moderne interieur

Het modernisme begon in de late 19e eeuw en bereikte in de jaren 1930 zijn hoogtepunt, waarna het langzaam afnam en overging in het postmodernisme. Een bepaalde stroom van het modernisme gaat tegenwoordig echter nog steeds door. Je ziet het vooral in de architectuurvormen van moderne designelementen wat de basis is van veel moderne huizen.

‘Vorm volgt functie’ is één van de belangrijkste principes die modernistische ontwerpen beheersen. De noodzaak om bouwwerken te vereenvoudigen kwam voort uit de snelgroeiende steden, die een alternatief voor de traditionele constructie nodig hadden. Een oplossing omvatte het gebruik van nieuwe materialen zoals gewapend beton en staal voor het maken van bouwconstructies. Als gevolg hiervan konden huizen voor het eerst grote ramen en platte daken hebben en konden ze ook kubistisch of zelfs cilindrisch van vorm zijn. Het gebruik van nieuwe materialen betekende ook dat de hoogte van structuren veel verder reikte dan ooit tevoren.

Het verschil tussen een modern interieurontwerp en een hedendaags interieurontwerp

Het is zeker gemakkelijk om een hedendaags ontwerp en een modern ontwerp door elkaar te halen. Eén van de belangrijkste verschillen tussen een hedendaags en modern ontwerp is vooral de leeftijd. Een hedendaags ontwerpt verwijst naar wat momenteel nieuw en innovatief is, terwijl een modern ontwerp verwijst naar een specifiek tijdperk in de ontwerpgeschiedenis. Tegenwoordig gebruiken architecten en interieurontwerpers moderne elementen in hedendaagse ontwerpen. Dit is vergelijkbaar met een modernistische opleving, maar moet niet worden verward met de moderne moederbeweging uit de 19e eeuw. Hedendaagse interieurs zijn een mix van stijlen uit het verleden met een gezonde dosis technologische vooruitgang.

1. Modernistische kunst

moderne-woonkamer

Modernistische kunstenaars verwierpen de traditionele idealistische kijk op het realisme en besloten in plaats daarvan expressieve kunstwerken in levendige kleuren en onwaarschijnlijke vormen te gaan maken. Abstracte kunst, het kubisme en het fauvisme leggen de essentie van het vroegmoderne perspectief vast. Dit was een reactie op verouderde tradities en de groei van een geïndustrialiseerde samenleving.

Een groot kunstwerk met een minimale of zelfs geen omlijsting aan een muur is een perfect voorbeeld hiervan. Kies op uitgestrekte muren voor een verzameling kunstwerken, maar maak niet de fout van het maken van een galerijwand omdat dit de modernistische uitstraling zal verstoren.

2. Neutrale muren

moderne-interieur-beige

Na de verfraaide Victoriaanse jaren met muurschilderingen en behang kozen de modernisten liever voor neutrale muren. Kies voor de binnen- en buitenkant van je huis wit- of grijstinten.

3. Lijngericht

Moderne interieurontwerpen zijn vaak opgebouwd rond eenvoudige, strakke lijnen. De sterke horizontale en verticale lijnen van de modernistische architectuur komen ook terug in meubels en decorontwerpen. Cilindrische kolommen komen vaak voor in moderne huizen. Deze vormen duidelijke verticale lijnen en tonen het revolutionaire gebruik van gewapend beton.

4. Industriële elementen

wit-modern-interieur

De moderne ontwerpstijl zou niet bestaan zonder de verbetering van beton, staal en glas die kunnen worden gebruikt als bouwmaterialen. Dus kies voor een eerbetoon aan de kern van het modernisme door te kiezen voor een industriële esthetiek met ijzeren of stalen afwerkingen en betonnen elementen.

5. Vermijd rommel

Werkbladen, mantels rondom een schouw, muren en andere zichtbare gebieden in het huis mogen niet voorzien zijn van rommel. Een mantra voor minimalisme is “minder is meer” en dit is essentieel bij het accessoriseren van je moderne interieur. Zorg ervoor dat je snuisterijen organiseert en uit het zicht zet.

6. Primaire kleuren

boekenkast

Moderne interieurs staan vaak bekend om de gedurfde kleuren. Voeg meubelstukken, kunstwerken of vloerkleden toe in de kleuren rood, geel, blauw, zwart en wit.

7. Open indeling

Een open indeling is een must als het gaat om modern interieurontwerp. Een open woonkamer, eetkamer en keuken helpt onnodige structuren in een huis te elimineren en stimuleert de vrije luchtstroom.

8. Gestroomlijnd meubilair

strak-modern-interieur

Veel moderne meubels uit het midden van de eeuw zijn iconisch en passen in elk huis. De beste interieurontwerpers kiezen meubels met rechte lijnen en maken ingetogen gebruik van decoratie. Gebruik dus meubels met een effen stof en vermijd gewaagde patronen of prints. Kies daarnaast ook voor led lampen om de moderne look af te maken.

9. Sla het gietwerk over

Sierlijke architectonische ontwerpen zoals lijstwerk en kroonlijsten zijn zeker niet nodig in een moderne woning. Om de rust van een echt moderne woning te behouden, kies je als het gaat om deuren en kasten voor minder verfraaide opties. Bekijk hier meer voorbeelden van een moderne stijl voor je keuken.

10. Grote ramen

luxe-badkamer-uitzicht

Mooie grote ramen zijn niet alleen prachtig modern, maar ook schitterend als het op licht aankomt. De moderne favoriet laat niet alleen frisse lucht maar ook meer natuurlijk licht binnen.

Leave a Comment