Nu de zomer in volle gang is, breng je waarschijnlijk het grootste deel van jouw tijd door met genieten van het buitenleven en dat omvat waarschijnlijk ook het ontspannen in jouw achtertuin of het ontvangen van vrienden voor een etentje in de buitenlucht. Laat het plezier echter niet ophouden als de zon ondergaat, alleen maar omdat je geen tuinverlichting hebt of dat deze inefficiënt is. Niet alle tuinverlichting is op dezelfde manier gemaakt en er is echt meer voor nodig dan alleen een wandlamp of een lichtslinger ophangen en denken dat dat dan voldoende is. Om sfeer te creëren, draait het allemaal om het kiezen van het juiste type tuinverlichting voor jouw achtertuin. We zullen in dit artikel de verschillende soorten tuinverlichting opsplitsen, waar je armaturen moet plaatsen, hoe je kunt berekenen hoeveel tuinverlichting je nodig hebt en nog veel meer. Gebruik deze tips en je zult nog meer kunnen genieten van die leuke zomeravonden.

1. Neem deze drie soorten tuinverlichting op

tuinhuisje-verlicht

Zorg ervoor dat je de drie basissoorten verlichting integreert: sfeerverlichting, taakverlichting en accentverlichting. Omgevingsverlichting kan worden bereikt door middel van hangende lampen, lantaarnpalen en wandlampen. Taakverlichting omvat padverlichting, plus terras- en beveiligingslichten. En je kunt accentverlichting buiten krijgen met grondspots en schijnwerpers. Overweeg voor een kleine patio en een bescheiden aantal lichtslingers, tuinlampen solar, spotjes op zonne-energie of LED-kaarsen.

 2. Maak een goede berekening

Voordat je met winkelen begint, moet je erachter komen hoeveel tuinverlichting je precies nodig hebt. Gebruik deze snelle berekening om te bepalen hoeveel licht een ruimte nodig heeft: vermenigvuldig het aantal vierkante meters van het gebied dat je wilt verlichten met 1,5 om een ruwe schatting te krijgen van het totale vereiste wattage. Voor 10m² ruimte zal bijvoorbeeld 150 Watt nodig zijn.

3. Plan vooruit bij het kiezen van armaturen

Observeer jouw ruimte en voer metingen uit, zodat je geen armaturen kiest die te groot zijn. Controleer met een eenvoudig stuk papier de grootte en positie van een armatuur voordat je koopt. Gebruik een papieren sjabloon om de exacte plaatsing te bepalen en om het formaat te bekijken voordat je koopt. Voor zowel de veranda aan de voorkant als de patio aan de achterkant moet de afmeting van een buitenwandlamp ongeveer een derde van de hoogte van de deur zijn. Zorg er ook voor dat je robuuste verlichting kiest, want een tuinverlichting moet gemaakt zijn van hoogwaardige en weerbestendige materialen.

Voor een snelle oplossing van het gazon raden we je aan om een grondspotjes te gebruiken. Probeer een set die rechtstreeks op elk buitenstopcontact kan worden aangesloten. Deze sets bestaan meestal uit meerdere grondspots die met één snoer met elkaar zijn verbonden. Schik ze in een tuin om dramatische schaduwen te werpen of plaats ze rond de omtrek van een terras om een feestelijke sfeer te creëren. Je kunt ook grondspotjes op zonne-energie proberen.

4. Gebruik led’s

tuin-planten

Led’s verbruiken veel minder energie dan halogeen– of gloeilampen. Bovendien zijn ze vrijwel onderhoudsvrij, zodat je geen lampen hoeft te vervangen.

5. Neem een kijkje vanuit jouw huis

Dit kan je helpen om te beslissen welke tuinverlichting je moet kiezen en hoe je deze in jouw tuin kunt plaatsen. Bedenk hoe de patio, de tuin en de paden er vanuit jouw huis uitzien. Het verlichten van de tuin of struiken die vanuit de woon- of de eetkamer te zien zijn, geeft ‘s avonds een verruimend uitzicht naar buiten. Denk aan padverlichting voor de tuin of gebruik tuinverlichting op zonne-energie voor een snelle en gemakkelijke stijlupdate.

6. Gebruik subtiel licht voor entertainment

selective focus photography of black kerosene lamp

Jouw dinergasten willen geen felle schijnwerpers op hen terwijl ze van hun maaltijd buiten genieten dus blijf bij verlichting, die een zachte gloed geeft. Buitenruimtes, met name de eetgedeeltes, profiteren van een subtiele, indirecte tuinverlichting die helpt om een rustgevende sfeer te creëren. Mensen gebruiken vaak buitenlantaarns, hangers en plafondventilatoren die zijn uitgerust met grondspotjes om de zit- en eetgedeeltes te verlichten. Gebruik bij deze armaturen een dimmer; gebruik bij het koken of het bereiden van voedsel veel licht en dim om te eten en te ontspannen.

7. Denk aan beveiliging

Tuinverlichting zorgt niet alleen voor sfeer, maar kan ook jouw huis beveiligen. Zorg ervoor dat alle toegangspunten van het huis goed verlicht zijn. Monteer buiten de garage een wandlantaarn aan elke kant van de garagedeur of installeer een enkel armatuur erboven. Verlicht voor extra veiligheid elke kant van het huis met schijnwerpers op de dakrand of gebruik wandlantaarns bij de zijdeuren, ramen en de garage. Een solar buitenlamp met sensor is hier ideaal voor, aangezien deze automatisch aangaat wanneer iemand in je tuin komt.

Leave a Comment