Janke Dekker is de vrouw van Tom Egbers, maar deze vrouw heeft ook een heel eigen carrière opgebouwd. Zij werd in de plaats Beilen geboren, op 1 december 1963, en groeide op in de stad Delft. Hier bloeide haar passie voor theater op, op de middelbare school, en dat was eigenlijk al het begin van een mooie carrière. Laten we eens een kijkje nemen in het leven en de carrière van Janke Dekker, de vrouw van presentator, verslaggever en auteur Tom Egbers.

De jeugd van Janke Dekker

Janke Dekker ging in de stad Delft naar de middelbare school, waar zij deel uitmaakte van een cabaretgroepje met de naam ‘Folklorebrood’. Met dit groepje wist zij de finale te behalen van het Camerettenfestival, maar haalde zij ook de Persoonlijkheidsprijs binnen van de Haagse Kunststichting. Deze leuke kennismaking met de wereld van theater smaakte naar meer voor Janke Dekker en zij besloot naar de Toneelacademie in Maastricht te gaan. Hier bleef zij twee jaar, waarna zij overstapte naar de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hier studeerde zij af in 1988. Al een jaar vóór haar afstuderen stond zij in Koninklijk Theater Carré, waar zij haar debuut maakte als de allereerste Nederlandse Evita. Zij deed dit voor haar stage.

Verdere carrière van Janke Dekker

Na haar succesvolle stage als de allereerste Evita in Carré heeft Janke Dekker veel mooie rollen op haar naam mogen zetten. Zo heeft zij de hoofdrol gespeeld in meerdere producties, waaronder Oorlogswinter, Mata Hari, Footloose, Carmen en Irma a Douce. Door deze rollen ontwikkelde zij een passie voor de kleinere inhoudelijke musicals, maar ondertussen was zij ook al te zien in diverse televisieprogramma’s. Janke Dekker heeft meerdere programma’s gepresenteerd, waaronder Smaakmakers op SBS6, Verborgen Talenten bij de KRO en Heartbeatcafé bij de NCRV. Daarnaast heeft zij in diverse series gespeeld, waaronder de serie Vreemde Praktijken. Voor de EO is zij jurylid geweest van het televisieprogramma Korenslag.

Janke Dekker bleef haar horizon verbreden

We kunnen wel zeggen dat Janke Dekker bepaald geen persoon is die graag stil zit. Door de jaren heen heeft ze haar talenten en kwaliteiten steeds verder uitgebreid. Zo begon zij de songteksten voor diverse musicals te schrijven en regisseerde zij diverse theaterproducties, waaronder Modelkind en Loverboy. Ondertussen gaf Janke ook dramalessen en zanglessen voor verschillende opleidingen.

Oprichting van Janke Dekker Producties

Janke Dekker is de samenwerking aangegaan met Michael van Praag, waarmee zij in 2011 Janke Dekker producties oprichtte, haar eigen theaterproductiebedrijf. Vanuit dit bedrijf heeft zij meerdere originele theaterproducties geproduceerd. De voorstellingen ontvingen vrijwel uitsluitend positieve recensies en waren dan ook zeer succesvol bij het grote publiek. Helaas moest Janke Dekker haar werk als producer neerleggen door de coronacrisis. Zij stopte eind 2020 met het zelf produceren van theatervoorstellingen.

Wat doet Janke Dekker nu?

Janke Dekker zit nog steeds niet stil en zij is zeker niet bij de pakken neer gaan zitten met het stoppen als producer. Zij is nog altijd actief binnen haar eigen werkveld en daarnaast is zij voorzitter bij het meldpunt voor ongewenst gedrag in de cultuursector, bij Stichting Mores.online. Voor Stichting Fiere Vrouwen zet zij zich in als bestuurslid en ze heeft veel betekend in de programmering voor het Streamstheater in Nijkerk, dat in 2021 werd geopend. Janke Dekker staat altijd open voor nieuwe uitdagingen, of het nu gaat om voice-over, zangles, productiewerk, acteerwerk of presentatie coaching.

Janke Dekker als vrouw van Tom Egbers

Natuurlijk is Janke Dekker ook gewoon een vrouw met een privéleven en dit leven deelt zij met haar man, Tom Egbers. Als vrouw van Tom Egbers heeft ze het zeker niet altijd makkelijk gehad. Zo zou haar mag intimiderend en grensoverschrijdend gedrag hebben getoond op de redactie van NOS Sport, en hij zou in 2005 avances naar een stagiaire van 22 jaar hebben gemaakt. De Volkskrant meldde dat de stagiaire uiteindelijk toegaf aan de vele pogingen van Tom en dat de twee een aantal keren zouden hebben gezoend. De hoofdredactie werd hier in 2009 van op de hoogte gesteld door de vrouw zelf. Janke Dekker kreeg eerder al lucht van de affaire en heeft navraag gedaan bij de vrouw in kwestie, die de affaire toegaf.

Pesterijen op de werkvloer door Tom Egbers

Nadat de vrouw de affaire tussen haar en Tom had toegegeven aan de vrouw van Tom, werd de sfeer op het werk erg vervelend. De dame geeft aan dat Tom Egbers direct begon met pesterijen op de werkvloer. Hij had haar onder meer ‘de as van het kwaad’ genoemd, en had ook meerdere bedreigende gebaren gemaakt, zoals het gebaar waarbij hij deed alsof hij iemand de keel doorsneed. De vrouw heeft bekend gemaakt dat het lastigvallen zich niet tot de werkvloer beperkte, maar dat dit ook in de privésfeer plaatsvond. Janke Dekker heeft een ander licht op deze zaak geworpen.

Janke Dekker over de affaire van Tom Egbers

Janke Dekker heeft zelf aangegeven dat zij de affaire ontdekte na het wisselen van een simkaart in een telefoon. Hierop kreeg zij sms’jes van de stagiaire onder ogen. Zij gaf aan dat de stagiaire niet wilde accepteren dat de affaire met Tom Egbers over was, en dat zij berichten bleef sturen. Janke Dekker was erg emotioneel door het overspel van haar man en de aanhoudende berichten van de vrouw. Uiteindelijk kreeg zij zelfs zelfmoordgedachten, maar daar heeft een vriendin een stokje voor gestoken. Door de sms’jes voelde Janke zich zo onveilig dat er camera’s in de raamkozijnen werden geplaatst. Janke Dekker heeft aangegeven heel boos te zijn op de Volkskrant, omdat de krant Tom Egbers zou hebben ‘belasterd’.

Janke Dekker en Tom Egbers zijn nog altijd samen

Het is duidelijk dat het huwelijk tussen Janke Dekker en Tom Egbers moeilijkheden heeft gekend. Ze hebben allebei een druk leven en een succesvolle carrière, maar daarbuiten hebben ook de nodige worstelingen en uitdagingen plaatsgevonden. De affaire van Tom Egbers met de jonge stagiaire is hier slechts één van. Toch zijn de twee nog altijd samen en lijken zij nog altijd samen oud te willen worden.

Leave a Comment