We willen allemaal graag een gezonde relatie hebben, maar de meesten van ons hebben nooit echt geleerd wat dat eigenlijk betekent. Als therapeut met meer dan tien jaar ervaring in het werken met stellen, geef ik je in dit artikel mijn beste tips voor het behouden van een goede, gezonde relatie. Het belangrijkste is communicatief en proactief zijn.

1. Doe dingen die je ook deed in het eerste jaar dat je nog aan het daten was

keuken-koppel

Naarmate de maanden en de jaren verstrijken, hebben we de neiging om in onze spreekwoordelijke joggingbroek te kruipen en lui te worden in onze relatie. We verliezen ons geduld, vriendelijkheid, bedachtzaamheid, begrip en de inspanning, die we ooit voor onze partner hebben gedaan, zijn ook ver te zoeken. Denk eens terug aan het eerste jaar van jullie relatie en schrijf alle dingen op die je vroeger voor je partner deed. Begin deze dingen weer opnieuw te doen.

2. Vraag om wat je wilt

Na verloop van tijd gaan we ervan uit dat onze partner ons zo goed kent, dat we niet meer hoeven te vragen wat we willen. Wat gebeurt er als we deze aanname doen? Dan heb je verwachtingen en ontstaan er teleurstellingen als daar niet aan wordt voldaan. Die onvervulde verwachtingen kunnen ruzie veroorzaken en je kunt je dan gaan afvragen of je partner nog wel gevoelens voor je heeft. Dat is helemaal niet nodig, onthoud dat ‘vragen om wat je nodig hebt’ zich uitstrekt tot alles, van emotionele tot seksuele wensen.

3. Word een expert op het gebied van je partner

Denk na over wie je partner werkelijk is en wat hem/haar zowel fysiek als emotioneel opwindt. We kunnen worden misleid door wat we denken dat ze willen, in plaats van echt te kijken wat de behoeften zijn. Onthoud dat wat belangrijk is voor je partner, voor jou niet logisch hoeft te zijn maar dat maakt helemaal niet uit; je moet het gewoon doen.

4. Creëer een wekelijks ritueel om de band goed te houden

Het kan kort of lang zijn, maar het begint door elkaar te vragen wat er de afgelopen week wel en niet goed is gegaan en wat er de komende week kan worden verbeterd. Maak bovendien van deze gelegenheid gebruik om op dezelfde golflengte te komen en de agenda’s op elkaar af te stemmen. Probeer te plannen en te praten over wat je zou willen zien gebeuren in de komende dagen, weken en maanden in jullie relatie. Zonder hier open over te praten, kunnen onvervulde behoeften en wrokjes ontstaan en dat kan de relatie in de weg staan.

5. Blijf sexy

koppel-bed

Wat zou er in jullie relatie kunnen veranderen als jij en je partner zich beiden inzetten om wat je elk sexy vindt uit te voeren en het gedrag dat dat niet is te beperken? Denk hier in de meest brede vorm van het woord over na. ‘Sexy’ kan zeker verwijzen naar de voorkeuren in de slaapkamer, maar het vertegenwoordigt ook wat ons opwindt aan onze partner in ons dagelijks leven. Vind je het sexy als je partner je zal helpen met het huishouden? Vind je het ‘minder sexy’ als ze met de deur wijd open naar het toilet gaan? Praat over wat het specifiek betekent om ‘het sexy te houden’ in de relatie. Sta versteld, sta open en laat je vooral inspireren. Als je overigens moeite hebt in bed, dan zou je altijd nog een penisring kunnen overwegen.

6. Wees creatief over de tijd die je samen doorbrengt

Doorbreek de routine van een ‘etentje en een film’ en ontdek hoe een kleine nieuwigheid je relatie echt nieuw leven kan inblazen. Heb je een beperkt budget en weinig tijd? Ga op internet op zoek naar ‘goedkope ideeën voor een date’ en je zult verbaasd zijn over de overvloed aan opties die je tegenkomt. Kun je je geen oppas veroorloven? Probeer met vrienden met kinderen af te spreken om om de beurt op elkaars kinderen te passen. Het is gratis en ze zullen waarschijnlijk heel blij zijn om je kinderen een paar uurtjes over de vloer te hebben omdat ze op een ander moment hun kinderen ook bij jullie kunnen achterlaten.

