Dit is de grootste verzameling tips voor gasten overal ter wereld, die via Airbnb willen boeken. Als je voor het eerst ontdekt hoe Airbnb werkt, kan het een beetje overweldigend zijn. Wij zijn hier om je te helpen!

Al onze adviezen, tips en trucs voor Airbnb helpen je om geld en tijd te besparen of om je ervaring met Airbnb comfortabel en aangenaam te maken.

1. Vraag de onterechte servicekosten terug

Wist je dat Airbnb de huurder behalve de huurkosten van zo’n appartement ook servicekosten in rekening brengt? En dat dat verboden is? Dan nu het goede nieuws: want je kan het airbnb geld terug krijgen! In 2018 maakten zo’n 1,6 miljoen mensen in Nederland een boeking via Airbnb om in binnen- en buitenland een vakantiewoning te huren. En, wie wel eens de factuur heeft bekeken kan het niet zijn ontgaan dat daarbij servicekosten in rekening worden gebracht. Begin dit jaar heeft de rechter zich verdiept in het verdienmodel van Airbnb in Nederland. En wat blijkt: het platform rekent die servicekosten ook aan de verhuurder. Er wordt dus dubbel verdiend aan een en dezelfde boeking.

servicekostenterug.nl

Je kan Airbnb hier voor benaderen, maar helaas gaan ze niet in op dit soort verzoeken. Ze zijn het er namelijk niet mee eens. Gelukkig kan je airbnb servicekosten terugvorderen via servicekostenterug.nl. Ze bieden een duidelijk website met uitleg en video’s over waar je de gemaakte servicekosten kan terugvinden. Inmiddels is servicekostenterug.nl met een procedure bezig om namens al haar klanten de kosten terug te vorderen. Ze hebben hier zelfs een team met dure topadvocaten voor ingeschakeld!

 

2. Lees ALLE beoordelingen

airbnb-review

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip voor het gebruik van Airbnb. Hoe werkt Airbnb eigenlijk? Het zijn echt de recensies op Airbnb, die het bellangrijkste zijn geweest voor de enorme groei van het platform. Echte klanten geven echte recensies over echte hosts.

Beoordelingen zijn de enige feedback, die potentiële gasten hebben wanneer ze overwegen om in een bepaalde accommodatie te gaan verblijven.

Boek nooit een accommodatie via Airbnb zonder alle recensies zorgvuldig te hebben gelezen.

Ja, foto’s en beschrijvingen van de accommodatie zijn belangrijk, maar de beste manier om de echte primeur over een accommodatie te krijgen, is door elke recensie op Airbnb hierover te lezen.

Recensies bieden informatie over de accommodatie, die de verhuurder niet onthult.

Natuurlijk zal de host alleen gunstige feiten en foto’s over zijn accommodatie delen omdat hij graag wil dat je gaat boeken (duh). Ze gebruiken misschien de mooiste woorden om dingen beter te laten klinken, dan ze in werkelijkheid zijn.

Aan de andere kant geven recensies van gasten, die er al zijn geweest, een eerlijk beeld. De open en eerlijke waarheid omdat ze het met eigen ogen hebben gezien.

In de recensies vind je mogelijk een veelvoorkomend probleem, dat meerdere keren wordt genoemd. Dit is absoluut iets om op te letten.

En je hoeft je niet af te vragen of de recensies legitiem zijn. Je moet namelijk een gebruiker van Airbnb zijn met een recent bevestigd verblijf in de afgelopen 14 dagen om een recensie te kunnen plaatsen.

Iets om te overwegen: zelfs de beste advertenties krijgen af en toe een negatieve beoordeling. Elke gast is anders en heeft verschillende smaken, verwachtingen en ervaringen.

Als algemene regel geldt dat als de meeste beoordelingen positief zijn, je waarschijnlijk een of twee negatieve beoordelingen kunt negeren. Als de meeste mensen tevreden zijn over hun verblijf, zul jij waarschijnlijk ook tevreden zijn.

3. Lees de hele lijst door

Lees alles (ja, alles) op de advertentiepagina van Airbnb. Zorg ervoor dat je akkoord gaat met hun huisregels. Begrijp welke voorzieningen wel of niet zijn inbegrepen (airconditioning is niet altijd inclusief).

Bekijk hun annuleringsbeleid. Zijn huisdieren toegestaan? Is er wifi beschikbaar?

Nadat je de pagina hebt doorzocht en de kleine lettertjes hebt gelezen, kun je de host eventuele vervolgvragen gaan stellen.

4. Bekijk alle foto’s en doe dat nauwkeurig.

airbnb-appartement

Foto’s kunnen rode vlaggen geven over een vakantiewoning op Airbnb. Als een advertentie slechts twee foto’s heeft, moet je al voorzichtig zijn. Als alle foto’s wazig zijn, proberen ze misschien iets te verbergen.

Als er geen foto’s van bepaalde kamers in de advertentie staan, is dat iets om wantrouwend over te zijn. Als er bijvoorbeeld geen foto van de badkamer is, kan dat komen doordat deze in slechte staat verkeert.

De beste advertenties op Airbnb tonen duidelijke foto’s, die genomen zijn uit alle hoeken van de belangrijke leefruimtes. We voelen ons niet helemaal op ons gemak, tenzij we duidelijk afbeeldingen van slaapkamers, de woonkamer, de keuken en de badkamers kunnen bekijken.

5. Weet wat je zoekt

Er zijn VEEL aanbiedingen op Airbnb. Alleen al in New York City zijn er ongeveer 36.000 vermeldingen!

Gebruik de filters en zoek specifieker om je zoekopdracht te verkleinen.

