In dit artikel vind je enkele nuttige suggesties van onze deskundigen op het gebied van trappen, die je kunnen helpen bij het kiezen van de perfecte trap. Onze richtlijnen helpen bij het nemen van de beste beslissing voor jou en je gezin.

Naast dat het toegang geeft tot de bovenste verdiepingen van het huis, bijvoorbeeld een slaapkamer, een mezzanine, een zonnedek of een daktuin, vertegenwoordigt de trap ook een onderscheidend architectonisch kenmerk in het ontwerp van een huis. Ben je van plan om een nieuw huis te laten bouwen en heb je een gloednieuwe trap nodig? Wil je je huis gaan renoveren en wil je graag je bestaande trap vervangen door een nieuwe functionele en uitstekende trap? Volg dan onze tips en je zult de perfecte trap voor in je huis zeker vinden.

1. De beschikbare ruimte

woman climbing on brown concrete stairs

Hoeveel ruimte hebben we nodig voor een trap? Wat is de minimale breedte van een trap?

Kijk goed naar de beschikbare ruimte voor de trap. Dit kan je helpen bij het bedenken van een ontwerp dat functioneel is en perfect in huis past. Wij adviseren als je een klein huis hebt rechte of L-vormige trappen. Wij kunnen je ook helpen om een keuze te maken uit de enorme selectie van elegante en stijlvolle wenteltrappen. Als het gebied dat je hebt groter is, kun je kiezen voor een grotere en meer decoratieve trap, zoals een U-vormige trap, een gebogen of zelfs spiraalvormig model. Door ons basisinformatie te geven zoals bijvoorbeeld de constructie van het plafond en de hoogte van de ruimte van vloer tot vloer, kunnen wij de perfecte trapoplossing voor in jouw huis ontwerpen.

Als je geen geschikte opening voor een wenteltrap kunt maken, kun je overwegen om een gecombineerde trap te nemen. Je kunt dan denken aan een combinatie van rechte en spiraalvormige treden.

2. Een handleiding voor het ontwerpen van een trap 

Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je dus kiezen uit de vormen en de indelingen van vele soorten trappen.

Open trappen: de meest natuurlijke manier om naar boven te lopen

Wij geloven dat de open trapvorm, die kan worden ontworpen als rechte trap, een kwartslag trap, een trap met een halve draai of zelfs een S-vorm het meest populair is. Wij kunnen de open trap (soms ook wel vluchttrap genoemd) aanpassen aan elke beschikbare ruimte en kunnen deze ook aanpassen aan elke configuratie. Dit is waarschijnlijk ook de meest comfortabele en gemakkelijk te lopen trapvorm. We kunnen een trap met een kwartslag bereiken. Je kunt dan denken aan 90°, met twee wentelingen van 45° of met drie wentelingen van 30°. De overloop kan aan het begin van de trap, halverwege of bovenaan worden geplaatst. Ook moet er aan de juiste trapleuning gedacht worden, om het ontwerp compleet te maken. Hierbij kun je denken over een rvs trapleuning.

Een trap met halve draai bestaat in plaats daarvan uit twee rechte parallelle stukken, die zijn verbonden door een draai van 180°. Ze worden ook wel U-vormige trappen genoemd. We kunnen met behulp van een rechthoekige overloop, twee vierkante stukken of een aantal wentelingen een bocht van 180° maken.

Wenteltrappen: een onderscheidend vleugje klasse

Wenteltrappen worden vaak verward met gebogen of spiraalvormige trappen. Hoewel beide soorten trappen een spiraalvormige boog volgen, zijn wenteltrappen meestal zeer compact gemaakt en draaien de treden rond een centrale paal.

We hebben onze eigen manier om onze exclusieve wenteltrappen te ontwerpen en dat is om de spiraalvorm tot op het hoogste niveau te verbeteren.

Spiraalvormige of gebogen trappen: een statement voor elk interieurontwerp

Op dit punt steekt onze expertise er met kop en schouder bovenuit. Voor een gebogen trap is er geen centraal punt vereist. We kunnen de ondersteunende structuur ontwerpen met behulp van balken die lateraal of onder de treden worden aangebracht. Je kunt kiezen uit verschillende ontwerpen zoals cirkelvormig, een halve cirkel, een S-vorm of andere speciale vormen. Vele andere stijlen zijn ook mogelijk.

Combinatietrappen

Als de beschikbare ruimte maar beperkt is, maar je toch een exclusief ontwerp voor je trap wilt, kun je een ‘combinatietrap’ overwegen. Dit zal een recht begin en einde hebben, maar gebogen of spiraalvormige treden als tussenstappen. Een wenteltrap met aan het begin en aan het einde rechte treden is ook een goede optie. Zeker als je je wenteltrap comfortabeler wilt maken.

3. Ontwerp, stijl en materialen

moderne-trap

Naast het ontwerp moet je ook kiezen uit vele soorten materialen, die je trap de uiteindelijke uitstraling zullen geven. Welke soorten materialen worden er eigenlijk aanbevolen om een trap mee te bouwen?

Je kunt kiezen voor verschillende soorten hout, smeedijzer, marmer, graniet of als je de voorkeur geeft aan een traditionele stijl voor steen. Als je huis in plaats daarvan modern of eigentijds is, geef je misschien wel de voorkeur aan gepoedercoat staal, roestvrij staal, acryl of glas. Een combinatie van materialen is de beste keuze als je je trap een buitengewone en tijdloze uitstraling wilt geven.

4. Beschikbaar budget 

Afhankelijk van de materialen, de vorm en het ontwerp dat je kiest, kan de trap in een andere prijsklasse vallen en kan de uiteindelijke prijs aanzienlijk variëren.

Als algemene richtlijn zijn stalen trappen goedkoper dan massief houten trappen of glazen trappen, maar er zijn verschillende combinaties van materialen, die binnen de verschillende prijsklassen passen.

Rechte trappen of wenteltrappen zijn over het algemeen goedkoper dan gebogen of spiraalvormige trappen. Wij stellen twee manieren voor om je perfecte trapontwerp binnen je budget te kunnen vinden.

  1. Zoek het type trap dat je bevalt (kies uit foto’s op het web) en neem contact met ons op voor een offerte. Op deze manier kom je erachter of het budget dat je hebt voldoende is voor het soort trap dat je in gedachten hebt.

Als het budget lager is, kunnen wij je helpen bij het vinden van alternatieve oplossingen en proberen we de stijl en het ontwerp dat je wilt toch te behouden. Al onze trappen zijn allemaal volledig op maat gemaakt, waardoor we veel verschillende keuzes en oplossingen tegen verschillende prijzen kunnen aanbieden.

  1. Stel je eigen budget in en neem contact met ons op om erachter te komen welke keuzes en trapopties je hebt, die binnen het budget vallen.

5. Bouwvoorschriften en veiligheid

top view of brown spiral stairs

Onze experts op het gebied van trappen zullen je helpen bij de selectie van de meest veilige en comfortabele trap voor jou en je gezin. Veiligheid is altijd onze prioriteit.

Bij het vervaardigen van een trap verwijzen we naar de huidige bouwvoorschriften. We houden ook rekening met het gemak van het beklimmen van de trap, vooral wanneer er kinderen of ouderen er gebruik van maken.

Aangezien de bouwregelingen per land, per regio of per stad kunnen verschillen, is het absoluut noodzakelijk dat je bij de gemeente bij jou in de buurt navraagt welke regels er van toepassing zijn op jouw bouwproject.

Leave a Comment