Niets is zo bevredigend als rustig ronddobberen in een boot langs de oevers van een rivier, terwijl je het schilderachtige landschap en de frisse lucht in je opneemt. Het is de ideale manier om een zomerse dag door te brengen, en het is een geliefde Nederlandse bezigheid. Hierbij 5 leuke vaarroutes rondom Amsterdam!

Haarlem

varen-haarlem

Voor wie graag stedelijke elementen toevoegt aan hun boottochten, is Haarlem een aanrader. De rivier het Spaarne slingert zich door deze historische stad. Ooit was deze rivier de levensader van de stadseconomie, maar tegenwoordig is het er rustiger, en zeilliefhebbers wagen zich vaak op het water. Als je wilt deelnemen aan de actie op het water, kun je kiezen voor een georganiseerde cruise of een boot huren bij een van de vele bedrijven in het gebied.

Landelijke Schoonheid aan de Amstel

oude-kerk-aan-de-amstel

Direct ten zuiden van Amsterdam kun je het weelderige platteland van de Amstelvallei het beste verkennen met een ontspannende boottocht over de Amstel. Je kunt bijvoorbeeld een boot huren in Uithoorn en vervolgens stroomafwaarts varen. Bewonder het prachtige landschap met wuivend riet, groene weiden en wilde bloemen, en maak een tussenstop in een van de schilderachtige historische dorpjes, zoals het uit de 12e eeuw stammende Ouderkerk aan de Amstel.

De Grote Plas

stavoren

Stavoren

Het uitgestrekte IJsselmeer, voorheen bekend als de Zuiderzee voordat de Afsluitdijk in 1932 werd gebouwd, biedt nu het grootste wateroppervlak van Nederland. Dit uitgestrekte meer ten noordoosten van Amsterdam is een paradijs voor zeilers, met tal van bootverhuurbedrijven en begeleide tochten aan boord van catamarans, klippers en historische zeilschepen. Na je avontuur op het water, kun je stoppen in de pittoreske haventjes en vissersdorpjes langs de kustlijn om te genieten van verse vis en de gezellige sfeer aan de waterkant.

Historische Rivierdorpen

muiden-kasteel

Langs de meanderende oevers van de Vecht, net ten zuiden van Amsterdam, kun je nog steeds genieten van het weelderige landschap, gekenmerkt door de statige buitenverblijven van 17e-eeuwse Amsterdamse kooplieden, met hun prachtige tuinen en indrukwekkende kastelen en forten. Tijdens een boottocht op de rivier kun je volop genieten van het betoverende uitzicht. Bovendien zijn er talloze plekken waar je kunt aanleggen voor een romantische wandeling of om te genieten van een heerlijke maaltijd in een van de vele uitstekende eetgelegenheden en cafés langs de route. Het charmante stadje Muiden is een must voor liefhebbers van boten, met talloze schepen die de historische haven in- en uitvaren.

Recreatiemeren

De pittoreske meren ten zuiden van Amsterdam zijn met elkaar verbonden door rivieren, kanalen en waterwegen, waardoor ze de ideale bestemming vormen voor een uitje op het water. Of je nu een zeilboot, motorboot of kano huurt, er is voor elk wat wils. Ervaren schippers zullen genieten van het doolhof van smalle kanalen tussen de eilanden van de Westeinderplassen. Aan de andere kant biedt het open water van de Loosdrechtse Plassen volop mogelijkheden voor speedboten en waterskiën.

Vaar je met een eigen boot en ben je op zoek naar een goede verzekering voor je sloep? Verzeker je sloep hier.

Leave a Comment