7. Wees fysiek

koppel-relatie-fietsen

Tenzij jullie je hebben gecommitteerd aan een aseksueel partnerschap, zijn seks en aanraking (kussen, hand vasthouden, knuffelen enz.) vitale componenten van een romantische relatie. Hoeveel seks een stel heeft, hangt natuurlijk af van de specifieke behoeften van het stel dus het is absoluut noodzakelijk dat je jouw ideeën hierover bespreekt om zo eventuele discrepanties in de verlangens te kunnen beheersen. De momenten waarop beide partners op exact dezelfde seconde ‘in de stemming’ zijn zijn maar heel zeldzaam, maar over het algemeen hebben de meeste mensen, zelfs als ze aanvankelijk niet in de stemming waren, de neiging om er na de eerste paar minuten ‘wel in te komen’.

8. Neem elke dag een (mentale) break

Afleidingen in het dagelijks leven en gebeurtenissen op het werk kunnen onze gedachten helemaal in beslag nemen en zo blijft er weinig tijd of energie over voor onze partner. Probeer te leren om ook een moment van de dag ‘echt partner te zijn’. Dit betekent dat we, afgezien van noodgevallen of deadlines, volledig aanwezig zijn als we bij elkaar zitten. We horen echt wat de ander te zeggen heeft (in plaats van te doen alsof we luisteren), we laten onze afleiding achter ons en we pakken alles pas weer op als de zon opkomt en we de deur uitlopen.

9. Neem wanneer je ze nodig hebt ‘vechtpauzes’

Wanneer er onvermijdelijk conflicten optreden, onthoud dan dat je ze zorgvuldig en met veel respect naar je partner en naar jezelf toe uitpraat. Als je ziet dat de stress tijdens een gesprek over een conflict begint te escaleren, kan een van jullie of jullie beiden een pauze inroepen, zodat je even tot bedaren kunt komen. Maar dit helpt alleen als je een specifiek tijdstip afspreekt om het gesprek voort te zetten (d.w.z. 10 minuten vanaf nu, dinsdag om 14.00 uur enz.), zodat het wel uitgepraat wordt.

10. Als je in een conflict bent, durf dan om je ware gevoelens te tonen

koppel-relatie

Bij de meeste meningsverschillen communiceren we vanuit de ‘bovenste laag’ van ons gevoel. Dat zijn de voor de hand liggende emoties zoals woede, ergernis en dergelijke. Maar dit kan tot verwarring leiden, verdedigend gedrag veroorzaken en het kan uiteindelijk de discussie afleiden van het echte probleem. Begin te communiceren vanuit de ‘onderste laag’ van je gevoel, dit zijn de gevoelens die je gevoelens, zoals teleurstelling, afwijzing, eenzaamheid of gebrek aan respect echt laten zien.

11. Probeer iets te begrijpen en het er niet zomaar alleen mee eens te zijn

Makkelijk in theorie is vaak moeilijk in de praktijk. Gesprekken veranderen snel in argumenten wanneer we onze partner willen horen toegeven dat we gelijk hadden of wanneer we van plan zijn om hun mening te veranderen. Kies ervoor om een gesprek te benaderen als een kans om het perspectief van je partner te begrijpen, in plaats van te wachten totdat ze toegeven. Vanuit dit perspectief hebben we een interessante dialoog en voorkomen we een een grote ruzie of aanhoudende frustratie.

12. Zorg ervoor dat je verontschuldiging wordt geaccepteerd

Het is vast wel duidelijk dat je verontschuldigingen aanbieden een goede zaak is, maar het heeft pas echt impact als je het ook meent. Dingen zeggen als ‘het spijt me dat je je zo voelt’, ‘het spijt me dat je het zo ziet’ of ‘het spijt me als ik je van streek maak’ is een verspilling van tijd. Als je het niet meent haalt het niets uit.

Accepteer dat je partner zich gekwetst voelt. Vanaf deze plek kan een oprechte verontschuldiging een aanzienlijke impact hebben. Als je van je partner houdt en hem/haar pijn doet (opzettelijk of niet), kun je je altijd, ongeacht je perspectief op wat je wel of niet hebt gedaan terecht verontschuldigen voor de pijn die je hebt veroorzaakt.

Je bent nu officieel gewapend met de uitgebreide handleiding voor het hebben van een gezonde relatie.

Leave a Comment