Ben je niet gezegend met groene vingers of heb je simpelweg nog nooit echt getuinierd? Maak je niet druk. Gebruik deze tien tuintips om jouw droom te volgen en uit te laten komen.
1. Begin met goede aarde
Bij het starten van een tuin is één van de beste adviezen om in voedingsrijke en goed doorlatende grond te investeren.
2. Kies de juiste planten
Het is belangrijk om planten te kiezen, die bij jouw groeiomstandigheden passen. Dit betekent dat je zonminnende planten op een zonnige plek zet, warmte tolerante planten kiest in warme klimaten en woekerende ranken zoals pompoenen en meloenen voldoende bewegingsruimte geeft (of een latwerk om te beklimmen). Doe wat onderzoek en kies variëteiten, die goed zullen groeien waar je woont en in de ruimte die je hebt. Voor de heg zou je kunnen denken aan een beukenhaag. De Groene Beuk (Fagus Sylvatica) is de nationale haagplant van Nederland. In de lente bieden de planten een prachtig display, wat naar de zomer toe langzaam verdwijnt. In de herfst vertoont de plant prachtige tinten bruin en koperachtig oranje.
En om een stapje verder te komen in het succesvol kweken van groenten en kruiden, begin je met krachtige jonge planten in plaats van te proberen om ze vanuit zaad te laten groeien.
3. Blijf dicht bij water
Eén van de beste tuintips, die je ooit zult krijgen, is om je nieuwe tuin in de buurt van een waterbron te plannen. Zorg ervoor dat je een tuinslang naar je tuin kunt leiden, zodat je er niet elke keer water naar toe hoeft te sjouwen als je planten of haagplanten dorst krijgen. De beste manier om te bepalen of planten water nodig hebben, is door een vinger één centimeter in de grond te duwen (dat is ongeveer een knokkel diep). Als het droog is, is het tijd om water te geven.
4. Check de vorst
Te vroeg (of te laat) planten in het seizoen, kan een ramp voor je tuin zijn. Je moet de laatste gemiddelde voorjaarsvorst datum voor je tuin kennen, zodat je niet per ongeluk planten doodt door ze voortijdig uit te zetten. Het is ook goed om te weten wat je eerste gemiddelde vorst datum is, zodat je je planten kunt oogsten of naar binnen kunt verplaatsen voordat de kou ze in het late seizoen beschadigt. Ontdek de gemiddelde eerste en de laatste vorst datum voor je regio.
5. Overweeg plantenbakken
Als er weinig ruimte is, kijk dan eens naar plantenbakken. Je kunt veel planten in potten laten groeien, waaronder groenten, kruiden, bloemen, fruitbomen, bessen en struiken. Gebruik bij het tuinieren een pot, die groot genoeg is voor de plant, die erin staat en goede aarde. Goede aarde is niet alleen speciaal samengesteld om planten in potten te helpen gedijen, maar het helpt ook tegen te veel of te weinig water te beschermen.
6. Ontdek je zone
Als je je ‘winterharde zone’ kent, kun je de beste planten kiezen. Simpel gezegd, het beschrijft de koudste plek waar een plant kan groeien. Hoe hoger het zonenummer, hoe warmer het klimaat. Dus als een plant ‘winterhard is tot zone 4’ en je tuiniert in zone 5, zal die plant in je tuin overleven. Als je je echter in zone 3 bevindt, is het te koud om die specifieke plant te laten groeien. Ontdek je winterharde zone.
7. Plaats je planten op de juiste plek
Ook bij het starten van een tuin draait het net net als bij onroerend goed allemaal om de locatie. Leg je tuin aan in een deel van je tuin waar je hem regelmatig zult zien (uit het oog, uit het hart is op tuinieren zeker van toepassing). Op die manier is de kans veel groter dat je er tijd in doorbrengt.
8. Voeg wat bodembedekking toe
Breng een laag bodembedekking aan, die 5cm – 7,5cm diep is rond elke plant. Dit helpt onkruid te verminderen door de zon te blokkeren en het vochtverlies door verdamping te verminderen, zodat je minder water hoeft te geven. Leg voor een strakke uitstraling een laag bodembedekking in zakken neer. Of je kunt ook stro, gemalen bladeren, dennennaalden of een ander lokaal verkrijgbaar materiaal neerleggen.
9. Voed de planten regelmatig
We hebben het al gehad over het belang van het beginnen met goede aarde, maar die aarde werkt het beste in combinatie met regelmatige boosts van hoogwaardige voeding voor je planten. Met andere woorden, geweldige aarde + eersteklas plantenvoeding = succes bij het tuinieren! Begin dus een maand na het planten je tuin met plantenvoeding te voeden. Volg de aanwijzingen, die op het etiket staan.
10. Volg de zon
Een veel voorkomende valkuil bij het leren tuinieren, is het verkeerd inschatten van het zonlicht. Besteed aandacht aan hoe het zonlicht door je tuin speelt voordat je een plek voor je tuin kiest. De meeste eetbare planten, waaronder veel groenten, kruiden en fruit, hebben minstens zes uur zon per dag nodig om te gedijen.
Leave a Comment