Tegenwoordig is alleen het hebben van een bepaalde kwalificatie op de arbeidsmarkt niet voldoende. Om die droombaan te kunnen krijgen, is het essentieel dat je over specifieke vaardigheden beschikt en met name soft skills. Je kunt bij soft skills bijvoorbeeld denken aan goed kunnen communiceren of in teamverband kunnen werken.

Over het algemeen verwerf je deze vaardigheden niet op de universiteit, maar doe je ze wel op in het dagelijkse beroepsleven. Maar hoe dan? Laten we eens kijken naar enkele handige methoden, tips en voorbeelden.

Wat zijn vaardigheden?

Voordat we ingaan op ‘hoe’ je nieuwe vaardigheden kunt verwerven en kunt leren beheersen is het de moeite waard om eerst uit te leggen wat een vaardigheid is.

Vaardigheid is het vermogen om een specifieke taak of activiteit op een hoog niveau uit te kunnen voeren

Het is mogelijk om door oefening en toewijding vaardigheden te verwerven en tot in de perfectie (of bijna perfectie) aan te scherpen. Het leren en het beheersen van een vaardigheid houdt veel meer in dan alleen een theoretisch begrip van feiten of concepten.

Hoewel de termen ‘vaardigheid’ en ‘competentie’ vaak door elkaar worden gebruikt, is er eigenlijk echt een verschil. Het belangrijkste verschil is dat een competentie veel breder is dan een vaardigheid. Een competentie bestaat uit kennis en vaardigheden in combinatie met bijbehorende gedragspatronen. In feite is een vaardigheid het praktische deel van een bredere competentie.

Waarom zouden we constant nieuwe vaardigheden moeten leren?

kantoor-koffie-laptop

Voortdurend leren, groeien en ontwikkelen is voor ons als mens niet alleen noodzakelijk het is ook essentieel voor het maken van een slim en verstandig levensplan. Kortom, er zijn talloze redenen waarom het de moeite waard is om voortdurend nieuwe vaardigheden te verwerven, onder de knie te krijgen en aan te scherpen.

Hieronder zetten we enkele van de belangrijkste redenen op een rijtje:

  1. Disciplines, beroepen en technologieën veranderen in onze moderne informatiemaatschappij razendsnel. Als je niet bij blijft raak je het kwijt! Continu blijven leren verhoogt het aantal kansen dat voor je beschikbaar is op de arbeidsmarkt en zorgt ervoor dat je kwalificaties en je vaardigheden in lijn blijven met de constant veranderende behoeften en vereisten.
  2. Je kunt je hersenen vergelijken met de spieren van je lichaam – door ze te trainen, blijven je hersenen in topconditie en kun je nieuwe vaardigheden sneller en effectiever verwerven en ook beheersen. Het voortdurend opdoen van nieuwe vaardigheden en kennis vergroot ook je denkvermogen.
  3. Het beheersen van een breed spectrum aan vaardigheden maakt je ook flexibeler. Voordelen zijn onder meer dat we de focus sneller kunnen verleggen en ervan kunnen profiteren in onverwachte situaties – een kwaliteit die vooral nuttig is in onze technologisch complexe samenleving.
  4. Het aanscherpen van je vaardigheden vergroot ook je kansen op succes. De beroemde natuurkundige Albert Einstein (1879–1955) beschouwde zichzelf niet als een geboren genie. Hij beweerde dat zijn ontdekkingen en wetenschappelijke doorbraken voornamelijk het resultaat waren van nieuwsgierigheid: “Ik heb geen speciaal talent. Ik ben alleen hartstochtelijk nieuwsgierig.”

Methoden & voordelen

Het verwerven en het beheersen van vaardigheden is daarom zowel vanuit persoonlijk als professioneel perspectief erg belangrijk. Maar hoe kun je nieuwe vaardigheden nu het beste verwerven en beheersen? En welke methoden zijn er om je te helpen om dit in de praktijk te brengen?

