Een zorgverzekering kiezen kan soms lastig zijn, aangezien iedereen een andere persoonlijke situatie heeft qua gezondheid. Hoewel dit proces ingewikkeld kan zijn, is het kiezen van het juiste verzekeringspakket enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je de zorg krijgt, die je nodig hebt tegen een prijs die je je ook kunt veroorloven. In dit artikel bespreken we enkele nuttige tips, die je naast een zorgvergelijker kunt gebruiken.

10 tips om het maximale uit jouw verzekering te kunnen halen

1. Wees bereid om wat tijd aan het bekijken van de verschillen te besteden. Op zoek gaan naar de juiste verzekering kan best wat tijd in beslag nemen. Je moet die tijd inplannen en ervan uitgaan dat er ook meerdere sessies voor nodig zullen zijn om je echt in het aanbod te kunnen verdiepen.

2. Zorg ervoor dat je pen en papier bij de hand hebt. Het vergelijken van ziektekostenverzekeringen kan een niet-lineair proces zijn. Het is vaak handig om alle informatie over de tafel te verspreiden, zodat je alles kunt zien en aantekeningen kunt maken. Natuurlijk kun je ook aantekeningen van een site maken.

3. Woon zowel fysiek als online informatiebijeenkomsten bij. Bijeenkomsten en webinars worden vaak via bronnen zoals hulpgroepen, non-profitorganisaties en de gemeente of de Kamer van Koophandel aangeboden. Er zijn bij jou in de buurt vast ook een aantal organisaties die je vragen kunnen beantwoorden en je kunnen helpen bij het inschrijven en het kiezen van een pakket.

4. Doe je huiswerk en stel de juiste vragen. Er zijn een aantal financiële hulpmiddelen, die je op weg kunnen helpen.

5. Zorg ervoor dat je huidige zorgverleners ook ‘in het netwerk’ zitten. Dit betekent dat je arts, je oncoloog en andere specialisten, evenals het ziekenhuis dat je nu al bezoekt, op de goedgekeurde lijst van de maatschappij moeten staan. Als dit niet het geval is, moet je namelijk nieuwe zorgverleners zoeken of je moet zelf de kosten betalen, die verband houden met het bezoeken van een zorgverlener van ‘buiten het netwerk’.

6. Vergelijk alle aspecten van de verzekering en niet alleen de premie. Premies zijn het bedrag dat je of je de medische diensten nu gebruikt of niet elke maand voor je verzekering betaalt. Er zijn echter ook een aantal andere kosten, die belangrijk zijn om naar te kijken voordat je je ergens inschrijft.

Eigen risico – dit is het bedrag dat je elk jaar zelf moet betalen. Als je over dat bedrag heen bent, zal de rest worden vergoed.

Zelf te betalen deel – dit is het percentage van de kosten dat je moet betalen nadat je je eigen risico hebt bereikt.

Consulten of administratiekosten – dit zijn de kosten die je telkens wanneer je zorg ontvangt moet betalen. Denk aan dingen zoals een doktersbezoek of een bezoekje aan de eerste hulp.

Maximale eigen bijdragen – het maximale bedrag dat je ooit uit eigen zak zou moeten betalen gedurende het jaar.

Over het algemeen geldt dat hoe lager je maandelijkse premie is, des te hoger je contante kosten zullen zijn wanneer je zorg nodig hebt.

Het is voor mensen met kanker ook belangrijk om de volgende dingen te overwegen:

Welke medicijnen worden er vergoed? Worden bijvoorbeeld zowel orale chemotherapie als middels een infuus vergoed? Wat is je eigen bijdrage?

Zijn thuiszorg en therapie inbegrepen?

Zijn vervolgprocedures zoals bijvoorbeeld een colonoscopie inbegrepen?

Welke behandelingen, zoals integratieve geneeskunde of vruchtbaarheidsbehoud, die zijn gerelateerd aan de zorg omtrent de kanker worden betaald?

7. Vraag een goede vriend of een familielid om hulp. Dit kan betekenen dat iemand anders je helpt met telefoneren of dat er iemand met je meekijkt om je je opties nog eens uit te leggen.

8. Breng een relatie met een verzekeringsadviseur of een bemiddelaar tot stand. Deze professionals hebben de kennis om je te kunnen vertellen welke pakketten je het beste rendement op je investering bieden en ze kunnen je helpen om je opties te beperken.

9. Bel voor meer informatie naar de klantenservice van de verzekeringsmaatschappijen.

10. Controleer jouw verzekering elk jaar, om er zeker van te zijn dat het pakket nog steeds bij je past.

Leave a Comment