Waarom houden we van sportweddenschappen? Het is eenvoudig, leuk, en het geeft ons de kans om wat geld te verdienen! Beginners moeten zich echter nog niet haasten om zomaar weddenschappen te gaan plaatsen. Zie je, hoe eenvoudig sportweddenschappen ook zijn, het is niet bepaald gemakkelijk om alles goed te doen als je net begint.

Als je sportweddenschappen op de verkeerde manier benadert, is het onwaarschijnlijk dat je er helemaal plezier aan zult beleven. Je zult zeker niet op de goede weg zijn naar winst maken. We zeggen dit niet om je te stoppen met het wedden op sport. Verre van dat. We willen alleen dat je goed voorbereid bent, en de beste kans hebt om geld te verdienen.

Onze hoop is dat je door dit artikel te lezen vanaf het begin zo veel mogelijk goede gewoonten kunt vormen. Hieronder staan onze top tips voor sportweddenschappen voor beginners.

1. Begrijp de wiskunde erachter

person writing on white paper

Als je ooit de zin “Ik ben geen wiskundige maar….” hebt gezegd, dan moet je waarschijnlijk ook geen gokker worden. Hoewel tal van gokkers er een succes van kunnen maken door op instinct en ‘gevoel’ te wedden, heb je om op lange termijn succes te hebben een levensvatbaar inzetplan nodig en moet je begrijpen wat de kansen in termen van waarschijnlijkheid weergeven.

Kortom, het is een getallenspel, en je moet op zijn minst een adequate omgang met delen en vermenigvuldigen hebben.

2. Laat de behoefte los om het interessant te maken

Als je het groot wilt maken in het wedden, is waarde alleen niet genoeg. Je moet die waarde vinden in sporten en competities waarop je kunt wedden tegen redelijk hoge inzetlimieten (dit zijn limieten die voor elke gokker gelden, en niet alleen voor een select groepje winnaars).

Maar voetbal is niet de enige mogelijkheid. Voor andere sporten kun je ook op hoge inzetten wedden, Britse paardenraces zijn een andere goede mogelijkheid. Er moet echter opgemerkt worden dat vroege marktkansen vaak lage limieten en beperkte weddenschappen zullen hebben tot de markt zich in de dagen voor het evenement ontwikkelt.

Bijvoorbeeld, een bookmaker kan een dag voor de aftrap inzetten tot 5.000 bieden voor een Premier League wedstrijd, maar zal waarschijnlijk slechts een tiende daarvan aanbieden op markten die een week eerder geplaatst worden. Het is ook de moeite waard op te merken dat veel traditionele bookmakers hun inzetlimieten niet vermelden, omdat ze, in tegenstelling tot anderen niet voor de meerderheid van hun klanten zullen gelden.

Anderzijds zal het bij meer exotische sporten en competities behoorlijk lastig zijn, zelfs als je daar grote waarde vindt. Slechte kansen en lage limieten zijn in dat opzicht meestal onoverkomelijke hindernissen.

3. Hoop niet op de jackpot

geld-briefjes-500

Multi-bets. Parlays. Teasers. Hoe je ze ook wilt noemen, weet wanneer je ze moet inzetten. En wanneer niet. Zeker, ze bieden de belofte van de grote score, de grote betaaldag, maar tenzij je je analyse gedaan hebt en de echte waarde hebt gelokaliseerd, zijn ze een verschrikkelijke manier om in te zetten.

Bekijk het eens op deze manier. Als je een multi weddenschap van 4 legs plaatst, en je krijgt volle prijs even geld kansen van 2.00 voor elke leg, dan zouden de kansen voor die multi 16.00 zijn. Laten we nu eens kijken naar een voorbeeld uit de echte wereld waar je laten we zeggen 1.90 voor ‘even money’ krijgt aangeboden, waarbij de bookmaker er 5% uithaalt: de kansen voor diezelfde multi van 4 etappes zouden dan slechts 13.00 zijn. Dat is bijna 19% van de volle prijs van die weddenschap eruit halen.

Maar als je echte waarde hebt gelokaliseerd, dan kunnen multi’s een enorme waarde hebben, want je vermenigvuldigt de waarde in elke etappe. Het probleem is natuurlijk, de ware waarde te lokaliseren. Iedereen die een been toevoegt aan een multi doet dat omdat hij gelooft waarde te vinden. Niemand wedt op kansen die voor hem of haar geen waarde vertegenwoordigen. Maar de sleutel tot het creëren van waarde multi’s ligt in het vinden van echte waarde, anders verminder je je kansen op succes alleen maar met elke ondergewaardeerde poot die je toevoegt.

