Gefeliciteerd met je rijbewijs! Je rijbewijs is een spannende stap naar onafhankelijkheid en volwassenheid, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. Vergeet niet dat wat je op de bestuurdersstoel doet niet alleen invloed heeft op jou, maar ook op alle anderen op de weg. We hebben de beste tips voor nieuwe bestuurders op een rijtje gezet om je te helpen veilig op te weg te blijven!

1. Vergeet de verkeersregels niet

Van verkeersborden tot voorrangsregels zijn er regels die bestuurders moeten begrijpen en volgen. De maximumsnelheid aanhouden, voldoende ruimte laten tussen jou en de auto voor je, verkeerssignalen opvolgen en je veiligheidsgordel dragen zijn er maar een paar van. Het leren en toepassen van verkeersregels helpt je een veilige en ontspannen tijd op de weg te hebben – en het helpt de andere bestuurders om je heen ook veilig en ontspannen te zijn. Bovendien kan het volgen van verkeersregels je helpen weg te blijven van verkeersboetes, die duur zijn en je autoverzekeringstarieven kunnen verhogen.

2. Hou afstand

Ford Ranger wit auto

Volgens deze bron hebben tieners hebben meer kans dan oudere bestuurders om te versnellen en kortere volgafstanden te nemen. Hoe hoger je snelheid, hoe minder tijd je hebt om je auto te stoppen, en hoe erger een botsing en de daaropvolgende verwondingen waarschijnlijk zullen zijn.

3. Denk aan een autoverzekering

Wie een auto bezit in Nederland is verplicht hiervoor een verzekering af te sluiten. De verplichte autoverzekering draait om de schade die door de auto aangericht wordt bij een ander. Als eigenaar van de auto ben je wettelijk aansprakelijk voor die schade en moet je daarvoor dus verzekerd zijn. Je zou een autoverzekering van unive.nl kunnen overwegen.

3. Hou je auto in goede staat

Door je auto goed te onderhouden kun je pech en andere mogelijke ongelukken voorkomen. De zorg voor je auto omvat regelmatig olie verversen en afstellen, de bandenspanning controleren (vergeet het reservewiel niet!), regelmatig banden wisselen, de remvloeistof en koelvloeistof controleren, en de benzinetank bijvullen voordat hij te dicht bij “E” komt. Als je auto voor jou moet zorgen, moet jij er ook voor zorgen. Als nieuwe bestuurder moet je de variabelen achter het stuur niet vergroten door je auto-onderhoud te laten verslappen.

4. Pas je accessoires aan

auto-stoelen

Nee, niet die bling bling velgen. We hebben het over het zorgen dat je stoel op een comfortabele plek staat en het controleren van alle spiegels of ze je zicht geven op de dode hoeken van je auto. Hoe te controleren? Een auto dat je van achteren inhaalt moet in de zijspiegel verschijnen net als het uit de middelste achteruitkijkspiegel verdwijnt. Als tip voor nieuwe bestuurders, vooral, doe dit voordat je gaat rijden, niet als je auto in beweging is.

5. Rij niet te dicht op elkaar

Te dicht op elkaar rijden is een belangrijke oorzaak van kop-staart ongevallen. Denk aan de 3-seconden regel: Kies een object op de weg voor je (zoals een bord, boom of viaduct), en tel wanneer het voertuig voor je het object passeert langzaam 22-23-24. Als je het object bereikt voordat je het tellen hebt voltooid, volg je te dicht op elkaar.

Als de auto voor je op de rem trapt en je rijdt hem achterop, dan kan dat voor jou een bekeuring betekenen, een rechtszaak van de andere bestuurder, en een dure rekening van je verzekeraar.

6. Wees voorbereid

In geval van ongelukken, pech of andere noodsituaties moet je auto altijd belangrijke documenten bevatten en een noodpakket met alles wat je voor langere tijd in je auto nodig hebt. Zorg dat je zaken als je kentekenbewijs, verzekeringsbewijs en rijbewijs bij de hand hebt. Een goede noodkit bevat ook water, niet-bederfelijke snacks, een nooddeken, zaklampen, verkeerskegels en eventueel vuurpijlen, startkabels, essentieel gereedschap, en een kleine hoeveelheid van de olie en koelvloeistof die je auto nodig heeft. Denk overigens ook goed na over een ongevallen inzittendenverzekering.

7. Hou altijd rekening met het weer

Regen, wind en sneeuw kunnen het rijden moeilijker en gevaarlijker maken. Als het nat is, zorg dan dat je koplampen branden, vertraag en vergroot je volgafstand. Remmen duurt langer bij gladde wegen – soms wel tien keer zo lang als op een droge weg. Het belangrijkste is dat als de omstandigheden te verraderlijk zijn, je beter van de weg kunt blijven totdat je de kunst van het rijden in de winter onder de knie hebt.

8. Rij niet onder invloed

Rijden onder invloed omvat het onder invloed zijn van alcohol, drugs of slaapgebrek. Niemand hoeft je te vertellen hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn. Doe het gewoon niet.

Leave a Comment