Tuinen, balkons en patio’s lonken vooral als het weer wat warmer wordt. Ten eerste zorgen ze ervoor dat je meer ruimte hebt en niet altijd binnen hoeft te zitten en ten tweede zorgen ze voor ontspanning, vermaak en gewoon heel veel plezier. Bij een loungeset kopen moet je bijna aan dezelfde dingen denken als bij het kopen van meubilair voor binnen in huis, maar toch zijn er een paar extra dingen waarmee je rekening moet houden.

Denk aan de weersomstandigheden bij jou in de buurt

placeholder left top

Credits: Tuinmeubelen.nl

Woon je in een warm en droog klimaat of woon je in de buurt van de kust? Regent het vaak? Dit zijn allemaal belangrijke vragen, die je eerst moet beantwoorden voordat je op zoek kunt gaan naar buitenmeubilair.

Ik zal je uitleggen waarom. Heet en droog weer kan ervoor zorgen dat hout gaat splinteren en barsten. Een sterke wind kan aluminium meubels door de lucht laten vliegen en meubels van riet zijn niet bestand tegen constante blootstelling aan vocht.

Meet de ruimte die je hebt op

Overweeg hoeveel ruimte je hebt en hoe deze ruimte is gevormd. Ben je op zoek naar meubels voor op een lang en smal balkon of juist voor op een breed dakterras? Gebruik de oppervlakte en de vorm van je balkon, terras of veranda om de grootte van het tuinmeubilair dat je wilt kopen te bepalen. Zorg ervoor dat je rondom je meubels voldoende ruimte overhoudt om nog comfortabel te kunnen lopen. In huis bekijk je ook waar het meeste wordt gelopen en die gebieden laat je dan vrij. Hetzelfde geldt voor je ruimte buiten.

Voor een kleine ruimte kan een brasserie setje beter geschikt zijn dan een normale eettafel omdat de tafeltjes van deze sets smaller zijn en krukken minder ruimte innemen dan stoelen. Je kunt ook een kijkje nemen bij de tafels en de stoelen die geschikt zijn voor in een café of bistro, omdat deze vaak kleiner van formaat zijn.

Bepaal waar je de meubels gaat plaatsen

Credits: Tuinmeubelen.nl

Is je terras of buitenruimte open waardoor er regen op de meubels kan vallen of heb je een overkapping? Zullen je meubels op een zachte ondergrond of gras komen te staan of op een harde ondergrond zoals bijvoorbeeld op houten vlonders of stenen tegels? Jezelf deze vraag stellen, helpt je bij het kiezen van materialen die goed bij jouw omgeving passen.

Plaats geen zacht hout zoals dennenhout op een grasachtig oppervlak of op een plek waar het nat kan worden. Het vocht dat uit de grond kan optrekken, kan het hout laten rotten. Vocht kan er ook voor zorgen dat sommige metalen gaan corroderen. Overweeg ook om parasols neer te zetten om zo schaduw te kunnen creëren als je veel zon hebt.

Bekijk welk materiaal er allemaal geschikt is

Wat voor soort materialen vind je leuk voor jouw buitenmeubels? Drie factoren die je kunnen helpen bij het bepalen van het juiste soort materiaal zijn: het weer, het uiterlijk en natuurlijk het onderhoud. Zoals hierboven al is vermeld, speelt het weer in het gebied waar je woont een grote rol bij het bepalen of een materiaal geschikt is. Je wilt natuurlijk geen materiaal dat niet bestand is tegen de weersomstandigheden in het gebied waar je de meubels gaat neerzetten.

De hoeveelheid onderhoud dat een bepaald soort materiaal nodig heeft, is ook iets waar je rekening mee wilt houden. Sommige materialen zoals aluminium, teak of hars hebben niet al te veel verzorging nodig. Smeedijzer gaat heel lang mee en kan ook warmte en vocht opnemen. Meubels gemaakt van hardhout kunnen goed tegen vochtige omstandigheden en zijn verkrijgbaar in veel verschillende looks en afwerkingen.

Besteed aandacht aan het comfort

Je zult je buitenmeubilair willen gebruiken om lekker op te kunnen ontspannen, dus zorg ervoor dat het comfortabel zit. Zelfs als de stoelen geen kussens hebben, kun je je eigen kussens kopen of maken. Zorg er alleen voor dat je een goede kwaliteit buitenstof gebruikt, die niet door de zon vervaagt en schimmelbestendig is. Je kussens blijven er op hun best uitzien als je ze opbergt wanneer je ze in koelere maanden niet meer buitenshuis gebruikt.

Chaise lounges, schommelstoelen en ligstoelen zijn ook geweldig om je buiten te kunnen ontspannen. Zorg ervoor dat je je meubels uitprobeert voordat je ze koopt. Als je van luieren houdt, kun je ook naar hangmatten en ligbedden kijken.

Zorg voor bergruimte

Zorg ervoor dat je je buitenmeubels tijdens de wintermaanden kunt opbergen. Soms bieden hoezen onvoldoende bescherming, vooral voor materialen zoals bijvoorbeeld riet. Zorg voor opbergruimte voor de meubels of koop meubels van een materiaal dat tijdens de wintermaanden gewoon buiten kan blijven staan. Een andere optie om op opslagruimte te bezuinigen, is het kopen van buitenmeubilair dat kan worden ingeklapt.

Bekijk je budget

Uiteindelijk bepaalt jouw budget natuurlijk wat je kunt kopen. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om het beste meubilair te kopen dat je je kunt veroorloven. Als je toch maar een beperkt budget hebt, zijn er enkele trucjes die ervoor kunnen zorgen dat je de beste kwaliteit voor je geld krijgt.

  • Je kunt tegen eind juli en augustus als de herfst nadert tuinmeubelen in de uitverkoop vinden.
  • Overweeg materialen die goedkoper zijn zoals aluminium of zoek naar goedkoop hout.
  • Bekijk outletwinkels of tweedehands winkels en koop daar de beste kwaliteit, die je maar kunt vinden. De meubels die je daar koopt, kunnen worden gerenoveerd en worden schoongemaakt en dan kan het er zelfs beter uitzien dan nieuw. Je kunt ook overwegen om de kussens te vervangen en zo oud meubilair een nieuw uiterlijk te geven.

Leave a Comment