Het goed ventileren van je huis is essentieel om er een comfortabele woonruimte van te kunnen maken. Ventilatie houdt de luchtkwaliteit in huis in stand en verwijdert het overtollig vocht, wat ervoor zal zorgen dat de lucht binnen niet muf of vochtig zal worden. Hier bij Grandlife willen wij de inwoners van Nederlands graag helpen om een gezonde omgeving voor hun gezin te creëren en daarom hebben wij in dit artikel een aantal tips opgenomen om de ventilatie in huis te verbeteren. Bekijk deze handige tips hieronder!

1. Open de deuren en de ramen

open-raam-vrouw

Dit lijkt heel gewoon, maar toch zijn er veel mensen die vergeten om regelmatig de deuren of de ramen te openen om zo frisse lucht naar binnen te laten en het huis goed te laten doorluchten. Door gewoon een paar keer per dag de deuren en de ramen te openen om je huis te ‘luchten’, wordt de muffe lucht binnen snel vervangen door frisse lucht van buiten, waardoor vervuilende stoffen, allergenen en het overtollig vocht kunnen worden afgevoerd door middel van spirobuizen.

2. Droog het wasgoed buiten

De meeste van ons drogen hun kleding binnen en dat is niet helemaal zonder reden. We kunnen vooral tijdens de winter het onvoorspelbare weer en de kou hiervan de schuld geven. Het drogen van natte kleding binnen in huis zorgt echter voor condensatie en voorkomt dat het verwarmingssysteem efficiënt kan werken. Het versnelt in de winter ook de kans op het ontstaan van condensatie en de groei van schimmel.

Om dit probleem op te lossen, is het altijd beter om je kleding in een overdekte buitenruimte, zoals onder een terrasoverkapping of onder een luifel, te laten drogen en zo wordt het ook niet opnieuw nat als het gaat regenen. Als het drogen van je wasgoed binnen de enige optie is die je hebt, zorg er dan voor dat je ramen open staan om zo het overtollige vocht te kunnen laten ontsnappen.

3. Ventileer de kamers ook ‘s nachts

rule of thirds photography of lit candle

Als je de ramen ‘s nachts op een kiertje laat staan, kan de luchtkwaliteit in de kamer worden verbeterd, terwijl zo ook het overtollige vocht kan worden afgevoerd en het risico op de groei van schimmel kan worden verminderd. In de zomer helpt dit ook echt bij het verlagen van de luchtvochtigheid, zodat je beter kunt slapen, maar in de winter moet je voorzichtiger zijn met ventileren, vooral omdat je niet te veel warmte wilt laten ontsnappen waardoor het erg koud binnen wordt.

4. Installeer afzuigventilatoren op zolder en maak ventilatieopeningen

Afzuigventilatoren zijn gespecialiseerde ventilatiesystemen die bepaalde ruimtes in huis van frisse lucht kunnen voorzien. Ventilatieopeningen kunnen een ruimte ook ventileren. Afzuigventilators, die lucht naar buiten laten ontsnappen, kunnen in keukens, wasruimtes en badkamers worden geïnstalleerd. Dit zijn de belangrijkste gebieden waar vocht en muffe lucht zich veel sneller zal ophopen.

5. Overweeg om thuis een ventilatiesysteem te laten installeren

Een goed ontworpen en goed geïnstalleerd ventilatiesysteem voor woningen zorgt, ongeacht het weer buiten, voor een geweldige ventilatie en daarom is het een geweldig alternatief voor het openzetten van deuren en ramen. Als je er nog geen hebt, kan een ventilatiesysteem voor woningen, zoals bijvoorbeeld een Energy Recovery System of ERS, oude lucht in je huis vervangen door verse, droge lucht om zo een gezondere, drogere en warmere leefomgeving voor je gezin te creëren. Als er goede ventilatie is, kan de ruimte ook veel gemakkelijker worden verwarmd.

Leave a Comment