Tom Egbers is bij het grote publiek bekend als presentator van Studio Sport. Velen hebben op zondagavond, ‘met het bord op schoot’ naar zijn programma’s gekeken waarin hij de dat weekend gespeelde wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie presenteerde, al dan niet in gezelschap van analisten. Ook bij het EK en WK voetbal waar Nederland meestal van de partij was en soms ver kwam was Tom Egbers één van de presentatoren of deed hij verslag vanuit het stadion. De kinderen van Tom Egbers zijn minder bekend. Zij zoeken dan ook niet specifiek de publiciteit.

De carrière van Tom Egbers

Tom Egbers werkt sinds 1984 als presentator bij Studio Sport. Daar kent het grote publiek hem vooral van. Maar hij heeft ook radioprogramma’s gemaakt, onder andere over jazzmuziek. Daarnaast maakt Egbers documentaires. De bekendste zijn die voor de serie Andere Tijden Sport waarin hij specifieke gebeurtenissen of individuele sporters voor het voetlicht brengt. Ook maakte Egbers een drieluik over zijn Ierse voorouders van moederskant.

Tom Egbers in opspraak

In 2023 kwam Tom Egbers in opspraak vanwege een aanklacht van een oud-medewerkster bij Studio Sport. Zij had een affaire met de presentator gehad en nadat deze was beëindigd werd de vrouw volgens haar verklaring door Egbers geïntimideerd en weggepest. Tom Egbers verdween van het scherm en er volgde een onderzoek. Dat de hele affaire hem niet in de koude kleren ging zitten bleek uit het feit dat hij dat jaar twee keer door een hartinfarct werd getroffen. Eerder had de presentator in 2019 al een hartinfarct dat hem maanden ziek thuis hield. Uit het onafhankelijke onderzoek bleek dat er voor de NOS geen redenen waren voor verdere maatregelen. Desondanks keerde Tom Egbers niet terug als presentator van Studio Sport. Dit heeft mogelijk ook te maken met het feit dat hij inmiddels zo ongeveer de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Janke Dekker

De perikelen rond haar man hadden ook gevolgen voor zijn vrouw Janke Dekker. Zij was bestuursvoorzitter van Stichting MORES. Deze stichting runt een online platform waar ongewenste omgangsvormen bij podiumkunsten, film en op tv kunnen worden aangekaart. Toen Tom Egbers in opspraak raakte keerde Janke Dekker zich fel tegen het Volkskrant artikel. Volgens haar werd er bewust karaktermoord gepleegd op haar echtgenoot. Bovendien had de krant een belangrijke regel in de journalistiek geschonden, namelijk die van hoor en wederhoor. Ook gaf zij aan dat bestuursleden nimmer in kennis worden gesteld van specifieke zaken die worden aangekaart. Beschuldigingen als zou zij als bestuursvoorzitter belemmeringen opwerpen om zaken te melden wees Janke Dekker daarom van de hand. Desondanks trad Dekker af als bestuursvoorzitter bij MORES omdat haar positie te veel onder druk was komen te staan.

Het gezin van Tom Egbers

Tom Egbers trouwde in 1991 met presentatrice, producente en actrice Janke Dekker. Samen hebben ze twee kinderen. Hun dochter Amy is operazangeres. Haar jongere broer Rick werkt als floormanager in een hotel. Nu beide kinderen zijn uitgevlogen wordt het thuis ook rustiger voor Tom en Janke. Ze besloten daarom enkele jaren geleden hun huis in Amsterdam te verruilen voor een woonboerderij in Huizen.

De knappe dochter van Tom Egbers en Janke Dekker

Tom Egbers en Janke Dekker zijn de ouders van dochter Amy. Zij is inmiddels 30 plus en maakt naam als operazangeres. Zij heeft duidelijk de genen van haar moeder want ze voelt zich op de planken als een vis in het water. Amy zingt niet alleen serieuze opera maar maakte samen met haar moeder ook het theaterstuk Help! Mijn Dochter Zingt Opera. Vader Tom maakte zich toen Amy nog een kind was wel eens zorgen over zijn dochter. Ze is volgens haar vader erg extravert en geeft dus graag haar mening over allerlei zaken. Ze zocht regelmatig de grenzen op omdat regels die haar ouders haar oplegden niet zo aan haar waren besteed. Maar gelukkig is Amy netjes op haar pootjes terechtgekomen. Hoewel ze er inmiddels de leeftijd voor heeft, heeft Amy haar ouders nog geen opa en oma gemaakt.

Zoon Rick treedt niet in zijn vaders voetsporen

Kun je stellen dat Amy redelijk in de voetsporen van haar moeder is getreden, dit geldt niet voor haar jongere broer Rick Egbers. De zoon van Tom Egbers zullen we niet snel in de studio zien om een sportprogramma te presenteren of voor een muziekprogramma op de radio Rick is tweede helft twintig en heeft een bachelor in European Studies en een master in European Policy. In deze richting heeft hij niet zijn maatschappelijke carrière gevonden. Rick Egbers werkt als floormanager bij Pacific Amsterdam, een hip restaurant en dansclub in het Westerpark. Tom Egbers is apetrots op zijn kinderen, zo vertelde hij in een interview voor damesblad Margriet. ‘Ik kan me nog zo goed herinneren dat ze baby en peuter waren. En nu zijn ze volwassen en doen het supergoed in hun eigen leven en loopbaan. Daar kun je als vader alleen maar heel trots op zijn’.

Leave a Comment