1. Training op het werk

man standing in front of people sitting beside table with laptop computers

Training op het werk is een geweldige manier om zonder zelfs maar de werkplek te hoeven verlaten nieuwe vaardigheden te verwerven en onder de knie te krijgen. Als je collega’s hebt met bijzonder aantrekkelijke vaardigheden, vraag hen dan hoe ze die vaardigheden hebben verworven. Gebruik hun tips als springplank. Als alternatief kun je de zaken ook wat formeler aanpakken door je werkgever of verantwoordelijke te vragen of het mogelijk is om een expert op een bepaald gebied in te huren voor het geven van een training.

2. Trainingen & workshops

Je kunt ook nieuwe vaardigheden opdoen door een traditionele training of een workshop te volgen. Veel universiteiten en middelbare scholen bieden cursussen of seminars aan voor mensen buiten hun instellingen. Workshops zijn een ideale setting om een bepaalde vaardigheid te verwerven. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld een specifieke IT-vaardigheid zoals website-ontwerp, codering of programmeren.

En vergeet niet om je werkgever te vragen of er een opleidingsbudget beschikbaar is om alle of een deel van de kosten te dekken. Werkgevers stellen het over het algemeen op prijs wanneer medewerkers proactief proberen om hun vaardigheden uit te breiden. Ze zijn vaak bereid om te investeren in cursussen en onderwijsprogramma’s voor hun personeel.

3. E-learning

kantoor-werknemer

Misschien staat je agenda je niet toe om traditionele trainingen of onderwijsprogramma’s bij te wonen of misschien zijn er in jouw regio geen opties. Dan is e-learning via Soofos een uitstekend alternatief. Het enige wat je nodig hebt, is een computer en een internetverbinding.

E-learning houdt in dat je niet gebonden bent aan een bepaalde tijd of plaats. Je kunt leren en studeren waar en wanneer jou dat uitkomt. Bovendien is het aantal beschikbare interactieve cursussen en digitaal lesmateriaal de afgelopen jaren snel gegroeid.

4. Webinars & YouTube

Webinars, podcasts en YouTube-video’s zijn inspirerende, gemakkelijk toegankelijke tools, die je kunnen helpen om nieuwe vaardigheden te verwerven en onder de knie te krijgen. Ze zijn duidelijk en beknopt en opgesplitst in beheersbare brokken. Webinars zijn vaak live of on-demand, terwijl podcasts en instructievideo’s altijd beschikbaar zijn.

5. Blogs & boeken

boekenkast

Het is ook mogelijk om zelf onderzoek te doen. Het internet staat vol met interessante blogs met talloze tips voor het verwerven en het beheersen van een breed scala aan vaardigheden. Of waarom ga je niet weer naar school? Bezoek een bibliotheek of een gerenommeerde boekhandel! Boeken blijven een waardevolle bron van informatie, vooral omdat hun content op een duidelijke, beknopte en gestructureerde manier wordt gepresenteerd.

10 tips voor het verwerven en het beheersen van nieuwe vaardigheden

Het is de moeite waard om wanneer je nieuwe vaardigheden wilt verwerven en wilt leren beheersen enkele van de volgende tips in gedachten te houden:

1. Maak een rooster met vaste studietijden

plan-planning

Door structuur in je studieplan aan te brengen, wordt het veel sneller en gemakkelijker om nieuwe vaardigheden te verwerven en onder de knie te krijgen.

Kies een tijd die past bij je dagelijkse routine. Ochtendmensen halen bijvoorbeeld het meeste uit hun studie door vroeg te beginnen. Anderen komen pas later op de dag op gang en in dat geval kun je de tijd, dat je gaat leren, het beste in de middag plannen.

2. Krijg feedback

Om nieuwe vaardigheden zo effectief mogelijk in de praktijk te kunnen brengen, is het essentieel om regelmatig feedback te krijgen. Met goede feedback kun je dieper reflecteren, wat essentieel is voor het leerproces.

Neem elke dag de tijd om na te denken over de voortgang, die je boekt. Wat ging er goed? Wat wil je de volgende keer verbeteren? Zelfreflectie versterkt je persoonlijke groei en het stelt je in staat om je vorderingen te volgen.