4. Begrijp hoe de bookmakers de kansen maken

Dit hangt af van de populariteit van het evenement, maar in het algemeen zullen de weddenschappen van bookmakers meer een afspiegeling zijn van wat ze verwachten dat het grote publiek zal spelen, dan van de werkelijke kansen op een van beide uitkomsten. Natuurlijk is het niet helemaal zo eenvoudig, maar in het algemeen zullen bookmakers hun kansen zo instellen dat ze weddenschappen aan beide kanten van de kansen aantrekken, om zo hun aansprakelijkheid in evenwicht te brengen en hun commissie te pakken.

Dit laat slimme gokkers over om grote waarde kansen te vinden waar de mening van het grote publiek er gewoon naast zit. Het betekent ook dat grote waarde te vinden is op evenementen waar een grotere belangstelling dan normaal verwacht wordt van de gelegenheids- of gelegenheidsgokker, die, laten we eerlijk zijn, niets of heel weinig weet op het gebied van winstgevende wedstrategie. Evenementen als de Super Bowl, bekerfinales en grote paardenraces zijn uitstekende kandidaten voor dit soort kansen.

Als je met succes wilt wedden, heb je de juiste bookmaker nodig. Je zult bookmakers moeten vinden die je werkelijk laten winnen. Helaas is het een lelijke waarheid dat de meeste bookmakers dat niet doen en hun succesvolle klanten zullen beperken, of ze zelfs ronduit kunnen verbieden.

Op die manier kun je natuurlijk onmogelijk op succes plannen, want je winst zou altijd fictief blijven. Gelukkig zijn er bepaalde bookmakers die hun succesvolle klanten niet beperken of verbieden. Een van de bekendste bookmakers van dit soort is Pinnacle Sports (woonachtig op Curacao), evenals de Aziatische bookmakers. De laatste twee zijn toevallig ook de wereldwijde marktleiders als het om voetbalweddenschappen gaat. Aan de andere kant, als je jezelf als een casual wedderstype beschouwt, is het de perfecte keuze om met gevestigde bookmakers in zee te gaan.

Het bedrijfsmodel van al deze bookmakers is gebaseerd op lage marges en hoge volumes. Dit betekent dat ze gewoon zoveel mogelijk actie willen, aangemoedigd door een kleine bookmakersmarge die zich vertaalt in betere kansen voor de klant. Deze bookmakers accepteren winnaars niet omdat ze de wereld een betere plaats willen maken (dat is maar een neveneffect), maar veeleer omdat ze die informatie in hun voordeel kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door hun wedlijnen aan te passen.

Je moet ook gebruik maken van weddenschapsbeurzen. Weddenschapsbeurzen zullen je ook niet verbieden als je wint, want je wedt tegen andere klanten op de beurs, en niet rechtstreeks tegen een bookmaker. Sommige wedkantoren zijn goede alternatieven voor bookmakers wat betreft de kansen en weddenschapsgroottes die beschikbaar zijn op belangrijke sporten en competities, zelfs voor professionals.

5. Blijf niet te lang bij het verleden stilstaan

Laat een recente verliespartij je niet van je stuk brengen. Zet het uit je gedachten en blijf bij je analyse en heb vertrouwen dat het wiel zal draaien. Evenzo, laat een recente winstpartij je geen valse moed geven en je ertoe brengen jezelf te overschatten. Nogmaals, blijf bij je analyse en houd je aan je plan.

6. Focus op de lange termijn

black and white wooden signage

Als je je weddenschappen serieus neemt, moet je op lange termijn denken. Bouw je wedbankboekje op, verhoog gestaag het bedrag dat je op elk spel inzet, en je zult snel genoeg merken dat je er een aardig zakcentje aan overhoudt, en misschien, heel misschien, als je er lang genoeg bij blijft, kun je er je brood mee verdienen.

Vergeet nooit: Wedden, net als elke andere vorm van serieus investeren, is een marathon, geen sprint. Dienovereenkomstig zal het een tijdje duren voor je bankrekening groeit. Als je echter geduldig en succesvol bent, zal het samengestelde rente effect aan je kant staan. Wat aanvankelijk op een pijnlijk langzame groei zal lijken, zal uiteindelijk een opmerkelijke exponentiële dynamiek op gang brengen.

Je krijgt te maken met meer schommelingen, verliezende strepen, winnende strepen, waardoor de curve minder vloeiend wordt en een groter aantal weddenschappen nodig is. Niettemin geldt de algemene dynamiek – hoe ver je kunt komen met 5% waarde is tamelijk verbazingwekkend, en het duurt niet eens zo lang.

7. Begrijp de waarde

Heel wat keren hebben we gelegenheidsgokkers horen zeggen: “Dit team gaat deze wedstrijd echt niet verliezen.” Wel ze zijn misschien terecht favoriet, maar is de kans dat ze winnen groter dan de geboden kansen? Wedden met deze instelling is een beetje als zeggen dat een veel te dure breedbeeld TV goed geprijsd was, alleen omdat je hem echt heel graag wilde hebben. Het werkt niet.

