Vind jij het lastig om je maaltijden zelf klaar te maken? Koken hoeft niet ingewikkeld te zijn! In dit artikel bespreken we enkele tips om het koken eenvoudig en gemakkelijk te maken, zodat ook jij MEER zelfgemaakte maaltijden kunt eten!

1. Sla bijgerechten over

Houd het simpel en zoek naar recepten die groenten, eiwitten en zetmeel in één maaltijd bevatten. Dit bespaart je tijd en energie omdat je zo niet meerdere recepten hoeft te volgen en het bespaart je ook nog eens tijd bij het opruimen. Maak je leven gemakkelijker en maak gewoon één gerecht.

2. Plan je maaltijden

person cutting vegetables with knife

Het leven is gemakkelijker als je een planning hebt en dit is voor het maken van maaltijden ook zeker het geval. Als je al je maaltijden voor de week plant, zul je merken dat het koken veel gemakkelijker gaat. Maak een schema en beslis welke maaltijd het beste past bij de tijd die je hebt om het te bereiden en bedenk ook welk soort voedsel je graag wilt eten.

3. Bereid maaltijden voor in noodgevallen

Zelfs de beste plannen hebben ook een back-up plan nodig! Wat is precies een maaltijdplan voor in noodgevallen? Maaltijden voor in noodgevallen zijn maaltijden, die snel kunnen worden bereid als je ze nodig hebt. Als je wat maaltijden klaar hebt voor als je geen boodschappen meer in huis hebt of voor een ander noodgeval verklein je je kansen om afhaalmaaltijden te gaan bestellen. Waar komen deze maaltijden dan vandaan? Je kunt bijvoorbeeld als je een gerecht bereidt hebt de restjes invriezen. Op die manier staat er altijd wat in de vriezer. Warm deze maaltijden op momenten dat je echt niet in staat bent om te koken op.

Bonustip: zorg dat er altijd wat zelfgemaakte burrito’s in de vriezer staan. Hier is een eenvoudig recept, maar voel je vrij om te experimenteren met je eigen favoriete ingrediënten. Kook 200 gram quinoa (of bruine rijst). Bak dan een ui, in blokjes gesneden rode paprika en wat gesneden champignons met een theelepel taco-kruiden. Voeg daarna een blikje zwarte bonen en ongeveer 500 gram spinazie toe. Zodra de spinazie zacht is, laat je alles afkoelen. De truc om geen doorweekte burrito’s te krijgen, is om alle ingrediënten koud in de burrito te rollen. Voeg al je ingrediënten toe aan een volkoren grote tortilla, bedek deze met kaas (hoeft niet) en voeg je favoriete salsa toe. Wikkel je burrito dan in aluminiumfolie en bewaar alle burrito’s in afgesloten zakjes. Als je ze nodig hebt, leg je ze 5 minuten in de magnetron en vervolgens kun je ze dan 2 minuten aan elke kant onder de grill leggen, zodat je een knapperige tortilla krijgt.

4. Houd een lijstje bij

avocado, tomatoes, eggs, mushrooms, spring onions, and leaves

Plak een boodschappenlijst op je koelkast en schrijf als oliën, kruiden, enz. opraken alles netjes op het lijstje. Op deze manier kun je je ritjes naar de supermarkt minimaliseren en kom je ook niet halverwege een recept erachter dat je bijvoorbeeld geen bruine rijst meer hebt. Leer ook je gezinsleden om, als de verpakking bijna leeg is, de ingrediënten op de lijst te zetten. Als je gezinsleden dit vaak vergeten (zoals we allemaal wel eens doen), check je gewoon voordat je naar de supermarkt gaat even alle kastjes.

Bonustip: organiseer je boodschappenlijst en zet de verse producten en verpakte producten bij elkaar zodat het winkelen gemakkelijker en sneller zal gaan.

5. Bereid verschillende maaltijden voor

Je ben al druk bezig geweest met de messen (inclusief messenrollen), de snijplank en de maatbekers, dus waarom zou je niet gewoon doorgaan! Het is zinvol om tijd vrij te maken om meerdere maaltijden tegelijk te koken of zelfs voor de hele week eten te maken! Probeer te vragen of een gezinslid je een handje kan helpen en maak er echt iets leuks van. Denk aan leuke muziek, heerlijk proeven en praat lekker met elkaar. Als je geen andere ‘chef’ in huis hebt, kan zelfs iemand die je helpt om de afwas te doen al een grote hulp zijn. Een ander voordeel van alle gerechten in één keer bereiden, is dat je de keuken slechts eenmaal per dag hoeft schoon te maken! Stel je eens voor hoe heerlijk het is dat, als je na een lange dag thuiskomt, het enige wat je hoeft te doen is een maaltijd in de magnetron op te warmen!

Leave a Comment