Toyota-importeur Louwman & Parqui organiseerde in het prachtige Louwman Museum in Den Haag een informatieve bijeenkomst rond het thema ‘Towards Zero Emission’. Toyota maakt al jaren veel werk van het terugdringen van het verbruik en de emissie van haar auto’s (Toyota en Lexus modellen) en koos daarvoor hybridetechniek: de combinatie van een zuinige benzinemotor met een elektromotor en een batterij die bij het rijden en remmen wordt opgeladen. De Toyota Prius werd hiermee trendsetter en inmiddels heeft de fabrikant wereldwijd al meer dan 9 miljoen hybrideauto’s verkocht. Inmiddels wordt er ook volop ingezet op waterstof en het eerste door waterstof aangedreven model is nu leverbaar.>>

03-TOWARDS-ZERO-EMISSION

Toyota-importeur Louwman & Parqui organiseerde in het prachtige Louwman Museum in Den Haag een informatieve bijeenkomst rond het thema ‘Towards Zero Emission’. Toyota maakt al jaren veel werk van het terugdringen van het verbruik en de emissie van haar auto’s (Toyota en Lexus modellen) en koos daarvoor hybridetechniek: de combinatie van een zuinige benzinemotor met een elektromotor en een batterij die bij het rijden en remmen wordt opgeladen. De Toyota Prius werd hiermee trendsetter en inmiddels heeft de fabrikant wereldwijd al meer dan 9 miljoen hybrideauto’s verkocht!

Toyota-Prius-Hybrid-History-f-740x425

Fan
De filosofie en het succes van het merk kregen echter ook enigszins een contra-effect. Veel autojournalisten rijden liever in (in hun optiek) meer dynamische modellen en schreven er bepaald niet altijd positief over. En door de lage fiscale bijtelling voor deze relatief schone auto’s werden ze in ons land vaak gekozen door zowel zakelijke rekenaars als door semi-wereldverbeteraars die niet altijd tot de snellere verkeersdeelnemers behoren. Dat beschadigt al snel je imago. Wie echter nuchter naar de auto’s kijkt en ermee rijdt zoals ze bedoeld zijn is veelal onder de indruk. Je hebt geen gedoe met opladen en met een beperkte actieradius; je kunt korte stukjes emissievrij en zeer comfortabel elektrisch rijden en door het goede samenspel van beide motoren zijn de auto’s lekker vlot. Combineer dat met de wetenschap dat bijvoorbeeld de huidige Toyota Prius volgens de ANWB de zuinigste benzineauto in zijn klasse is en dat de techniek inclusief de batterij haast onverslijtbaar blijkt en je snapt waarom de auto’s toch gewaardeerd worden. Wij durven het best toe te geven: bij ClassyLife zijn we fan van hybride Toyota’s.

2016-Toyota-Prius-Four-Touring-front-three-quarter-02

Laatste generatie Prius

Nul procent vervuiling
Aan het imago wordt nu gewerkt met spannender gestileerde modellen en met nog meer focus op duurzaamheid. De fabrikant heeft het commitment afgegeven dat het in 2050 met haar auto’s en met de wereldwijde productie nul procent vervuiling wil realiseren. Dat duurt weliswaar nog lang, maar is toch knap ambitieus. Toyota is ook actief bezig met meerdere vormen van aandrijving: puur elektrisch voor bijvoorbeeld stadsverkeer; hybride voor alles buiten de stad, steeds minder focus op diesels en zeer veel aandacht voor waterstof als beloftevolle krachtbron voor elektrisch rijdende auto’s. Met dat laatste is de fabrikant opnieuw trendsetter. Op de bijeenkomst kreeg dan ook vooral de toekomst van waterstof erg veel aandacht. Centraal stond de Toyota Mirai, een vier tot vijfpersoons model dat wordt aangedreven door waterstofcellen. Er werden enkele maanden geleden al enige exemplaren aan de overheid geleverd (staatssecretaris Sharon Dijksma rijdt in een Mirai) en nu is ook de verkoop aan u en ons begonnen. In principe mag iedere Toyota-dealer de auto aanbieden, maar omdat het vooralsnog enige tankstation voor waterstof in Rotterdam staat, zal Louwman Rotterdam de eerste Toyota-dealer zijn die de waterstofauto levert. De importeur verwacht er in het eerste jaar acht te verkopen, voor een prijs vanaf EUR 79.990,-. Dat is natuurlijk een serieus bedrag, de prijs van de vooruitgang. Maar er werden diezelfde dag al twee exemplaren afgeleverd aan Stedin, dat er ervaring mee op gaat doen.