Waarde is een eenvoudig concept, maar de meesten van het weddende publiek begrijpen dit niet. En misschien maar gelukkig ook, want het is dit naïeve of ‘vierkante’ geld dat de markt kan scheeftrekken, waardoor grote kansen blijven liggen voor de minderheid van gokkers die wel waarde weten te herkennen.

Waarde kunnen herkennen betekent dat je in staat bent om consequent en systematisch te hoge kansen op te merken – en die kansen te verzilveren.

In principe is dit niet anders dan succesvol handelen met aandelen: Het is zinvol een bepaald aandeel te kopen als het ondergewaardeerd is, want dat betekent dat het later waarschijnlijk in waarde zal stijgen. Als je je richt op sportweddenschappen, dan is het je taak om elke wedstrijddag de ondergewaardeerde teams te vinden, en bij wijze van spreken “hun aandelen te kopen”.

Waarde opsporen komt er in wezen op neer dat je waarschijnlijkheden juister beoordeelt dan de markt doet. Natuurlijk is het moeilijk om dat voor elk spel en elke sport te doen, maar dat is ook niet nodig. Je grote voordeel ten opzichte van de bookmaker ligt in de mogelijkheid om wedstrijden met ongunstige kansen over te slaan – net zoals je niet alle beschikbare aandelen hoeft te kopen. De bookmaker moet zo’n beetje voor bijna alle wedstrijden kansen bieden, op zijn minst in de populairste competities.

Waarde opsporen is het moeilijkste in deze business, en je zult veel oefening nodig hebben om het consequent voor elkaar te krijgen. Pas als je je vermogen om consequent waarde te signaleren ontwikkeld hebt, zul je een systematische voorsprong hebben.

8. Begin met een verstandige inzet

geld-investeren

Als je geld wilt verdienen, moet je beginnen met een wedbankroll die verliezen kan opvangen. Als je gaat wedden in eenheden, met een gemiddelde inzet van 1 eenheid, dan raden we een bankroll van minstens 50 eenheden aan. Minimum.

OK dus misschien kun je je maar een bankroll van €1000 veroorloven, wat betekent dat je gemiddelde eenheid 20 zal zijn. Klinkt klein, dat weten we en je wilt een high roller zijn. Een bankroll van €1000 kan snel in een aanzienlijk bedrag veranderen met consequente waardeherkenning en een intelligent inzetplan.

Laten we zeggen dat je 200 weddenschappen per jaar inzet. En laten we voor de duidelijkheid zeggen dat ze allemaal een winkans van 1.90 hebben, en dat je een slagingspercentage hebt van 54%. Welnu, met een fractioneel inzetplan zal je bankroll aan het eind van die 200 weddenschappen, afhankelijk van je winstconsistentie die over een lange termijn gelijkmatig zou moeten zijn, in de buurt van €1100.00 zijn. Ja ik hoor wat je zegt – dat is maar 100,00 winst over het hele jaar. Wel, dat is gewoon 200 weddenschappen per jaar inzetten, met een gemiddeld rendement van 2,6% per weddenschap.

Stel je nu voor dat je 400 weddenschappen in een jaar inzet en in staat bent nog steeds een bescheiden gemiddeld rendement van 5% te halen. Die bankroll van €1000 aan het eind van de 400 weddenschappen zou in de buurt van €1400 zijn en aan het eind van 5 jaar zal die bankroll in de buurt van €5000 zijn, en na 10 jaar rond de €30.000 met een gemiddelde eenheid van 600.

Niet slecht is dat. Natuurlijk is het moeilijk om die constante 5% rendement te krijgen, en misschien nog moeilijker is het om het uit te slijpen tot je die bank over een aantal jaren hebt opgebouwd. Maar het gaat er hier om te laten zien hoe bescheiden beginnen met een levensvatbare bankroll en inzetplan, kan uitmonden in echte winst op de lange termijn.

9. Check de minder populaire teams

Hoe langer we al wedden, hoe meer we verliefd zijn geworden op het team dat niemand graag ziet. In feite voelen we ons beter over een potentiële weddenschap naarmate die er op papier lelijker uitziet. Klinkt tegen intuïtief weten we, maar hoe minder het grote publiek van een ploeg houdt, hoe liever we ze er qua waarde uit vinden zien. Vooral een ploeg die over een lange periode misschien goed gepresteerd heeft, maar een slechte reeks van misschien 4 of 5 wedstrijden kan hebben gehad. Kijk maar hoe het grote publiek van ze afspringt, en zie hoe hun waarde stijgt.

Leave a Comment