Om te beginnen zijn er drie verschillende kamertypes:

  1. Gehele woning – waar je een plek helemaal voor jezelf hebt.
  2. Privékamer – waar je je eigen kamer hebt en enkele gemeenschappelijke ruimtes deelt.
  3. Gedeelde kamer – waar je in een gedeelde ruimte verblijft.

Ga naar ‘Meer filters’ om de lijst met opties nog verder te verfijnen. Misschien wil je drie slaapkamers, airconditioning of een wasmachine ter plaatse.

Als je de filters gebruikt, wordt het proces niet zo overweldigend.

6. Meteen een plaats nodig? Zoek dan naar een vermelding met ‘Direct Reserveren’

Met ‘Direct reserveren’ kun je een plaats boeken zonder eerst door de verhuurder te worden goedgekeurd – het is dus echt direct! Als de vermelding deze functie beschikbaar heeft (en dit is niet bij allemaal), zie je dat in een mum van tijd naast de prijs bovenaan de pagina.

‘Verzoek om te boeken’ vereist dat de host je eerst goedkeurt en dit kan tot 24 uur duren.

Direct Reserveren kan voordelig zijn als je een plaats nodig hebt op dezelfde dag dat je boekt of als je je reservering gewoon veilig wilt stellen, zodat niemand anders het plekje voor je neus wegkaapt.

7. Verblijf wanneer je internationaal reist bij een lokale host

Als je naar het buitenland reist en je een meer authentieke ervaring wilt, verblijf dan bij een lokale host.

Je kunt erachter komen of het locals zijn door de beschrijving van de host van elke advertentie te lezen.

8. Gebruik Google Street View om de buurt te verkennen

google-street-view

Locatie, locatie, locatie! Het draait bij het reserveren van je verblijfplaats allemaal om de locatie.

Om privacy- en veiligheidsredenen krijg je bij het zoeken naar een plaats op Airbnb alleen de algemene omgeving van de locatie te zien – meestal binnen een straal van 2-3 blokken.

Als je een stad/dorp bezoekt, die/dat je niet kent, ga dan eerst naar Google Maps en bekijk het straatbeeld van het gebied van de plaats waar je wilt boeken.

Kijk naar de huizen, de winkels, de restaurants die er in de buurt zijn om te bekijken of je je in deze buurt op je gemak voelt.

Je kunt dan ook bekijken hoe lang het ongeveer zou duren om van het gebied naar de dingen te gaan, die je wilt zien. Soms is dat moeilijk te zien door alleen naar een kaart te kijken.

Als je echt slim bent, kun je de ‘aanwijzingen’ lezen, die zijn achtergelaten in de beschrijvingen van de plaats. En dan kun je de foto’s van buiten in de advertentie vergelijken met de Google Streets View van het gebied.

9. Communiceer met de host voordat je boekt

Stel na het lezen van hun volledige lijst eventuele verduidelijkende vragen over de accommodatie. Hoe snel ze reageren, laat meteen zien hoe georganiseerd ze zijn.

Als het dagen duurt voordat ze reageren, is dat een rode vlag. Een goede host reageert binnen 24 uur en vaak al binnen enkele uren.

Bouw een relatie op met je host!

Voor hen is het waarschijnlijk net zo spannend als voor jou. Door met hen te communiceren, zullen jullie waarschijnlijk alle zorgen voor beide partijen wegnemen.

10. Pas op voor extra kosten!

geld-munten

Als je maar een beperkt budget hebt, moet je rekening houden met de extra kosten die aan je reservering kunnen worden toegevoegd. Om een totaalbedrag voor je verblijf te kunnen bekijken, voer je de datums in die je aanvraagt en het zou je dan een overzicht van de totale kosten, inclusief de eventuele extra kosten, moeten laten zien.

Hier is een lijst met kosten om op te letten.

  • Prijs per nacht: dit is het tarief per nacht, dat door de host is vastgesteld
  • Schoonmaakkosten: niet alle verhuurders brengen schoonmaakkosten in rekening, maar de meeste doen dit om de kosten van het schoonmaken van hun ruimte te kunnen dekken. Het is een eenmalige vergoeding, die door de host wordt bepaald. Als ze inderdaad schoonmaakkosten in rekening brengen, wordt dit vermeld onder het gedeelte ‘Prijzen’.
  • Extra kosten voor de gast: dit is een optionele toeslag per nacht, per extra persoon boven een bepaald aantal gasten. Deze vergoeding wordt ook door de host bepaald.
  • Servicekosten Airbnb: Airbnb berekent servicekosten voor gasten voor alle reserveringen. Deze vergoeding varieert van 5% tot 15% van het subtotaal van de reservering. Je kunt bekijken hoeveel jouw vergoeding zal zijn door, voordat je een reservering boekt, je datums in de kalender in te voeren. De servicekosten voor gasten worden berekend op basis van verschillende factoren, waaronder het subtotaal van de reservering, de duur van de reservering en de kenmerken van de advertentie. Over het algemeen hebben hogere subtotalen voor reserveringen lagere percentages voor de servicekosten voor gasten.
  • Belasting toegevoegde waarde (btw): dit is een belasting die wordt geheven aan gasten die diensten afnemen in de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Zuid-Afrika, Rusland, Servië, Taiwan, de Bahama’s, Albanië, China, Japan (in rekening gebracht als JCT) en Australië en Nieuw-Zeeland ( in rekening gebracht als GST). Deze belasting wordt aan de servicekosten toegevoegd.
  • Lokale belastingen: dit wordt op basis van de locatie van de advertentie van de verhuurder in rekening gebracht. Deze belasting is niet voor alle reserveringen vereist. Sommige verhuurders nemen deze belasting op in de prijs van de reservering, maar bij sommigen moet de belasting bij het inchecken nog worden betaald. Als deze belasting van toepassing is op jouw reservering, moet je dit in de beschrijving vermelden.

Leave a Comment