Productiviteit gedijt in omgevingen waar creatieve gedachten groeien, afleiding tot een minimum wordt beperkt en een gezonde atmosfeer ons stimuleert. Veel moderne werkplekken zijn slim ontworpen om de productiviteit van werknemers te stimuleren, maar onze home offices missen deze innovaties. Gelukkig kunnen degenen onder ons die vanuit thuiswerkplekken werken veel leren van de revolutionaire ontwerpen van groene, georganiseerde en innovatieve werkplekken.

Of je nu een eigen bedrijf start, fulltime thuis werkt of af en toe vanuit jouw home office zaken doet, je kunt met deze tips jouw home office optimaliseren om productiever te kunnen werken.

1. Voeg aan jouw home office jouw eigen stijl toe

home-office

Volgens een onderzoek van de University of Exeter verbetert het nemen van beslissingen over het kantoormeubilair van jouw home office niet alleen de productiviteit maar ook de gezondheid en het geluk. In feite bleken de deelnemers aan het onderzoek hierdoor 32% productiever te worden.

Denk na over jouw persoonlijke stijl voordat je een binnenhuisarchitect inhuurt om ontwerpbeslissingen voor jou te nemen. Houd je van industriële vormgeving, art deco, modern country of shabby chic? Welke soorten persoonlijke items inspireren jou in jouw home office? Motiveren persoonlijke souvenirs je en maken ze je gelukkig? Deze individuele details zorgen ervoor dat jij je meer op jouw gemak voelt in jouw home office, wat natuurlijk ook de productiviteit verhoogt.

2. Gebruik in jouw home office de kleur groen

Het kiezen van de juiste kleuren voor jouw home office kan jouw creativiteit en productiviteit stimuleren. Groen wordt geassocieerd met groei en daadkracht. Groen roept ook gevoelens van rust op. Bovendien concludeert een onderzoek van Stephanie Lichtenfeld aan de Universiteit van München dat de kleur groen creatieve prestaties zou kunnen stimuleren. Tijdens het onderzoek ontdekten de onderzoekers dat zelfs een glimp van groen “een soort pure, open (mentale) verwerking geeft, die nodig is om creativiteitstaken goed te kunnen doen.”

Als het groen schilderen van je hele home office je niet bevalt, kun je nog steeds de vruchten plukken door een accentmuur groen te schilderen. Planten en andere accessoires zijn ook uitstekende toevoegingen om groen in jouw home office te introduceren.

3. Voeg aan jouw home office natuurlijk licht en de juiste verlichting toe

Tijdens een onderzoek van de Carnegie Mellon University kwam men tot de conclusie dat hogere verlichtingsniveaus en daglichtsimulerende armaturen de productiviteit kunnen verbeteren. Bovendien werd tijdens een onderzoek over daglicht in scholen geconcludeerd dat leerlingen, die zich in klaslokalen met de grootste ramen bevonden, 15% sneller waren in rekenen en 23% sneller in lezen dan degenen met minder daglicht.

Wanneer je vanuit een home office werkt, heb je de luxe om te kiezen waar jouw home office zich bevindt om het lichtniveau en natuurlijk licht te optimaliseren. Jouw home office lokaliseren waar je natuurlijk licht ontvangt, is een geweldige strategie om jouw productiviteit te verhogen. Ramen, die op het zuiden zijn gericht, geven je bijvoorbeeld veel zon, wat vooral tijdens de wintermaanden belangrijk is.

Een onjuiste verlichting kan vermoeidheid van de ogen en slaperigheid veroorzaken, wat de productiviteit belemmert. De tint van het licht is ook een factor om rekening mee te houden. Warme kleurtemperaturen zijn rustgevend, terwijl koele kleurtemperaturen de productiviteit stimuleren. Door een LED taaklamp te kiezen waarmee je de instellingen van de kleurtemperatuur kunt wijzigen, krijg je de flexibiliteit om een geschikte lamp te kiezen die bij jouw taken past.