Netbeheerder-Stedin-gaat-rijden-in-Fuel-Cell-aangedreven-Toyota-Mirai-1

2016_Toyota_Fuel_Cell_Vehicle_014Momenteel worden nog maar vrij kleine aantallen van deze zeker indrukwekkende Mirai gebouwd en de bruikbaarheid wordt natuurlijk pas echt goed als er veel meer waterstofstations in ons land komen. In Duitsland wordt nu actief een net van 400 stations aangelegd, waardoor je overal in het land gemakkelijk zal kunnen tanken. Het streven voor ons land is voorlopig twintig stations in 2020. Dat is veel te laag, zo was de algemene conclusie op de bijeenkomst. Waterstof, dat volgens Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, veel veiliger is dan benzine of elektriciteit, kan ook zeer goed worden ingezet voor zeer uiteenlopende voer-, vaar- en vliegtuigen. De waterstof in auto’s als de Toyota Mirai kan zelfs zoveel energie leveren dat je met een paar honderd aangesloten auto’s in bijvoorbeeld een parkeergarage een forse stad van elektriciteit kunt voorzien. Interessant? Zie http://profadvanwijk.com/.

Adieu diesel
Een energiebron vol beloften dus, en in ruime mate beschikbaar bovendien. Aan de kip-ei situatie is een eind gekomen doordat er nu echt een door waterstof aangedreven personenauto leverbaar is en een aanzet is gemaakt tot meer tankstations. Dat moet de opkomst van deze interessante brandstof en aandrijving kunnen versnellen. Toyota sluit niet uit dat het zelf ook een tankstation gaat plaatsen, op het eigen terrein in Raamsdonksveer. Overigens werd meteen al de stelling van de aanwezigen op deze bijeenkomst onderbouwd dat de dieselmotor steeds minder belangrijk gaat worden. Volgens een rapport vandaag van onderzoeksbureau AlixPartners is over een jaar of vijftien nog maar 9% van de nieuw verkochte personenauto’s in Europa voorzien van een dieselmotor. Op dit moment ligt dat nog rond de 50%. Reden is de grote druk van overheden op autobouwers om met zo schoon mogelijke auto’s te komen. Dat maakt deze auto’s duurder. Over een jaar of vijf zal het aantal Europese autofabrieken waar (ook) diesels worden gemaakt gedaald zijn van de huidige 62 naar 55. Tegelijk zullen dan zeker 40 van die fabrieken ook elektrisch aangedreven auto’s maken, terwijl dat nu nog gebeurt in 22 productiebedrijven. Cruciaal is uiteraard dat de actieradius van elektrisch aangedreven auto’s aanzienlijk zal toenemen en dat er voldoende laadpunten komen waar met zo min mogelijk verlies van tijd geladen kan worden. Dat is nog wel een knelpunt, en precies daarom voorspelden een aantal van de sprekers op die Toyota-bijeenkomst juist een flinke groei van het aandeel van waterstofauto’s. De bekende zin ‘de toekomst is begonnen’ wordt in elk geval waargemaakt.

De techniek van de Toyota Mirai: de motor voorin, in het midden de batterij, achterin de twee tanks.

techniek_toyota_mirai

 

Leave a Comment