3. Begin met kernvaardigheden

Als je weinig voorkennis hebt over een nieuwe vaardigheid, die je gaat leren, kan het allemaal een beetje ontmoedigend lijken.

De meeste vaardigheden bestaan uit kernvaardigheden (kerncompetenties) en secundaire vaardigheden. Maar wat is het verschil? De kernvaardigheden zijn essentieel om een nieuwe vaardigheid te kunnen leren, terwijl secundaire vaardigheden nuttig zijn, maar niet essentieel om deze vaardigheid onder de knie te kunnen krijgen. Met een Soofos plus account kan je dit in ieder geval allemaal leren.

Om bijvoorbeeld schrijver te worden, is beheersing van een taal een kernvaardigheid, terwijl marketing een secundaire vaardigheid is. We raden je aan om te beginnen met de kernvaardigheden.

4. Doe de dingen stap voor stap

Het verwerven en het beheersen van een nieuwe vaardigheid is vaak een lang en complex proces. Daarom is het de moeite waard om het op te splitsen in een reeks kleinere stappen. Als je dergelijke mijlpalen instelt, kun je ook de voortgang, die je boekt, beter bijhouden.

5. Leer van de ervaring van andere mensen

man using MacBook

Het succes van de mensheid is ontstaan door het vermogen om voort te bouwen op en het te verbeteren van de uitvindingen en de ervaringen van anderen. Dit geldt evenzeer voor het verwerven en het beheersen van nieuwe vaardigheden. Wie ken jij met de relevante ervaring en de vaardigheden, die je wilt verwerven? Hebben ze tips voor jou? En op welke valkuilen moet je letten?

6. Leer van experts

Bestudeer de experts in je relevante vakgebied. Wie zijn de beste? Waarom zijn ze zo goed en wat maakt ze een expert op hun vakgebied? Profiteer hiervan en gebruik hun trucs, tips, ervaring en kennis om je vaardigheden uit te breiden.

7. Zoek een mentor

Misschien is er een medewerker die al wat langer bij de organisatie werkt en die je kan begeleiden bij het beheersen van een specifieke vaardigheid. Vraag hen of ze bereid zijn deze rol te vervullen. De meeste mensen zijn meer dan bereid om te helpen en delen graag hun kennis met anderen.

8. Stel realistische doelen

Stel tastbare en realistische doelen voor jezelf. Maak ze niet te groot of onmogelijk. Dit heeft vaak een demotiverend effect of het stopt je voordat je zelfs maar begint! Het verwerven en het beheersen van nieuwe vaardigheden houdt in dat je realistische, positieve en uitdagende doelen stelt, die je elke dag weer inspireren.

9. Onderneem actie

Een vaardigheid is meer dan alleen theoretische kennis. Hoewel theorie de basis kan vormen, is het verwerven en het beheersen van nieuwe vaardigheden uiteindelijk het in praktijk brengen van de theorie. Leren door te doen, is essentieel om je vaardigheden onder de knie te kunnen krijgen of aan te kunnen scherpen.

10. Ken jezelf

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, kan een beetje zelfinzicht enorm helpen. Wat zijn je sterke en zwakke punten? Welke kwaliteiten, talenten en karaktereigenschappen heb je om een specifieke vaardigheid te kunnen leren? Door jezelf deze vragen te stellen, genereer je het inzicht dat nodig is om effectiever te kunnen leren.

Duidelijkheid

Zoals je hebt gelezen, zijn er veel manieren en praktische tips om een nieuwe vaardigheid te kunnen verwerven en te kunnen beheersen of om bestaande vaardigheden aan te kunnen scherpen. Het is belangrijk om te weten welke vaardigheden en competenties er binnen jouw organisatie bestaan. Gewapend met deze informatie is het veel gemakkelijker om de best mogelijke teams samen te stellen of om de beste vervangers te vinden, wanneer één van je belangrijkste medewerkers ziek is.

Leave a Comment