Tom Egbers kennen de meeste mensen als één van de bekende gezichten van Studio Sport en Andere Tijden Sport. Bij Studio Sport presenteerde hij vooral het betaald voetbal. In Andere Tijden Sport, een coproductie van NOS en VPRO belichtte hij spraakmakende zaken uit de sportwereld die vaak jaren onbelicht bleven. Egbers studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht.

De afkomst van Tom Egbers

Tom Egbers heeft een internationale achtergrond. Zijn vader is een rasechte Twent, zijn moeder is van Engelse komaf. Zijn grootvader van moeders kant, Tom Duffy, vocht aan het westfront tijdens de Eerste Wereldoorlog. De familie van zijn moeder is Iers en afkomstig uit County Mayo. Dit kwam aan het licht tijdens een uitzending van Verborgen Verleden waar Tom Egbers te gast was.

Het privé leven van Tom Egbers

Tom Egbers trouwde in 1991 met presentatrice, producente en actrice Janke Dekker. Ze hebben twee kinderen, zoon Rick en dochter Amy. Beiden zijn inmiddels volwassen. Hun dochter Amy is operazangeres. Tom en zijn vrouw wonen in Amsterdam.

De carrière van Tom Egbers

Tom Egbers kreeg op de School voor Journalistiek onder meer les van Koos Postema, een bekende presentator in de jaren 70, 80 en 90 van de vorige eeuw. Postema adviseerde Tom Egbers om bij de NOS te solliciteren. Hij ging hier in 1984 aan de slag als presentator bij Studio Sport. Daarnaast maakte hij interviews voor het blad Voetbal International. In 1990 stapte Egbers over naar Veronica, toen nog niet commercieel. Hij maakte onder meer het actualiteitenprogramma Nieuwslijn en het door hemzelf bedachte Stop de Persen. Ook had Tom Egbers in die tijd een radioprogramma bij Veronica waarin hij Edisons uitdeelde aan internationale artiesten.

Terugkeer bij de NOS

Het avontuur bij Veronica duurde niet lang, al in 1992 keerde Tom Egbers terug bij de NOS. Hij ging ook hier muziekprogramma’s maken voor de radio. Hij was onder meer aanwezig bij North Sea Jazz en deed hiervan verslag. Daarnaast presenteerde Egbers voetbalwedstrijden van de Champions League en was hij aanwezig als verslaggever en presentator bij EK’s en WK’s voetbal. Ook presenteerde hij voor de NOS uitzendingen over de Olympische Spelen. Dat zijn hart niet alleen bij de sport ligt bewees Tom Egbers met een reeks over de roots van zijn moeder. Hij maakte achtereenvolgens de programma’s Tom’s Engeland, Tom’s Ierland en Tom’s Schotland. Zijn grootouders van moederskant vluchtten in 1850 uit Ierland naar het Verenigd Koninkrijk.

Hartinfarct en grensoverschrijdend gedrag

In 2019 werd Tom Egbers getroffen door een hartinfarct. Hierdoor was hij een periode niet te zien als presentator van Studio Sport. In 2023 kwam Tom Egbers in opspraak omdat een oud-medewerker hem in een artikel in de Volkskrant beschuldigde van wangedrag en intimidatie. Dit volgde volgens haar op het beëindigen van een affaire die zij met de presentator had. De NOS stelde een onderzoek in waarvan de resultaten in november van dat jaar bekend werden. Hieruit kwam naar voren dat er geen directe aanleiding was om Egbers te straffen. Hij keerde echter niet terug op tv. Dit had onder meer ook te maken met het feit dat Tom Egbers in 2023 tot twee keer toe opnieuw door een hartinfarct werd getroffen. Zijn echtgenote Janke Dekker gaf in een interview in Trouw in januari 2024 haar visie op de hele situatie. Zij is van mening dat ‘trial by media’ onnodig veel kapot heeft gemaakt.

Het vermogen van Tom Egbers

Tom Egbers is al sinds de jaren 80 een media persoonlijkheid. Dit heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Een schatting is lastig te maken. Egbers loopt logischerwijs niet te koop met zijn vermogen. Maar kenners schatten dat Egbers zo’n 4 miljoen euro waard is. Dit vermogen lijkt bescheiden, maar dat komt omdat Egbers alleen voor de publieke omroep heeft gewerkt. De salarissen liggen aanzienlijk lager dan die bij commerciële zenders. Voor hen geldt de zogenaamde ‘Balkenende norm’. Daar komt bij dat voor de publieke omroep ook nog andere afspraken werden gemaakt. De Balkenende norm ligt anno 2023 op 311.000 euro, bij de publieke omroep verdient een presentator in 2022 maximaal 216.000 euro bruto per jaar.

Neveninkomsten

Tom Egbers is niet alleen afhankelijk van zijn inkomen als presentator van de NOS. Hij heeft een aantal boeken geschreven, waarvan De Zwarte Meteoor ook werd verfilmd. Daarnaast is Tom Egbers in te huren als interviewer, gastspreker of dagvoorzitter. Voor dit soort klussen van BN’ers wordt doorgaans een ruim honorarium betaald. Of Tom Egbers, die inmiddels bijna de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, nog terugkeert op tv als presentator bij Studio Sport is de vraag. Zijn plaats is daar inmiddels door anderen ingenomen. Ondanks dat de NOS aan de hand van het ingestelde onderzoek concludeert dat er in principe geen bezwaren zijn, is de kans aannemelijk dat Egbers ervoor kiest om niet opnieuw voor de camera te verschijnen.

Leave a Comment