Bij ondernemen komt heel wat kijken en kan het behoorlijk invloed hebben op jouw dagelijkse leven. Zo zou je moeten nadenken over een NIBC Direct hypotheek voor zzp’er wanneer je een huis wilt kopen als ondernemer. In dit artikel bespreken we tien van onze beste adviezen, die jouw kunnen helpen om een goede ondernemer te worden.

1. Zorg ervoor dat je een solide businessplan hebt

Bij elk zakelijk succes speelt planning een cruciale rol. Jouw businessplan is het eerste dat je eens goed moet bekijken. Bekijk wat je vaardigheden en je zwakke punten zijn, wat je aanbiedt, op welke manier het uniek is en hoe je van plan bent om je aanbod te laten groeien. Probeer jezelf ook mentaal en praktisch voor te bereiden op alles wat er mis zou kunnen gaan en bedenk hoe je daarmee zou kunnen omgaan. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je ziek wordt? Wat als klanten je een maand te laat betalen? Wat als een natuurramp jou treft? Of een vertrouwde leverancier failliet gaat?

2. Bereid je voor op financiële uitdagingen

financie-overzicht

De meeste kleine ondernemingen zullen in het begin problemen hebben met een goede cashflow. Om dit op te vangen, kun je een maand op bepaalde kosten besparen of je kunt bekijken hoe je je overheadkosten tijdelijk kunt verlagen.

Je kunt klanten bijvoorbeeld korting geven als ze vooraf een aanbetaling doen of het volledige bedrag betalen. Je kunt zelfs voorstellen dat ze 10% minder hoeven te betalen als jij je product of dienst een week eerder kunt leveren. Wat je ook doet, wees uiterst voorzichtig met het opbouwen van schulden, want dit kan het succes van kleine ondernemingen echt de das omdoen.

3. Wees zuinig en onthoud dat je een nieuwe onderneming aan het opzetten bent

Weersta de verleiding om een chique kantoorruimte te huren, dure apparatuur aan te schaffen en veel geld uit te geven aan marketing. Je kunt je onderneming slechts runnen met wat er in je portemonnee zit, dus denk over elke cent die je uitgeeft goed na. Houd de vaste lasten laag en beheer je cashflow effectief.

4. Wees niet bang om hulp te vragen

business-team

Er zijn als het gaat om het opbouwen van netwerken, de uitwisseling van kennis en het verkrijgen van advies veel bronnen beschikbaar. Netwerken is niet alleen belangrijk voor nieuwe zakelijke kansen, het kan ook een geweldige bron van ondersteuning en frisse ideeën zijn. Woon evenementen bij en aarzel niet om advies te vragen aan mensen in je omgeving (zoals je tussenpersoon, een bankmanager, een verhuurder of naburige bedrijven) of online forums en Facebook-communitygroepen.

5. Vertrouw op een vertrouwde mentor

Dit kan een familielid, een voormalige baas een collega of zelfs een vertrouwde online bron of blogger zijn. Een mentor is een klankbord van onschatbare waarde en iemand die heeft meegemaakt dat jij nu doormaakt, iemand met wie je regelmatig kunt overleggen zonder dat je wordt beoordeeld. Je hoeft niet bang te zijn dat iemand het van je overneemt. Het is iemand die je zal voeden en je zal helpen.

6. Marketing met een klein budget

geld-investeren

De marketing van je nieuwe onderneming is uiterst belangrijk maar hoeft niet de hoofdprijs te kosten. Social media is in dit geval je beste vriend want het maken van je bedrijfspagina op Facebook is gratis en helpt je beter vindbaar te maken. Het indienen van je website-URL bij zoekmachines zoals Google en Bing is ook helemaal gratis.

Let ook op Facebook-groepen – sommige vragen een kleine bijdrage voor het plaatsen van advertenties terwijl andere je toestaan om je onderneming op bepaalde dagen van de week gratis aan te prijzen. Waar het bij marketing om gaat, is van alles en nog wat te proberen. Je weet pas wat voor jou werkt als je het hebt geprobeerd.

7. Zorg goed voor jezelf

Ondernemerschap is een levensstijl en de dagen dat je van 9 tot 5 aan het werk was, zijn voorbij. Dat wil niet zeggen dat je jezelf kapot moet werken. Train regelmatig, eet gezond en vind de tijd om je te ontspannen want anders zul je minder productief worden.

8. Bouw een team op dat jouw visie deelt

business-team

Het is eenvoudig: geweldige mensen bouwen samen een geweldige onderneming op. Naarmate je onderneming groeit, moet je mogelijk ook personeel aannemen. Neem ten eerste de tijd om mensen grondig te interviewen om ervoor te zorgen dat jullie dezelfde visie hebben en dezelfde waarden delen. Ten tweede kan het moeilijk zijn om zaken uit handen te geven, maar het is belangrijk om te leren hoe je taken delegeert. Verwacht ten slotte niet dat deze mensen jouw klonen zijn. Sta open voor nieuwe meningen en suggesties. Het is altijd goed om nieuwe perspectieven voor oude manieren van werken te krijgen.

9. Stop nooit met leren

Het starten van een eigen onderneming is een constant proces van groei en leren. Het is belangrijk om jezelf met zowel praktische als emotionele vaardigheden te verrijken. Bekijk gratis of goedkope e-learning bronnen zoals bijvoorbeeld de Hubspot Academy, Udemy en Inc.edu.

Verbeter je project- of timemanagementvaardigheden, leer omgaan met een nieuw softwareprogramma of leer jezelf hoe je je eigen sociale media-campagnes kunt voeren. Je kunt ook werken aan je management-, presentatie- en motivatievaardigheden. Als je veel reist, zijn podcasts en dingen zoals TED-talks geweldige manieren om jezelf te inspireren en verder op te leiden.

10. Bescherm je onderneming

De beste ondernemers zoeken geen risico op, maar ze proberen juist risico’s te verminderen. Het afsluiten van een verzekering voor kleine ondernemingen is één van de beste manieren om voor je levensonderhoud te zorgen en het is goedkoper dan je denkt. Zorg ervoor dat je in een noodgeval zoals bijvoorbeeld brand of diefstal goed bent gedekt.

Leave a Comment