4. Overweeg een sta bureau

kantoor-koffie-laptop

Je denkt misschien dat het gebruik van een sta bureau slechts een trend is, maar wist jij dat het de productiviteit daadwerkelijk kan verhogen? Volgens dit artikel kan zitten gedurende het grootste deel van de dag de productiviteit aanzienlijk verminderen als gevolg van obesitas, cardiovasculaire problemen en onze ontspannen gemoedstoestand tijdens het zitten.

Velen die gebruik maken van sta bureaus, melden echter wel dat ze naast pijnlijke benen ook voet- en rugklachten ervaarden. Je kunt dit soort vermoeidheid voorkomen, door de hele dag staan en zitten af te wisselen. Werk langzaam toe naar een doel van ongeveer vier uur per dag staan. Kies bovendien ook geschikt schoeisel, die jou de juiste ondersteuning bij het staan geven. Maak gebruik van een gemotoriseerd sta bureau dat eenvoudig kan worden versteld in een staande of zittende positie. Maar deze gemotoriseerde bureaus kunnen wel duur zijn. Als alternatief kun je een sta bureau op wielen kopen om gedurende de dag te kunnen wisselen. Een andere optie is een tafelblad dat bovenop een traditioneel bureau kan worden geplaatst.

5. Houd jouw home office schoon en opgeruimd

Als jouw home office vrij van rommel is, kan jouw geest helder denken. De eerste stap bij het opruimen van de rommel in jouw home office is door simpelweg de spullen te verwijderen, die je niet nodig hebt.

Wat betreft de items die je wilt bewaren en die je niet elke dag gebruikt, zijn er veel producten die speciaal zijn ontworpen om ze te organiseren. Door jouw items te groeperen, kun je items gemakkelijk vinden wanneer je ze nodig hebt, omdat je gemakkelijk kunt onthouden waar ze zich bevinden. Gebruik archiefkasten, decoratieve manden en andere houders. Deze items kunnen zowel een lust voor het oog als functioneel zijn. Vandaar dat aantrekkelijke en georganiseerde ruimtes jouw geluk en productiviteit verbeteren.

6. Zorg ervoor dat jouw home office een toegewijde en privéruimte is

man operating laptop on top of table

Afleiding door gezinsleden, huisdieren of de televisie kan jouw productiviteit belemmeren. Heb je ooit vanuit huis deelgenomen aan een telefonische vergadering en dat de hond naar een bezorger begon te blaffen of dat een van jouw kinderen jou onderbrak? Het is gênant en het belemmert de productiviteit van het hele betrokken team. Om deze redenen is een eigen home office noodzakelijk als je vanuit huis werkt.

Richt een home office in het rustigste deel van jouw huis in, weg van de drukte van alledag. Als een eigen home office voor jou niet mogelijk is, overweeg dan om een kamerscherm of shoji-scherm te kopen om de afleiding bij je thuis weg te nemen. Zorg ervoor dat gezinsleden vooral wanneer je deelneemt aan audio- en videogesprekken jouw privétijd respecteren door een visuele aanwijzing te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een bordje met ‘Niet storen’.

7. Verbeter de kwaliteit van de lucht in jouw huis

Volgens een onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Health and SUNY-Upstate Medical School hebben degenen die in een groene omgeving met een betere luchtkwaliteit werken, hogere scores voor cognitief functioneren dan degenen die in conventionele luchtdichte omgevingen met een slechtere luchtkwaliteit werken. De groene gebouwen gebruiken materialen met een lage uitstoot en verhogen de buitenlucht, wat resulteert in een verminderde blootstelling aan VOS (vluchtige organische stoffen) en CO2 (kooldioxide).

In de meeste thuisomgevingen blijken deze chemicaliën laag te zijn. Als je echter de kwaliteit van de lucht binnenshuis wilt verbeteren, zijn er kleine dingen die je kunt doen. Het gebruik van kamerplanten verbetert bijvoorbeeld de kwaliteit van de lucht. Bovendien zorgt het schoonhouden van jouw omgeving door veelvuldig stofzuigen met een HEPA-filter en schoonmaken met niet-giftige reinigingsmiddelen voor een betere luchtkwaliteit. Bovendien kan het ook gunstig zijn om frisse lucht binnen te laten door ramen te openen en plafondventilatoren te gebruiken om de luchtcirculatie te verbeteren.

Leave a Comment